Κάτω τα χέρια από τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ

Με πρόσφατη απόφασή της, η κυβέρνηση Τσίπρα, αναγκάζει τους ΟΤΑ (όπως και άλλους δημόσιους φορείς) να καταθέσουν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά τους διαθέσιμα, ενεργοποιώντας ξανά τον περίφημο νόμο του 2015.

Και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη «απειθαρχίας» στα κελεύσματα της κεντρικής διοίκησης, ενημερώνει τους Δήμους και τις Περιφέρειες ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, απειλούνται με μη καταβολή των «κεντρικών αυτοτελών πόρων» (ΚΑΠ) που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός. Στην πραγματικότητα, τα repos με τα οποία
δεσμεύονται αυτά τα διαθέσιμα συνιστούν μια έμμεση εσωτερική στάση πληρωμών υπό προσωρινή αναστολή μερικών μηνών, σε κατηγορίες κοινωνικών δαπανών, τακτική που από τα κυβερνητικά επιτελεία βαφτίζεται «ελκυστικότερες αποδόσεις» για τους δημόσιους φορείς.

Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ωμό εκβιασμό της κυβέρνησης προς τους ΟΤΑ. Το δήθεν «τέλος των μνημονίων» που ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες αποτελεί καθαρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η δραματική συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών, η αποστέρηση κρίσιμων οικονομικών πόρων από την τοπική αυτοδιοίκηση (και κατ’επέκταση από τους πολίτες), με σκοπό να εξυπηρετείται το ληστρικό κρατικό χρέος και να επιδοτούνται προκλητικά κάθε είδους «επενδυτές», αποδεικνύουν ότι το καθεστώς της αυταρχικής ευρωλιτότητας είναι ακόμα εδώ.

Καλούμε το Δήμο Ζωγράφου, να μην προστρέξει-ως συνήθως-να επιδείξει πλήρη νομιμοφροσύνη στα κελεύσματα του κεντρικού κράτους. Να αρνηθεί την παράδοση των αποθεματικών του και να μην συμπλεύσει με μια πολιτική που το μόνο που εξυπηρετεί είναι την κερδοφορία διάφορων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Καλούμε τους δημότες και τους κατοίκους της πόλης μας, να παλέψουμε όλοι μαζί για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους, για απόδοση των κρίσιμων για τη λειτουργία τους ποσών, που τους οφείλονται από το κράτος. Ενάντια στη διαρκή λιτότητα και τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Για παύση πληρωμών στους τοκογλύφους δανειστές και τη διαγραφή του παράνομου χρέους, που δεν το δημιουργήσαμε όλοι και δεν το χρωστάμε όλοι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s