25 Μάρτη 1821: Όπως τότε έτσι και τώρα, πραγματική διέξοδος ο παλλαϊκός ξεσηκωμός

η δημοτική μας κίνηση μοίρασε την ακόλουθη ανακοίνωση στην τοπική μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου:

25 Μάρτη 1821

Όπως τότε έτσι και τώρα

Πραγματική διέξοδος ο παλλαϊκός ξεσηκωμός

1aaa-25anypotakti

25 Μάρτη 1821: Σύμβολο επαναστατικού ξεσηκωμού ενάντια στην τυραννία και τη σκλαβιά.

Ήταν μια επανάσταση των Ελλήνων και των άλλων λαών που ζούσαν στην περιοχή της ιστορικής Ελλάδας ενάντια στην σκλαβιά των Οθωμανών φεουδαρχών, με όραμα την εθνική ελευθερία, τη δημοκρατία και την αδελφοσύνη.

Ήταν μαζί και μια λαϊκή κοινωνική επανάσταση.Μπροστάρηδες ήταν οι απλοί αγρότες, οι βοσκοί, οι ναύτες μαζί με τους πιο εμπνευσμένους και φωτισμένους κλέφτες, αρματολούς, κληρικούς, εμπόρους και διανοούμενους. Είχε κοινωνικά αιτήματα και ιδιαίτερα αιτήματα δίκαιης διανομής της γης.

25 Μάρτη 2019:Γιορτάζουμε την ιστορική μέρα του 1821, σε μια περίοδο ιστορικής δοκιμασίας για τον τόπο και το λαό μας. Σε μια περίοδο που οι κατακτήσεις δεκαετιών στους τομείς της δημοκρατίας και της λαϊκής κοινωνικής ευημερίας, τα εργατικά και νεολαιίστικα δικαιώματα καταπατώνται βάναυσα στο βωμό του κέρδους της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας.

Βλέπουμε αυτές τις μέρες πως ακόμα και το αναφαίρετο δικαίωμα στην οικογενειακή στέγη καιπρώτη κατοικία, γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ‘δανειστές’, την ώρα που η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι μας έχει βγάλει από την περίοδο της ‘επιτροπείας’!

Βλέπουμε αυτούς τους δρόμους που σήμερα παρελαύνουν τα νιάτα της πόλης μας, γειτονιές αφρόντιστες με μνημεία και πάρκα παρατημένα, χωρίς ζωή. Μια πόλη που με ευθύνη των διοικούντων της είναι στραγγαλισμένη από τη λιτότητα και τη μνημονιακή λαίλαπα, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος εδώ και δεκαετίες.

Ο χρόνος όμως δεν σταματά! Προχωρά και μας ωθεί σε νέες επαναστάσεις, σε επαναστάσεις της δικής μας εποχής.

Απέναντι μας θα βρούμε και πολλούς που σήμερα δήθεν γιορτάζουν το 1821.

Είναι γνωστό ότι το 1821 οι περισσότεροι κοτζαμπάσηδες και οι ηγέτες της εκκλησίας καλούσαν στην υποταγή και μιλούσαν για ‘άκαιρη’ επανάσταση. Όταν ο Παπαφλέσσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος είπε: «Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου»!

Σήμερα είναι το μέτωπο των δυνάμεων που στηρίζουν τη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό στο δήμο μας και κεντρικά.To μέτωποτων μνημονιακών δυνάμεων με δύο κεντρικούς πόλους, τις δυνάμεις που πρόκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ από τη μιακαι τη ΝΔ από την άλλη.

Να τους αφήσουμε πίσω μας!

Μια σκέψη σχετικά μέ το “25 Μάρτη 1821: Όπως τότε έτσι και τώρα, πραγματική διέξοδος ο παλλαϊκός ξεσηκωμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s