Για το δικαίωμα της πρόσβασης των συμπολιτών μας με αναπηρία στις εκλογές.

Το θεσμικό πλαίσιο για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των συμπολιτών μας με αναπηρία στα εκλογικά τμήματα, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα υπάρχει από το έτος 2012. Τότε ενσωματώθηκε σε αυτό  η  Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, όπου στο Άρθρο 29 «Συμμετοχή των ΑμεΑ στον πολιτικό και δημόσιο βίο» αναφέρεται : Τα Κράτη Μέρη εγγυώνται στους ΑμεΑ πολιτικά δικαιώματα και τη δυνατότητα να τα απολαμβάνουν σε ίση βάση με τους άλλους και υποχρεούνται α) να εξασφαλίζουν ότι τα ΑμεΑ μπορούν να συμμετέχουν αποτελεσματικά και πλήρως στον πολιτικό και δημόσιο βίο σε ίση βάση με τους άλλους, άμεσα ή μέσω εκπροσώπων που έχουν επιλέξει με ελεύθερη βούληση, συμπεριλαβανομένου του δικαιώματος και της δυνατότητας των ΑμεΑ να εκλέγουν και να εκλέγονται, μεταξύ άλλων:
(i) εξασφαλίζοντας ότι οι εκλογικές διαδικασίες, οι εγκαταστάσεις και τα υλικά είναι κατάλληλα, προσβάσιμα, ευκολονόητα και εύχρηστα,

Στα συμπεράσματα, όμως, της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: Περίπου 800.000 πολίτες από 16 κράτη μέλη της ΕΕ στερούνται, λόγω εθνικών κανόνων, του δικαιώματος συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές, εξαιτίας των αναπηριών τους ή λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας. Η έκταση αυτού του φαινομένου ποικίλλει σημαντικά στις διάφορες χώρες.• Εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν λόγω οργανωτικών ρυθμίσεων (τεχνικοί φραγμοί).  Ο κύριος τόπος ψηφοφορίας είναι το εκλογικό κέντρο. Πολλοί ανάπηροι, ακόμη και όταν τους δίνεται η δυνατότητα εναλλακτικών και πιο εύκολων μορφών ψηφοφορίας, επιθυμούν να ψηφίζουν στο εκλογικό κέντρο, θεωρώντας το ως την καλύτερη μορφή συμμετοχής στα κοινά. Η Ε.Ε. μόνη της βγάζει στη φόρα τον μισαναπηρισμό των κρατών μελών της!

Και τώρα στα του οίκου μας. Στου Ζωγράφου αν πάρουμε, ως παράδειγμα, τα εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί στο Πνευματικό Κέντρο (οδό Ανακρέοντος),  που είναι καθόλα απροσπέλαστο στους συμπολίτες μας με κινητική αναπηρία ή σοβαρά πνευμονολογικά – καρδιολογικά προβλήματα (σκάλες ακόμα και για να εισέλθεις στο ισόγειο του κτιρίου) τότε είναι βέβαιο ότι κάποιοι ψηφοφόροι ανάπηροι στον Δήμο Ζωγράφου δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Εκτός αν δούμε σκηνές,  που η δικαστική αντιπρόσωπος θα προσέρχεται με την κάλπη ανά χείρας και η εκλογική διαδικασία θα γίνεται στα παρτέρια της εισόδου του  απροσπέλαστου κτιρίου που στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο!

Τέλος ας γνωρίσουμε στην δήμαρχο κα. Καφατσάκη και λοιπούς υποψηφίους  που ακολουθούν  τις πολιτικές  του νεοφιλελευθερισμού ότι ο νέος Γενικός Οικοδομικός Οικονομικός Κανονισμός ορίζει πως  το 2020 νέα και παλαιά δημόσια κτίρια πρέπει να καταστούν προσβάσιμα στους αναπήρους.

Κατά τα άλλα όλοι τους ξέρουν και πουλάνε προεκλογικές  χάντρες και καθρεφτάκια στους ανάπηρους! Όχι άλλη κοροϊδία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s