9/4 Παρέμβαση της κίνησης Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη στα Ιλίσια για τις κεραίες

Την Τρίτη 9/4 το απόγευμα ανηφορίσαμε στις γειτονιές των Άνω Ιλισίων μαζί με τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Χρίστο Τουλιάτο, μιλήσαμε με τους περίοικους και μοιράσαμε το παρακάτω κείμενο για το φλέγον θέμα των κεραιών.

…με αφορμή τα γεγονότα του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου (28/03)

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, δεκάδες κάτοικοι από τα Άνω Ιλίσια πήγαν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους για τις 3 κεραίες που υπάρχουν στην οδό Θεσσαλίας. Η αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η πρόσφατη προσθήκη της τρίτης κεραίας στην πολυκατοικία στην οδό Θεσσαλίας 10. Έχουν άδεια εγκατάστασης οι πάροχοι για τις τρεις αυτές κεραίες; Βάσει των στοιχείων που τηρεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ),  μόνο η μία έχει κανονική άδεια, για την δεύτερη κεραία εκκρεμεί η αδειοδότησή της και για την τρίτη κεραία δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ αναφορά.

Το γεγονός αυτό, όπως είναι αυτονόητο προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους, η οποία οξύνθηκε και από το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να πετύχουν καμία συνεννόηση με τον εργολάβο που ανέλαβε το στήσιμο της τρίτης κεραίας σχετικά με τη νομιμότητα της πράξης.

Κάνοντας το αυτονόητο λοιπόν να απευθυνθούν στον Δήμο για να ζητήσουν συμπαράσταση και ενίσχυση στο αίτημα τους για διαλεύκανση του ζητήματος δυστυχώς βρήκαν τοίχο. Πάνω σε μια πραγματική αγωνία των κατοίκων ανοίχτηκαν αρκετά ερωτήματα αλλά και για μια ακόμα φορά πέσαν οι μάσκες της δημοτικής αρχής και όχι μόνο:

 • Η αντιμετώπιση που έλαβαν οι κάτοικοι από την παράταξη του ΜΑΖΙ ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κάτοικοι συλλήβδην σαν οπισθοδρομικοί και παρανοϊκοί χωρίς να παρατίθενται επί της ουσίας από την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας καμία εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία. Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας των κατοικων, όπως μετρήσεις της ακτινοβολίας σε κάθε σημείο της πόλης και σχετικές μελέτες. Επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση με δεδομένο ότι οι διαμαρτυρόμενοι βρίσκονται στο σκοτάδι και υπάρχει ενδεχόμενη αυθαιρεσία, θα έπρεπε ο Δήμος να σταθεί στο πλάι των διαμαρτυρόμενων κατοίκων με κάθε μέσο. Πρώτα και κύρια να απευθυνθεί στους αρμόδιους οργανισμούς για το ζήτημα αλλά και να στηρίξει και να ενθαρύνει τις όποιες νομικές αλλά κυρίως κινηματικές κινήσεις γίνουν από δω και πέρα. Αντί αυτού, είδαμε τον χλευασμό, την κοροϊδία και την παραπομπή του θέματος, στην ουσία, στο αόριστο μέλλον.
 • Δεν μπορεί κανείς να κάνει επίκληση στους ανθρώπους που πλήττονται, ότι ¨αφήστε τους ειδικούς να ασχοληθούν¨ όπως έκανε ο αντιδήμαρχος Σταματάκης. Υπάρχει κάποιος πιο ειδικός να ασχοληθεί για ένα ζήτημα από αυτόν που έχει τις κεραίες πάνω από το κεφάλι του και μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο;
 • Σημαντικό ερώτημα ανοίγεται και από την στάση της Δημάρχου που στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο μεταξύ άλλων είχε δύο σοβαρά θέματα προς συζήτηση στα οποία ήταν γνωστό ότι θα έχουν παρουσία Σύλλογοι και Επιτροπές κατοίκων, παρουσιάστηκε αργά, στην ουσία βγάζοντας την ¨ουρά¨ της απ’ έξω.
 • Θα ήταν αμέλεια σημαντική, να μην αναφέρουμε ποιος είναι ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας, γιατί δεν μιλάμε για κάποιον τυχαίο. Είναι ο Μαρκάτος, πρώην αντιδήμαρχος και εργολάβος του Καζάκου, είναι αυτός που κοροϊδεύει τόσες οικογένειες, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν φύγει από την πολυκατοικία αυτή όπου κατοικούσαν. Και για να εξηγούμαστε, δεν έχουμε κανένα σκοπό να ασχοληθούμε με το ποια δεξιά παράταξη της πόλης έχει το χρίσμα του τέως φιλοχουντικού Δημάρχου που υπερχρέωσε την πόλη. Για μας όλοι τους είναι εξίσου επικίνδυνοι, όποια λόγια και να πούνε προεκλογικά, γιατί κανείς τους δεν έχει την βούληση να πάει κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα.

Πέρα όμως από την στάση του Δήμου, πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποια άλλα θέματα που ανοίγονται σχετικά με τις κεραίες και την ακτινοβολία στην πόλη μας:

 • Στον Δήμο Ζωγράφου, που είναι από τους πιο πυκνοκατοικημένους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ είναι εγκατεστημένες 37 κεραίες, από τις οποίες οι 7 αδειοδοτημένες και για τις υπόλοιπες εκκρεμεί η αδειοδότησή τους. Ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος αν τον συγκρίνουμε με τον αριθμό άλλων δήμων που έχουν τις διπλάσιες κεραίες σε τετραπλάσια έκταση.
 • Η πόλη μας βρίσκεται κάτω από τον Υμηττό που είναι εγκατεστημένες οι κεραίες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών (και όχι μόνο) που εκπέμπουν υψηλή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και έρχονται να επιβαρύνουν κι άλλο τους κατοίκους, σε συνδυασμό με την αυξημένη έκθεση στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
 • Ο Δήμος θα προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή των δικτύων 5G, το οποίο σημαίνει επιπρόσθετη έκθεση σε ακτινοβολία για τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα με την προσθήκη μιας τεχνολογίας που ακόμη οι επιστήμονες υγείας παγκοσμίως δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν είναι επιβλαβής. Εδώ φαίνεται ξανά η αφέλεια της Δημοτικής Αρχής που προκειμένου να καλύψει την ανυπαρξία της την τελευταία 5ετία προχωράει σε κινήσεις εντυπωσιασμού που μπορεί ακόμα και να είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.
 • Ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει σε μέτρηση της ακτινοβολίας σε κάθε σημείο της πόλης, και αν το έχει κάνει αυτό δεν έχει δημοσιοποιηθεί για να είναι ενημερωμένοι οι δημότες για την κατάσταση. Επιπλέον σ’ αυτό, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ιδιαίτερα στην περιοχή μας, αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και τα όρια ακτινοβολίας κοντά στα σχολεία. Πχ στο 4ο Λύκειο που είναι από την πολυκατοικία της Θεσσαλίας λιγότερο από τα 200 μ. απόσταση.
 • Για την νόμιμη εγκατάσταση μιας κεραίας, σύμφωνα με τον νόμο 4070/2012 χρειάζεται άδεια και από την πολεοδομική υπηρεσία κάθε Δήμου. Οπότε ο Δήμος έχει κι αυτός ευθύνη για την εγκατάστασή τους, όσο κι αν ωρύεται ο κ. Αντιδήμαρχος ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα.
 • Τέλος, αρκετές έρευνες παγκοσμίως έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας των κατοίκων. Ενδεικτικά σαν αποτελέσματα:
 1. Στο Ισραήλ: 300% αύξηση των καρκίνων σε απόσταση 350 μ. από κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
 2. Στην Γερμανία: γρηγορότερη εμφάνιση καρκίνου για όσους μένουν σε απόσταση 400 μ. για 10 χρόνια.
 3. Στην Ισπανία και την Ολλανδία: αυξανόμενα συμπτώματα αϋπνίας, πονοκεφάλων, πόνου, ναυτίας, διαταραχής όρασης-ακοής και καρδιοαγγειακά συμπτώματα σε απόσταση 300 μ.
 4. Στην Βραζιλία: το 80% των θανάτων από καρκίνο στο Belo Horizonte καταγράφηκε σε απόσταση 500 μ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω το χρόνο και να απαρνηθούμε την τεχνολογία. Σημαίνει όμως ότι πρέπει να έχουμε βαθειά συναίσθηση των κινδύνων που ορισμένες τεχνολογίες εγκυμονούν, να επαγρυπνούμε και να παίρνουμε τα κατάλληλα  μέτρα αντιμετώπισης τους και κυρίως, να ασκούμε κοινωνικό έλεγχο στις τεχνολογίες που ‘’προτιμώνται’’ και ‘’προωθούνται’’ για πλατειά χρήση.

Η κατάσταση που παρουσιάζεται αλλά και τα γεγονότα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, μας ανησυχεί.

Ανοίγονται ερωτήματα για τον αν είναι βιώσιμο με μια πόλη σαν του Ζωγράφου να υπάρχει αυτή η ανεξέλεγκτη αύξηση των κεραιών.

Επίσης, αποδείχθηκε ακόμα μια φορά από τη στάση της Δημοτικής Αρχής και όλων των επίδοξων αντικαταστατών της ότι δεν έχουν τη βούληση να πάρουν στα σοβαρά τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες μας.

Σαν Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη, θα είμαστε δίπλα στους αγώνες των κατοίκων των Άνω Ιλισίων και θα είμαστε εκεί για να τους στηρίξουμε με κάθε μέσο, γιατί είμαστε και εμείς κάτοικοι αυτής της πόλης και μας αφορά!

 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩ ΙΛΙΣΙΩΝ

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ  –  ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΡΑ

2 σκέψεις σχετικά με το “9/4 Παρέμβαση της κίνησης Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη στα Ιλίσια για τις κεραίες

 1. ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΑ.
  ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ.
  ΚΑΤΟΙΚΩ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ.
  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s