Οι ηλικιωμένοι δικαιούνται να ζήσουν και όχι απλώς να επιβιώνουν

Συνταξιούχοι γήρατος, συνταξιούχοι αναπηρίας, άποροι ηλικιωμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την φτώχεια και την εξαθλίωση των μνημονιακών πολιτικών. Η εύθραυστη ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται με τους συνταξιούχους να κυνηγούν τα δώρα τους και τα αναδρομικά τους μέσω δικηγορικών γραφείων, ενώ τους περιμένουν νέες περικοπές μετεκλογικά σύμφωνα με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε επάξια τους ασφαλιστικούς νόμους της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ που αποτέλεσαν την πρώτη λαιμητόμο συντάξεων-ΕΚΑΣ-επιδομάτων. Η κάθετη μείωση των κρατικών κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική των δήμων οδηγεί τους συνταξιούχους σε νέα αφαίμαξη των πενιχρών εισοδημάτων τους.

Τα 3 ΚΑΠΗ έχουν ενταχθεί στις οργανικές μονάδες του δήμου, ενώ αναμένεται σχετική προκήρυξη για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις. Μπορούν όμως τα ΚΑΠΗ στα  Κάτω Ιλίσια, παλαιό τέρμα Ζωγράφου και Γουδί  να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες των ηλικιωμένων σε ένα δήμο που αριθμεί 80.000 και πλέον κατοίκους. Ποιο γολγοθά ανεβαίνουν ηλικιωμένοι για τη μετακίνησή τους σε αυτά εντός των ορίων του δήμου; Σε όλα αυτά η διοίκηση Καφατσάκη απαντάει προεκλογικά με την εξαγγελία ενός δημοτικού λεωφορείου «φάντασμα».

Πώς καλύπτονται οι ανάγκες των μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων από ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) δυναμικότητας 25 ατόμων; Πως θέλουν να μας πείσουν ότι σχεδιάζουν κοινωνικές πολιτικές χωρίς να έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της 3ης και 4ης ηλικίας στο Δήμο Ζωγράφου;

Η Δήμαρχος και οι συνεργάτες της θέλουν να μας πείσουν ότι «οι κοινωνικές δομές του Δήμου Ζωγράφου αποτελούν ασπίδα για την κοινωνική συνοχή» τηρώντας σιγή ιχθύος  για τη διαρκή μείωση των κρατικών κονδυλίων για την κοινωνική πολιτική από μέρους των Δήμων. Το  Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογενειών έχει αφεθεί στην τύχη του με το τελευταίο προσωπικό του να πλησιάζει στη συνταξιοδότηση. Στα τέσσερα χρόνια διοίκησης δεν έχουν προγραμματίσει την ίδρυση Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας και Διημέρευσης για τη φροντίδα επιλεγμένων πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι συμπολίτες μας με άνοια, Aλτσχάιμερ, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Οι μοναχικοί ηλικιωμένοι στον καιάδα και οι οικογένειες των ηλικιωμένων σε οικονομική απόγνωση.

Οι  γιορτές και τα πανηγύρια δεν μπορούν να απαλύνουν τα προβλήματα των περήφανων γηρατειών. Χρειάζεται ένα  ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας τους,  το οποίο δεν μπορεί να περιορίζεται στα ψίχουλα εορτών κοπής πίτας.

 Ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί:

  • πολεοδομικό σχεδιασμό κατάλληλο για μια ανθρώπινη πόλη φιλική στην 3η και 4η ηλικία με δίκτυο τοπικής συγκοινωνίας προσβάσιμο στους ηλικιωμένους, αναπήρους κ.λπ.
  • Δημόσιες δομές κοινωνικής φροντίδας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό διασυνδεόμενες με το δημόσιο σύστημα υγείας και στελέχωσή τους με επαρκές και μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Δομές κοινωνικής φροντίδας που θα σχεδιαστούν βάσει της καταγραφής των πραγματικών αναγκών του τοπικού πληθυσμού σε βάθος χρόνου και όχι λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Προεκλογικά διαλαλούν τα Κέντρα Κοινότητας με τη στελέχωση επαγγελματιών υγείας (ψυχολόγους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς)  χωρίς να λένε ότι το προσωπικό τους προσλαμβάνεται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως και στις περισσότερες δομές νέου τύπου. Εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας αμειβόμενοι με ψίχουλα ή μέσω   voucher αδυνατούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης.

 Η δημοτική κίνηση Ζωγράφου – Ανυπόταχτη πόλη καλεί τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στις δημοτικές δομές κοινωνικής πολιτικής να πουν όχι  στις κοινωνικές πολιτικές που σχεδιάζονται από τις γονυπετείς μνημονιακές κυβερνήσεις σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών της χώρας.

Η 3η ηλικία δικαιούται να ζήσει και όχι να επιβιώνει απλώς. Η δημοτική κίνηση Ζωγράφου – Ανυπόταχτη Πόλη σας καλεί για να αγωνιστούμε για την πόλη που μας αξίζει και τώρα και ακόμα περισσότερο την επαύριο των εκλογών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s