Για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ

Οι Μελέτες Προσβασιμότητας είθισται να μένουν στα συρτάρια των γραφείων

Και οι ανάπηροι ζωγραφιώτες κλεισμένοι στα σπίτια τους

Η Δημοτική Αρχή Ζωγράφου , περίμενε την προεκλογική περίοδο, για να οργανώσει εκδήλωση -με τη δέουσα προβολή της από τον τοπικό τύπο-  με σκοπό  να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του  ερευνητικού προγράμματος που εκπόνησε το ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Δήμο Ζωγράφου, για τις μετακινήσεις και την προσβασιμότητα στην πόλη του Ζωγράφου.

Δήμαρχος και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι στα τέσσερα χρόνια διοίκησης του Δήμου ανέμεναν μια μελέτη για να δώσουν νέες ελπίδες στους ψηφοφόρους τους. Εν τω μεταξύ  στα τέσσερα αυτά χρόνια εμποδιζόμενα άτομα,  όπως κινητικά ανάπηροι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, ηλικιωμένοι με δυσκολία στη βάδιση , μανάδες με μικρά παιδιά, δηλαδή ένα σεβαστό ποσοστό του πληθυσμού που ζει και κινείται στις γειτονιές του Ζωγράφου, είτε  αποκλείονται  από την κοινωνική ζωή του τόπου είτε ορθώνονται μπροστά τους ένα σωρό εμπόδια για την μετακίνησή τους στους δρόμους της πόλης.

Ας πληροφορηθεί Δήμαρχος Αντιδήμαρχοι και λοιποί αρμόδιοι  ότι υπάρχει ήδη οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο για την προσβασιμότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο θα μπορούσε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή που κάθισε στις καρέκλες της διοίκησης.

Οι μελέτες του «Γραφείου Μελετών για την Αναπηρία» του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, στη βάση του Προγράμματος «Σχεδιασμός για Όλους» δεν είναι ούτε μία ούτε δύο. Υπάρχει πληθώρα υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες  τίθενται οι όροι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά για την προσβασιμότητα πεζοδρομίων, δρόμων  δημοτικών χώρων, κλίση ραμπών, την ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, τις ζώνες όδευσης τυφλών κ.ά.  Υπουργικές αποφάσεις όπως η Απόφαση ΥΠΕΚΑ Αριθ. 52907/ 28-12-2009/ΦΕΚ 2621/ΤΒ΄/31.12.2009 «Ειδικές ρυθμίσεις για τη διέλευση των ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών»  βρίσκονται στα συρτάρια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και έχουν δοθεί στα χέρια του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο!!!

Ας πληροφορηθεί η Δημοτική Αρχή ότι με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΦΕΚ 79Α/09.04.2012) τίθενται νέες προδιαγραφές για να εξασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη αυτόνομη και ασφαλής προσπέλαση από αναπήρους ή εμποδιζόμενα άτομα και η εξυπηρέτηση τους όχι μόνο στα πεζοδρόμια και τις πλατείες του Δήμου αλλά και  στα κτίρια που παρέχουν υπηρεσίες στους δημότες.

Αλίμονο όμως εάν  κινητικά ανάπηρος θέλει να ασχοληθεί με τη ζωγραφική ή με άλλες τέχνες. Στο κτίριο που στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου εδώ και δεκαετίες , επί της οδού Ανακρέοντος,   η Διοίκηση δεν έχει φροντίσει να υπάρχει θέση πάρκινγκ για συμπολίτη μας με αναπηρία που θέλει να το επισκεφτεί ή και να εργαστεί. Και σωστά δεν έχει φροντίσει η Διοίκηση για θέση πάρκινγκ αναπήρου, αφού το κτίριο στέγασης του Πνευματικού Κέντρου είναι καθολικά απροσπέλαστο στους κινητικά αναπήρους και στους ηλικιωμένους με προβλήματα κινητικότητας ή σε  συνδημότες μας  με προσωρινά κινητικά προβλήματα.

Συνυπεύθυνες για τα εμπόδια που συναντούν οι ανάπηροι δημότες στου Ζωγράφου και όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που ποτέ δεν ασχολήθηκαν με την εκπόνηση Προγραμμάτων για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία.  Εκλογές έρχονται και θα ξαναπουλήσουν στους δημότες με αναπηρία και στις οικογένειές τους φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Η Ανυπότακτη Πόλη του Ζωγράφου καταγγέλλει τις συνήθεις πρακτικές της Δημοτικής Αρχής και των ταγών του αστικού πολιτικού συστήματος που για άλλη μια φορά θα γεμίσουν τα ιλουστρασιόν φυλλάδια τους με ελπίδες και υποσχέσεις.

Φτάνει πια. Όχι άλλο εμπαιγμό στους αποκλεισμένους αόρατους συμπολίτες μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s