Ιδρυτική Διακήρυξη

Μέτωπο δράσης τώρα!

Για να χαράξει ο δήμος μας έναν άλλο δρόμο χωρίς λιτότητα, μνημόνια & Καλλικράτη– Κλεισθένη.

Για μία ζωντανή γειτονιά που θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και τη λύση των ζωτικών προβλημάτων του Ζωγράφου.

Συνδημότες και συνδημότισσες,
Η ζωή μας τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί καθοριστικά από τις πολιτικές της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων μέτρων που επιβλήθηκαν με την ενεργή στήριξη και συμμετοχή της ελληνικής άρχουσας τάξης. Το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο από 25%, οι άνεργοι πλησίασαν το 1,5 εκατομμύριο, στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 40% του πληθυσμού, οι εργασιακές σχέσεις και οι κατακτήσεις των εργαζομένων έχουν συντριβεί, η μερική απασχόληση καλπάζει, εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν, 400.000 νέοι, κυρίως με σπουδές υψηλού επιπέδου, έχουν μεταναστεύσει, ο πλούτος της χώρας ξεπουλιέται αντί πινακίου φακής. Το σύνολο των μέτρων και ρυθμίσεων που επέβαλαν κυβερνήσεις και τρόικα φτωχοποίησαν ευρύτατα λαϊκά στρώματα και ισοπέδωσαν τα δικαιώματά τους. Καταργούν κατακτήσεις ενός αιώνα.

Στην ίδια λογική βεβαίως κινήθηκε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της.
Η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες ακόμη, αν η μαζική δράση του λαού δεν ανέβει αποτελεσματικά για να τους ανατρέψει τα σχέδια. Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές μπορούν να ανατραπούν μόνο με την ανάπτυξη ενός ενωτικού μαχητικού κινήματος που θα ενώσει εκείνους τους αγωνιστές/τριες και τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές κράτους, Ε.Ε., ΔΝΤ που έχουν φέρει τη φτώχεια και την ανεργία και στη γειτονιά μας.

Η αυτοδιοίκηση είναι το κατεξοχήν θύμα αυτών των πολιτικών και οι επιπτώσεις μετατέθηκαν στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους φτωχότερους, αφού οι δημοτικές λειτουργίες επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα τους. Οι Δήμοι είναι πλέον θεσμικά προσδεμένοι στο κράτος και ασφυκτικά εξαρτώμενοι από αυτό. Ασκούν άγρια φορομπηχτική πολιτική και ακολουθούν τις λογικές της συνδιαχείρισης, απόλυτα εναρμονισμένοι με τις πολιτικές που υπαγορεύει το κεντρικό κράτος κατ’ επιταγή των δανειστών και της Ε.Ε. Σήμερα η αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση των
οικονομικών της, αφού το κράτος της χορηγεί ένα μικρό υποπολλαπλάσιο των πόρων που υποχρεούται με βάση τους νόμους, από την αδυναμία να εκπληρώσει τις πιο στοιχειώδεις κοινωνικές υποχρεώσεις της και από τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που την προσδένει αυστηρά στην πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και τις μνημονιακές αποφάσεις. Η κατάσταση αυτή χρόνο με τον χρόνο θα χειροτερεύει, η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης οδηγεί στην μείωση των δημοσίων επενδύσεων, την υποβάθμιση των υποδομών και των παροχών της και στην είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στις δραστηριότητες της.

Όχι άλλος χαμένος χρόνος!

Σχεδόν 8 χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που ο δήμος πέρασε από τα χέρια του τέως δημάρχου Καζάκου και της λαϊκό-δεξιάς παράταξής του στα χέρια των παρατάξεων – και των ‘προσωπικοτήτων’ – της κεντροαριστεράς. Πρώτα η διοίκηση Καλλίρη και στη συνέχεια η σημερινή διοίκηση Καφατσάκη, ακολούθησαν πιστά τις μνημονιακές επιταγές των κυβερνήσεων. Αφού έδωσαν μεγαλόσχημες υποσχέσεις αρκέστηκαν στο ρόλο του διαχειριστή της μιζέριας. Διαχειριστές των απολύτως απαραίτητων, απέτυχαν ακόμα και σε αυτά, οδηγώντας σειρά κοινωνικών υπηρεσιών στην αποδιάρθρωση και αφήνοντας μια πόλη χειρότερα από ό,τι την παρέλαβαν. Ακόμα και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν δώσει έναν εθιμοτυπικό χαρακτήρα πλέον, όπου οι σύμβουλοι με την αδράνεια και την έλλειψη συμμετοχής, στρώνουν το χαλί στον επικείμενο νέο νόμο – Κλεισθένη να μεταφέρει σειρά αρμοδιοτήτων στο δήμαρχο με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας.

Ζούμε, εμείς και οι οικογένειες μας, καθημερινά έναν εφιάλτη στο δρόμο, στην υπηρεσία, στη δομή πρόνοιας και αυτοί που διοικούν το δήμο τόσα χρόνια σηκώνουν τα χέρια ψηλά προσπαθώντας να μας πείσουν ότι δεν θα μπορούσε κανείς να κάνει κάτι καλύτερο!

Η απάντηση σε αυτή την κατάρρευση των ελπίδων του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου δεν μπορεί να είναι, όμως, ούτε η επαναφορά των εκπροσώπων της ακροδεξιάς και του αυθεντικού νεοφιλελευθερισμού στον τόπο μας, που ευθύνονται για το ότι η πόλη μας έφτασε να συζητιέται στα φόρα των δανειστών με αφορμή το δάνειο για την αγορά της βίλας. Αυτών που αντιμετώπισαν με τα ΜΑΤ και τη βία τους πολίτες που κινητοποιήθηκαν για την υπεράσπιση της Βίλας και ενάντια στην τσιμεντοποίηση των πλατειών μας. Αυτών που εγκαθίδρυσαν ένα φαύλο πελατειακό σύστημα με όμηρο το δήμο και τις υπηρεσίες του, φτάνοντας να περάσουν από το παράθυρο τα ‘δικά τους παιδιά’ με πλαστογραφίες εγγράφων και υπογραφών δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Νέα πνοή στο δήμο, σε κάθε γειτονιά, μέχρι και το δημοτικό συμβούλιο.

Συνδημότες και συνδημότισσες,
Από την πείρα μας, ιδιαίτερα των χρόνων των μνημονίων, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι όποιες κατακτήσεις πέτυχε ο λαός μας, ήταν αποτέλεσμα των αγώνων του. Κανείς δε θα μας χαρίσει κάτι αν δεν αγωνιστούμε σκληρά για εμάς και τα παιδιά μας.
Εμείς που συναποτελούμε αυτή τη νέα δημοτική κίνηση στου Ζωγράφου δεν πρόκειται να υποσχεθούμε ότι θα δράσουμε για λογαριασμό σας, αλλά μαζί θα αγωνιστούμε για να αποκρούσουμε νέα μέτρα που έρχονται, θα σταθούμε στο πλευρό κάθε συμπολίτη μας που αντιμετωπίζει τη φτώχια, την ανεργία και την εξαθλίωση, μαζί θα αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο. Πολλοί/ες από εμάς, δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με τα κοινά στη γειτονιά μας. Πολλοί και πολλές από εμάς έχουμε κάνει και άλλες προσπάθειες να αλλάξει σελίδα αυτός ο τόπος, είτε μέσα από υπάρχουσες παρατάξεις της Αριστεράς είτε μέσα από τα κοινωνικά κινήματα. Ποτέ δεν δεχθήκαμε να γίνουμε μαριονέτες στα χέρια των ισχυρών για να κρατηθούμε σε μια καρέκλα! Έχουμε αδυναμίες, αλλά έχουμε και όνειρα και ποτέ δεν δεχθήκαμε να κάνουμε εκπτώσεις σε αυτά. Εξακολουθούμε να είμαστε ενεργοί πολίτες. Σήμερα, με νέα ορμή αποφασίζουμε να πιάσουμε ξανά το ενωτικό νήμα του αγώνα, να διεκδικήσουμε, να σκεφτούμε, να δημιουργήσουμε και πάνω από όλα, να ψηλαφήσουμε από κοινού ένα σχέδιο για τον άλλο
δρόμο που είναι εφικτός στην πόλη μας και στην κοινωνία!

Γνωρίζουμε ότι για να πετύχουμε τα παραπάνω δεν χρειάζεται μόνο τοπικός αγώνας αλλά και μια συνολική αμφισβήτηση του κεντρικού πολιτικού σκηνικού. Χρειάζεται ανατροπή του αντεργατικού μνημονιακού προγράμματος σταθερότητας και κατάργηση του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη», των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Χρειάζεται άρνηση πληρωμής και διαγραφή του χρέους των δήμων και του κεντρικού κράτους. Ρήξη και ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου των μνημονίων, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει, αποκάλυψη της αλληλοδιαπλοκής των πολιτικών αυτών με τις επιλογές που κάνουν οι δημοτικές αρχές, απειθαρχία ανυπακοή και αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Όχι στην προετοιμασία νέων πολέμων! Ειρήνη, διεθνισμός, αλληλεγγύη των λαών. Θα εργαστούμε από κοινού ώστε η νέα δημοτική κίνηση που συστήνουμε:
 να αποτελέσει πόλο έλξης και συσπείρωσης ανθρώπων που αγωνίζονται ή θέλουν να αγωνιστούν στη γειτονιά μας με συλλογικές διαδικασίες, με δημοκρατική λειτουργία και σεβασμό στους ιδιαίτερους προβληματισμούς και αγωνίες των συναγωνιστών/τριων που θα συμμετέχουν.
 να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ριζικής αναμόρφωσης των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, γνωρίζοντας ότι πρέπει να σκύψει το κεφάλι στο πρόβλημα και όχι να μιλάει μόνο γενικόλογα για τον άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Υπάρχει πλέον η επίγνωση ότι για να γίνουν ριζικές τομές, πρέπει να αλλάξει η σχέση του πολίτη με το δήμο και η σχέση του δήμου με το κράτος.
 να δίνει το παρόν σε όλες τις μικρές και τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη γειτονιά μας, πλάι στις τοπικές συλλογικότητες σεβόμενη την αυτονομία τους με αγωνιστική δράση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για την μαχητική διεκδίκηση των συμφερόντων και των αναγκών των κατοίκων πάνω από τους νόμους και τις στατιστικές!
 να έχει ουσιαστική συμμετοχή στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και κινήματα της περιόδου που αφορούν στην ανεργία, την προστασία της λαϊκής κατοικίας απέναντι στους πλειστηριασμούς, την ενεργειακή φτώχεια, την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών & της δημόσιας περιουσίας, των μεταφορών, των ελεύθερων-δημόσιων χώρων από τα ντόπια και ξένα ολιγοπώλια.
 να δώσει φωνή στα στρώματα της κοινωνίας που σήμερα δεν έχουν φωνή: τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, την άνεργη, το φοιτητή, τη γυναίκα, τα μέλη της LGBTQ κοινότητας, τη μετανάστρια, τους αναπήρους, που αποκλείονται σ’ έναν από τους πλέον απροσπέλαστους δήμους της χώρας.

Θα αγωνιστούμε μαζί:
 Για ένα δήμο που θα βασίζεται και θα ενισχύει την συλλογική οργάνωση των κατοίκων. Ενάντια στις λογικές της ανάθεσης όπως αυτές προωθούνται με τους νόμους ¨Καλλικράτη¨ και ¨Κλεισθένη¨, και υπηρετούνται από όλες τις κυρίαρχες δημοτικές παρατάξεις μέχρι σήμερα.
 Για σύγχρονες ποιοτικές δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες που θα λειτουργούν με εργαζόμενους/ες με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κόντρα στις λογικές ιδιωτικοποίησης – ανταποδοτικότητας.
 Για ένα δήμο που θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες ώστε να μην κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους ή την μικροεπιχείρησή τους από τους φόρους και τα χρέη.
 Για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών (νερό, συγκοινωνία κ.λπ.) από τα γνωστά αρπακτικά που λυμαίνονται γη, νερό , αέρα, και τους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει στη γειτονιά μας.
 Για την υπεράσπιση και κατοχύρωση της περιουσίας του Δήμου από τον κίνδυνο ξεπουλήματός της στο υπερταμείο, υπερασπίζοντας ακίνητα όπως η βίλα Κοτοπούλη, σχολεία, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, γήπεδο και τεράστια έκταση γης έως τον Υμηττό.
 Για ένα δήμο που μέσα στις δραστηριότητές του, θα έχει στην πρώτη γραμμή τον λαϊκό πολιτισμό και αθλητισμό και την ποιότητα ζωής του δημότη χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
 Για να σταθούμε έμπρακτα αλληλέγγυοι/ες σε όλους τους κατοίκους της γειτονιάς, ντόπιους και μετανάστες, ενάντια σε ρατσιστικές λογικές διαχωρισμού. Για να βάλουμε ανάχωμα στο φασισμό.

Μας ενώνει η κοινή αντίληψη ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές μπορούν να ανατραπούν μόνο με την ανάπτυξη ενός ενωτικού μαχητικού κινήματος που θα ενώσει εκείνους τους αγωνιστές/τριες και τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές κράτους, Ε.Ε., ΔΝΤ που έχουν φέρει τη φτώχεια και την ανεργία. Παρά τις σημερινές δυσκολίες, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να συμπορευτούμε από την αρχή, χωρίς ιδιοκτησιακές λογικές, για τη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου μετώπου στη γειτονιά μας, που θα έχει στην προμετωπίδα του την πάλη για μία χειραφετημένη κοινωνία της συλλογικής δημοκρατίας και της εξάλειψης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s