H θέση μας για τη θεσμική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» στην Αυτοδιοίκηση

Η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» φέρνει αλλαγές τόσο στο θεσμικό επίπεδο των αρμοδιοτήτων δήμων και περιφερειών όσο και στο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο προωθεί περαιτέρω την λειτουργία των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και κριτήρια ανταποδοτικότητας. Οι πιο σημαντικοί πυλώνες της συγκεκριμένης αναδιάρθρωσης θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στα εξής:

αύξηση των ανταποδοτικών τελών το 2019, η οποία μπορεί να ξεπεράσει και το 40-50%,  με την καθιέρωση του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους (που αρχικά περιλάμβανε και τις υπηρεσίες πρασίνου, κάτι που αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν). Στρατηγική επιδίωξη είναι οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει τον χαρακτήρα της «εξισορρόπησης» της ζυγαριάς ανάμεσα σε ιδιωτικό κεφάλαιο και κρατικές επιχορηγήσεις. Κοινώς, θα κληθούμε ως κάτοικοι να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για να λαμβάνουμε λιγότερο από ό,τι δικαιούμαστε σε υπηρεσίες (λόγω των περικοπών σε προσωπικό και υποδομές….).

μετακύλιση σημαντικών φορολογικών βαρών στους δήμους. Οι Δήμοι ουσιαστικά μετατρέπονται σε εισπρακτικοί μηχανισμοί και σκληραίνει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποπληρωμή των οφειλών από δημότες. Παρέχεται η δυνατότητα πλέον να προχωρούν οι Δήμοι σε κατασχέσεις σε περίπτωση που οι δημότες δε συμμορφώνονται στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

διεύρυνση της δυνατότητας συμμετοχής των ΟΤΑ σε νομικά πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα ή σε νομικά πρόσωπα για παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ή αξιοποίηση δημόσιων αγαθών, δηλαδή διεύρυνση του πεδίου δημοτικών και περιφερειακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, των ΑΠΕ, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της αγροτικής παραγωγής, της αξιοποίησης/παραχώρησης ακινήτων και υποδομών, μεταφορών και γης.

Παραμένουν στο πυρήνα του νομοσχεδίου βασικές αντιδημοκρατικές τομές που υπήρξαν επεξεργασίες και των προηγούμενων νομοσχεδίων, όπως η δυνατότητα να παύεται ένας αιρετός «για λόγους προσβολής του δημόσιου συμφέροντος» από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών. Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα ακόμα και για ποινικές διώξεις σε αιρετούς που αντιστέκονται στις προωθούμενες πολιτικές. Νομοθετείται ουσιαστικά ένας θεσμός διαμεσολάβησης στους δήμους ο οποίος θα συγκροτείται από δήθεν ανεξάρτητες αρχές με θητεία από διορισμένο ανώτερο κρατικό υπάλληλο. Το δόγμα του ελέγχου και της επιτήρησης περνάει λοιπόν και στους ΟΤΑ και περιορίζει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των δήμων να λειτουργούν με τις δικές τους δημοκρατικές διαδικασίες Μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα σε διοίκηση δήμων και δημοτικό συμβούλιο. Υπερστελέχωνονται δομές όπως η οικονομική επιτροπή προκειμένου να περιοριστεί η δυνατότητα παρέμβασης της αντιπολίτευσης στο τρόπο λήψης αποφάσεων και να ενισχύσει το ρόλο των δημάρχων σε αυτή. Κι όλα αυτά παρά την υπερπροβολή από την κυβέρνηση του αναλογικότερου εκλογικού συστήματος για να φανεί ως πιο «δημοκρατική» τομή ο «Κλεισθένης».

Ουσιαστικά έχουμε ένα νομοσχέδιο που επιμένει σε μια λογική να μετατραπούν οι δήμοι στους πιο πιστούς εγγυητές των κυρίαρχων μνημονιακών πολιτικών. Η απλή αναλογική ουσιαστικά λειτουργεί σαν επίφαση δημοκρατίας προκειμένου να λειτουργήσει ως «αριστερό αντίβαρο» σε ένα βαθιά αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο. Αλλά και να αποτελέσει μοχλό για την επιτάχυνση ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων των μνημονιακών δυνάμεων στο αυτοδιοικητικό τοπίο. Το σύστημα είναι αναλογικό στην κατανομή των εδρών στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου. Έτσι, οι πολιτικοί συνδυασμοί αρκετών δημάρχων και περιφερειαρχών δεν θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Και διαμορφώνεται αναγκαστικά η προοπτική «συνεργασιών» σε ένα πεδίο ευρύτερων συναινέσεων, μεταξύ κυρίως των κυρίαρχων μνημονιακών δυνάμεων για να σχηματιστεί δημοτική ή περιφερειακή πλειοψηφία που θα διοικεί το δήμο ή την περιφέρεια. Η δική μας θέση είναι η απλή, ανόθευτη αναλογική με έμμεση εκλογή του δημάρχου και περιφερειάρχη από το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα, μετά τις εκλογές και με κύριο αποφασιστικό όργανο το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο αντίστοιχα και όχι επί μέρους επιτροπές ή τον ίδιο τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη ως θεσμό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, που εξειδικεύονται σε πολλά άρθρα του νόμου, απαιτούμε την κατάργηση του «Κλεισθένη» και του προηγούμενου νόμου του 2010, του «Καλλικράτη» (στον οποίο αναφέρεται και στηρίζεται αρκετά και ο πρόσφατος νόμος).

 

 

2 σκέψεις σχετικά με το “H θέση μας για τη θεσμική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» στην Αυτοδιοίκηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s