Συνέντευξη του παλιού αγωνιστή και υποψηφίου δημ. συμβούλου Κώστα Κωστόπουλου στο ΖΩ2

κωστόπουλος

Ο Κώστας Κωστόπουλος, γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς και συνδικαλιστής της τοπικής ένωσης καθηγητών, πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ‘Κίνημα στην Πόλη’ και δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου την τετραετία 2006-2010, συμμετέχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές 2019 με το ψηφοδέλτιο της Ανυπότακτης Πόλης.

Έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη διαδημοτική εφημερίδα ΖΩ2, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλη μας και των κοινωνικών αγώνων στη γειτονιά και όχι μόνο, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Εναλλακτικά μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο παρακάτω.

-Έχουν περάσει περίπου 10 χρόνια από την «εποχή» Καζάκου. Πώς βλέπετε την πορεία των πραγμάτων στο Ζωγράφου, έστω και ως τακτικός επισκέπτης πλέον. Εντοπίζετε αλλαγές; Πάμε στην ίδια «ρότα»; Τι λέτε;

Η προσωρινή μου μετακίνηση στο χωριό μου δεν με εμποδίζει στο να παρακολουθώ τα πράγματα στου Ζωγράφου που μεγάλωσα, έχω το σπίτι μου και έρχομαι πάρα πολύ συχνά.

Οι συνθήκες στα δημοτικά πράγματα 2006 με 2010 που υπήρξα δημοτικός σύμβουλος, ήταν ένα μείγμα αυταρχισμού, αυθαιρεσιών, διαμεσολαβήσεων, σπατάλης και ρουσφετιών. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, τα σημάδια αυτής της πολιτικής είναι ορατά ακόμα στο Δήμο μας.

Η διοίκηση Καλλίρη που ακολούθησε ήταν εντελώς μεταβατική.

Η τελευταία διοίκηση Καφατσάκη αποδέχτηκε το ασφυκτικό πλαίσιο που επέβαλαν τα μνημόνια και νομοθέτησε η κυβέρνηση Συριζα-Ανελ. Δεν έχω άποψη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα οικονομικά του Δήμου, αφού δεν μετέχω στα δημοτικά συμβούλια. Αυτό που παρατηρώ όμως είναι ότι υπάρχει υποβάθμιση και υπολειτουργία των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης και μεγάλο πρόβλημα στην καθαριότητα αλλά και στην φροντίδα για το πράσινο και τα λιγοστά δέντρα που έχουν απομείνει στο Δήμο μας.

Θέλω τέλος να σημειώσω ότι παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις για κάθαρση και καταλογισμό ευθηνών στις προηγούμενες διοικήσεις και κυρίως στη διοίκηση Καζάκου, τελικά συμβιβάστηκε και συγκάλυψε τα πάντα.

 -Τι προτεραιότητες θα είχε για την πόλη μια αριστερή διοίκηση;

Οι δυνάμεις μιας ανατρεπτικής αριστεράς ως βασικό καθήκον πρέπει να έχουν τη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών όρων για την ανασυγκρότηση του τοπικού κινήματος και για τη βαθύτερη μετωπική ενοποίηση του.

Παρά το ασφυκτικό αντιλαϊκό-επιχειρηματικό πλαίσιο που ορίζει ο Καλλικράτης, ο Κλεισθένης και το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου που έχει επιβληθεί,  προέχει ο αγώνας για:

Την επιβίωση και την αξιοπρέπεια της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η πάλη για το ψωμί, τη δουλειά, τη στέγη. Για τη δημιουργία δεσμών και δομών ταξικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Για να μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς ρεύμα, χωρίς σπίτι, χωρίς τα αναγκαία για να ζήσει.

Τη διεκδίκηση της συμμετοχής των κατοίκων επί των ζητημάτων της πόλης και του τόπου τους, της διαφάνειας και της ιεράρχησης των αναγκών της πληττόμενης πλειοψηφίας.

Τη διατήρηση και αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών των Δήμων για την εξυπηρέτηση των τεράστιων αναγκών ειδικά των πιο αδύναμων κοινωνικά κομματιών.

Την υπεράσπιση και διεύρυνσης της δημόσιας παιδείας, υγείας, περίθαλψης και της ποιοτικής και δωρεάν παροχής τους σε όλη την κοινωνία.

Να μην περάσουν και να ανακληθούν όσες έγιναν ιδιωτικοποιήσεις, είτε πρόκειται για υπηρεσίες (όπως το πράσινο, τα σκουπίδια κ.α.) είτε για υποδομές, κτίρια, δημόσιους χώρους (με αποκορύφωμα τη μεταφορά των ακινήτων στο Υπερταμείο).

Αντίσταση στην καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος, την επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, την «τουριστικοποίηση» των πάντων.

Να σταματήσουν οι απολύσεις και η ελαστική εργασία στους Δήμους, πάλη για προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία ενάντια στο καθεστώς μόνιμης ομηρείας, συμβάσεων και «ωφελούμενων».

Να σταματήσει ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εκμετάλλευση μεταναστών και προσφύγων.

Να αποκρούσουμε το φασισμό και τη Χρυσή Αυγή. Για να νικηθεί το δηλητήριο αυτό σε κάθε γειτονιά.

Ενάντια στο σεξισμό, την ομοφοβία και τις διακρίσεις. Για να γίνουν οι πόλεις μας ανοιχτές, για να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας κάθε μορφής διαφορετικότητας ενάντια στη βία και τους αποκλεισμούς.

Να γίνουν οι πόλεις μας προσβάσιμες σε ανθρώπους με αναπηρία, για να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα όσοι και όσες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Να αντιμετωπίσουμε την αλλοτρίωση, τη μοναξιά, τις εξαρτήσεις, τις συμμορίες. Η πάλη για να φτιαχτούν τα οράματα και οι ζωντανές κοινότητες αγώνα, συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας, διεκδίκησης και απελευθερωτικού πολιτισμού. Και τόσα άλλα.

-Πώς βλέπετε το συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί στο Ζωγράφου ενόψει της κάλπης; Περιμένετε κάποιες εκπλήξεις ή ανατροπές;

Παλιοί και νέοι παράγοντες, μάζεψαν τους  κολλητούς τους, έβγαλαν καλλιτεχνικές φωτογραφίες και ιλουστρασιόν έντυπα, γέμισαν τον τοπικό τύπο με πληρωμένες καταχωρήσεις και χαμόγελα, άνοιξαν μεγάλα φανταχτερά εκλογικά κέντρα, περιδιαβαίνουν τις καφετέριες και τα μαγαζιά χαιρετώντας ότι κινείται. Άνθρωποι που συμμετείχαν άμεσα στις προηγούμενες καταστροφικές διοικήσεις του δήμου, κλώνοι και αχυράνθρωποι των παλιών πολιτικάντηδων, έχουν την αυθάδεια να παρουσιάζονται αμόλυντοι και με οράματα! Με κούφια λόγια και ψεύτικες διακηρύξεις ελπίζουν να παγιδεύσουν για άλλη μια φορά τους πολίτες. Αυτοί όλοι που αλληλοκατηγορούνται σήμερα, την επόμενη μέρα θα αποδοθούν σε ένα απέραντο αλισβερίσι για τη συγκρότηση της νέας δημοτικής αρχής και το μοίρασμα των πόστων. Είμαι όμως βέβαιος ότι ο λαός του Ζωγράφου έχει και εμπειρία και μυαλό για να τους κόψει την όρεξη και να φέρει εκπλήξεις και ανατροπές.     

-Το 2006 ήσασταν επικεφαλής του Κινήματος στην Πόλη. Με την πολιτική και συνδικαλιστική εμπειρία σας, πως κρίνετε την πορεία του ΚσΠ μέσα στα 13 χρόνια παρουσίας του στου Ζωγράφου και ποιοι οι λόγοι σταδιακής και τελικής αποχώρησής σας από την παράταξη;

Το ΚσΠ είναι πλέον σκιά αυτού που ιδρύσαμε το 2006 και έπαιξε σημαντικό ρόλο κυρίως στην περίοδο Καζάκου. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της γειτονιάς που το δημιούργησαν έχει αποχωρήσει αφού επικράτησαν στην παράταξη ακραίες και άγονες πρακτικές και αντιλήψεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αρχικές ενωτικές και ριζοσπαστικές ιδρυτικές του διακηρύξεις και κινηματικές πρακτικές.  Η δύναμή μας ήταν η πλατιά συμμετοχή αγωνιστών από τη γειτονιά που για πρώτη φορά έπαιρναν τα πράγματα στα χέρια τους και αντιτάθηκαν αποτελεσματικά στις καταστροφικές επιδιώξεις της τότε δημοτικής αρχής. Έκανα μια προσπάθεια, μαζί και με άλλα ιδρυτικά μέλη του, για συμπόρευση και ενωτικό κατέβασμα στις εκλογές αυτές η οποία όμως συνάντησε την απόλυτη άρνηση αυτών που σήμερα μιλούν και χρησιμοποιούν τον τίτλο του ΚσΠ που κάθε άλλο παρά κίνημα πλέον είναι.   

-Ανυπότακτη Πόλη στου Ζωγράφου. Ήδη είστε από αυτούς που υπέγραψαν κείμενο κοινής έκκλησης για τη «συμπόρευση των ριζοσπαστικών μαχητικών δυνάμεων της αριστεράς» στο Δήμο. Πως βλέπετε τον «βηματισμό» της παράταξης και τι θα θεωρούσατε ως ικανοποιητική επίδοση στην κάλπη της 26ης Μαΐου;

Δεν υπόγραψα απλά αλλά είμαι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη παράταξη «Ανυπότακτη Πόλη» με επικεφαλής το Χρήστο Τουλιάτο, η οποία αποδέχτηκε και υλοποίησε αυτή την έκκληση για ενότητα.

Η κίνηση «Ζωγράφου–Ανυπότακτη Πόλη» είναι πρώτα απ’ όλα μία συλλογικότητα αγώνα για τη γειτονιά και έπειτα ένα ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές. Αν και νέα κίνηση, ο κόσμος της ήταν παντού σε παλιότερα και νέα τοπικά κινήματα της πόλης μας. Εκφράζει τους αγώνες που δώσαμε τα τελευταία 20 χρόνια στη γειτονιά για να γίνει η Βίλα πάρκο για όλο το λαό του Ζωγράφου, να μη γίνουν οι 6 πλατείες μας υπόγεια γκαράζ και τσιμέντο επί Καζάκου, να μην οικοδομηθούν οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι στο Ν. Τέρμα και αλλού, να γίνει το Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί και όχι το γήπεδο, να μην πλειστηριαστούν τα σπίτια των συμπολιτών μας, να οργανωθούν κινήσεις αλληλεγγύης και συνεταιρισμοί καταναλωτών όπως ο ΣΥΝ.ΖΩ, για να μην περάσουν οι μνημονιακές πολιτικές. Αντιπροσωπεύει όλες τις γενιές κατοίκων και ειδικά την παραγωγική ηλικία που είναι ο κορμός της. Είναι ενωτική αφού αποτελείται από ενεργούς κατοίκους προερχόμενους/ες από διάφορες τάσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και ανένταχτους/ες της πόλης μας και έχει απευθυνθεί  ενωτικά στις άλλες μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς της πόλης ακόμα και αν αυτές αρνούνται όχι μόνο τη συμπόρευση αλλά ακόμα και το διάλογο. Επιμένει ριζοσπαστικά χωρίς να υποτάσσεται στις δυσκολίες των καιρών, εξ ου και Ανυπότακτη. Είμαι βέβαιος ότι, παρά την αποσιώπηση που έχει επιβληθεί, η δυναμική παρουσία μας στο νέο δημοτικό συμβούλιο είναι δεδομένη.

-Βλέπετε προϋποθέσεις και όρους για «επόμενη ημέρα» στο σχήμα της Ανυπότακτης Πόλης; Για μια παρουσία και παρέμβαση στο Δήμο, πέραν του ορίζοντος των εκλογών;

Η προσπάθειά μας δεν είναι κυρίως εκλογική. Θέλουμε να συγκροτήσουμε το ρεύμα εκείνο που θα καταφέρνει να γίνεται ανάχωμα αντιστάσεων στο χώρο αναφοράς τους, το πεδίο της γειτονιάς, αλλά θα λειτουργεί και σαν όχημα ανασύνθεσης του κοινωνικού υποκειμένου σε ανατρεπτική και ριζοσπαστική κατεύθυνση. Την Αριστερά που επιμένει πως υπάρχει άλλος δρόμος μακριά από τα μνημόνια, την ΕΕ και τους μηχανισμούς επιτροπείας. Η αντίληψη αυτή δε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η αντίστοιχη δική μας «εμμονή». Δεν θέλουμε απλά να αθροίσουμε τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αντιλαμβάνονται το στοιχείο της ρήξης. Θέλουμε να εντάξουμε όλες αυτές τις δυνάμεις σε μια διαδικασία ανασύνθεσης πρακτικών, πολιτικών επιλογών, τομών και αντιλήψεων. Επιδιώκουμε να ξαναανακαλύψουμε αυτόν τον δρόμο μέσα στις δοσμένες συνθήκες και η ριζοσπαστική παρέμβαση στις γειτονιές αποτελεί σημαντικό πεδίο για αυτή τη διαδικασία. 

-Η αποχώρηση της Ράνιας Νενεδάκη που διετέλεσε δύο θητείες επικεφαλής στο ΚσΠ και η προσχώρησή της στο ψηφοδέλτιο Καφατσάκη  συζητήθηκε αρκετά από τα άλλα δημοτικά σχήματα που δρουν χρόνια στου Ζωγράφου. Ως σημαίνων πρόσωπο στα δρώμενα του Ζωγράφου πως κρίνετε το σκηνικό που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία από την αποχώρησή της κ. Νενεδάκη;

Η επιλογή αυτή της Ρ.Ν. δεν μπορεί να ερμηνευτεί με την πολιτική λογική. Η προσχώρησή της στην κυβερνητική παράταξη που όλα τα τελευταία χρόνια αντιπολιτευόταν και κατάγγελλε, είναι  ντροπιαστική για την ίδια και ακυρώνει την προσφορά της στο κίνημα του Ζωγράφου.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που συμβαίνουν αυτά στην Αριστερά τα οποία βέβαια πληγώνουν τους αγωνιστές της. Είμαι σίγουρος όμως  ότι δεν θα την ακολουθήσουν στη νέα της επιλογή.

Θέλω να συμπληρώσω ότι είναι πραγματικά απαράδεκτο η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ να αξιοποιεί το γεγονός σε ανακοίνωσή της, για να βγάλει δηλητήριο απέναντι σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς που με αυτοθυσία αγωνίστηκαν συνέβαλαν και συμβάλουν στην δημιουργία νικηφόρου κινήματος και στου Ζωγράφου. Ας σκεφτούν  την ιστορία της Αριστεράς και ας είναι πιο σεμνοί. 

-Η Βίλα Ζωγράφου αποτελεί- σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιες δημοσκοπήσεις- ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της διοίκησης Καφατσάκη. Θα θέλαμε το σχόλιό σας για τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε η Βίλα στο Δήμο.

Θα είμαι λίγο αναλυτικός για να γίνω κατανοητός. Ο Δήμος με διοίκηση Καζάκου το 2010, συμφώνησε με την οικογένεια Ζωγράφου να μοιραστούν 50%-50% την ιδιοκτησία του Κτήματος, με πληρωμή 19,4 εκατομμυρίων ευρώ στην οικογένεια και προϋπόθεση την προώθηση του πλάνου ανέγερσης ενός mall στα σπλάχνα του κτήματος και πλειάδας πολυκατοικιών σε σημαντικό μέρος της περιφέρειας του.

Από την άλλη πλευρά, συστάθηκε η Επιτροπή κατοίκων ««για να γίνει η βίλα Ζωγράφου κτήμα του λαού» από αγωνιζόμενους πολίτες. Η Επιτροπή προχώρησε σε μια πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης, προέβη σε νομικές ενέργειες και, πάνω από όλα, σε κινηματικές ενέργειες που έδωσαν ζωντάνια στην περιοχή μας. Θυμόμαστε τις μεγάλες πορείες και τα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν.

Ο Καζάκος όμως, ως συνήθως, ήταν ανυποχώρητος θέλοντας να κάνει μπίζνες! Έτσι συνέβη το απίστευτο, ενώ έτρεχε η υπόθεση στο ΣΤΕ και ήταν γνωστό ότι η απόφαση θα ήταν να κηρυχθεί το Κτήμα σαν πάρκο κοινόχρηστου πρασίνου, ο κ. Καζάκος έσπευδε να συμφωνήσει και να υπογράψει κατακαλόκαιρο, με την οικογένεια Ζωγράφου πριν καθαρογραφτεί η απόφαση και μπλοκάρει η συμφωνία!

Ο κ. Καζάκος, για λόγους που δεν εξήγησε ποτέ, δεν πέρασε τη δανειακή σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα αυτή να θεωρείται άκυρη από το ελληνικό κράτος. Ενώ ο Δήμος μας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και προφανώς αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το χρέος λόγω οικονομικής ασφυξίας, δεν ξεκίνησε ποτέ την αποπληρωμή των δόσεων. Μέχρι το 2011, χρωστούσαμε ως ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Τράπεζα το ποσό των 2.952.939,62 ευρώ!

Έτσι φτάσαμε στο σημείο, στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011, εκεί που τα υπέγραφε όλα ο Γ. Παπανδρέου την περίοδο του πρώτου μνημονίου. Εκεί έκανε παρέμβαση η αυστριακή κυβέρνηση υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της Τράπεζας που είχε δώσει το δάνειο. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, που έγινε θέμα σε όλα τα διεθνή και εγχώρια μέσα της εποχής, έβαζε βέτο αν δεν αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση την αποπληρωμή του δανείου του Δήμου Ζωγράφου, πράγμα που έγινε!

Εν τω μεταξύ κάτω από την πίεση της υποχρέωσης που ανέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση, αρχίσανε τα παζάρια για να βρεθεί μια χρυσή τομή και να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Δεν μπορούσαν φυσικά να προχωρήσουν στο προφανές, που θα ήταν να γίνει νέα αποτίμηση της αξίας του οικοπέδου, αφού αυτό θα έθετε σε κίνδυνο το δάνειο αν προέκυπτε χαμηλότερο τίμημα και η αποπληρωμή του ήταν κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση! Η χρυσή τομή που βρήκαν ήταν να παραιτηθεί η οικογένεια από το υπόλοιπο 50%, δωρίζοντας το στο Δήμο, προκειμένου να κλείσει και να σκεπαστεί το θέμα.

Φανταστείτε, ο ιδιοκτήτης του Κτήματος πούλησε το 50% για 19,4 εκατομμύρια ευρώ, και όταν τα βρήκε σκούρα και ήταν έτοιμη να χαλάσει η συμφωνία, ήταν πρόθυμος να χαρίσει το υπόλοιπο 50%! Τι να υποθέσουμε…

Το καλοκαίρι του 2018 η διοίκηση Καφατσάκη κουκούλωσε και αυτό το σκάνδαλο, όπως και τόσα άλλα, και έδωσε συγχωροχάρτι σε όλους τους εμπλεκόμενους, περνώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση για αποδοχή της δωρεάς του 50% και παραίτηση από όλες τις πιθανές νομικές διεκδικήσεις και εκκρεμότητες που συνόδευαν την υπόθεση, όπως ζητούσαν οι Ζωγραφαίοι.

Αν αυτή η απόφαση είναι πλεονέκτημα για τη σημερινή διοίκηση, ας το κρίνουν οι κάτοικοι του Δήμου!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s