Τέρμα πια στον εμπαιγμό – Κάτω τα χέρια από τον Υμηττό!

Σκόπιμη η καθυστέρηση δημοσίευσης της ΣΜΠΕ;

Θυμίζουμε στους συμπολίτες μας ότι τρία οικόπεδα του Δήμου Ζωγράφου που καλύπτουν μια τεράστια έκταση της ζώνης του Υμηττού, πάνω από δυόμιση εκατομμύρια    τετραγωνικά μέτρα (2.741.202,25 τ.μ.) έχουν  μεταβιβαστεί   με την αριθμ. 4586/2018 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών στην ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ.    Η ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ είναι θυγατρική του υπερταμείου ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχεται από τους δανειστές και του οποίου αποστολή είναι η προώθηση της υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα.

Οι ιδιοκτησίες που εξετάσαμε είναι αυτές που ανήκουν στο Δήμο Ζωγράφου. Γνωρίζουμε ότι ιδιοκτησίες όμορων δήμων (πχ Βύρωνας) που μεταβιβάστηκαν και αυτές στην ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ, καλύπτουν και άλλες εκτάσεις της προστατευόμενης Ζώνης Υμηττού.

Γιατί δεν υλοποίησαν την από Ιουνίου 2018 εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει η δημοσίευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που θα θωράκιζε τον Υμηττό από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και θα άνοιγε το δρόμο για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων; Διότι τον ίδιο μήνα, παραχώρησαν στους δανειστές της χώρας μέρος της προστατευόμενης έκτασης για πώληση και εκμετάλλευση!

Και εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει εμφανιστεί ακόμα επενδυτής στην ιστορία που να θέλει να πάρει προίκα με το ακίνητο και μια εγκεκριμένη μελέτη που δύσκολα μπορεί να ανατρέψει και θα του περιορίζει τη δυνατότητα να χτίσει!

Ο χώρος του πάρκου Γουδή αποτελεί έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους δημόσιους χώρους της Αθήνας. Παράλληλα, διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της άμεσης επαφής με τον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Ο πρωθυπουργός στις 5 Ιουνίου 2018 είχε δεσμευτεί για την προώθηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, εντός τριμήνου. Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται καμία ενέργεια εκ μέρους των αρμοδίων, παρά την παρέλευση εξαμήνου από την 5-9-2018 που έληξε το τρίμηνο, της υπόσχεσης.

Οι ευθύνες των διοικήσεων των όμορων δήμων και ιδιαίτερα του Δήμου Ζωγράφου που κόπτεται ότι υποστηρίζει τον αγώνα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ είναι τεράστιες.  Όχι μόνο η παράταξη ΜΑΖΙ των Καφατσάκη-Σταματάκη αλλά και όσοι εμπλέκονται με το ζήτημα από άλλες θέσεις (ΣΠΑΥ Υμηττού βλ. Αγγελόπουλος) έχουν διαχρονικές πλέον ευθύνες και πρέπει να λογοδοτήσουν για τη στήριξη που έχουν προσφέρει σε όσους θέλουν να «αξιοποιήσουν» τις εκτάσεις του Υμηττού όχι μόνο με παράνομες αλλά και με «νόμιμες» διαδικασίες και αντιδασικές πολιτικές κατάργησης των όποιων προστατευτικών ρυθμίσεων της νομοθεσίας και του Συντάγματος.

Στηρίζουμε τα αιτήματα της Επιτροπής και Αγωνιζόμαστε για :

  • Να καταργηθεί η απόφαση μεταβίβασης των ιδιοκτησιών του Δήμου Ζωγράφου στην ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ και να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες κατοχύρωσης τους από το Δήμο στο Κτηματολόγιο.
  • Απόλυτη νομοθετική προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού. Άμεση παραλαβή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δημοσίευση της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
  • Καμία οικιστική επέκταση στον Υμηττό, πάγωμα όλων των αποφάσεων πολεοδομικής φύσης που δίνουν άδειες οικοδόμησης σε δασικές περιοχές, ή αυτών που παραχωρούν δασικές εκτάσεις και επιτρέπουν αλλαγή χρήσης.
  • Άμεση απομάκρυνση ασύμβατων για το δάσος εγκαταστάσεων (π.χ. στρατόπεδα, σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, σούπερ μαρκετ κλπ).
  • Όχι στη συνταγματική αναθεώρηση των προστατευτικών άρθρων για το περιβάλλον.
  • Ολοκλήρωση της υλοποίησης στο σύνολο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων (απομάκρυνση στρατοπέδων, ΕΠΟ, Μπαντμιντον, έγκριση Σχεδίου Γενικής Διάταξης, δημιουργία φορέα διαχείρισης του Πάρκου κλπ).

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

τη ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019,  ώρα 18:00

στο Πάρκο Χωροφυλακής (ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ)

απέναντι από το ΥΠΕΝ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τέρμα πια στον εμπαιγμό – Κάτω τα χέρια από τον Υμηττό!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s