Για τη Βίλα Ζωγράφου και το δάνειο που θα πληρώνουμε σε όλη μας τη ζωή

Αναδημοσιεύουμε παλιότερη τοποθέτησή μας με αφορμή το προεκλογικό debate μεταξύ (μόνο!) της κ.Καφατσάκη και του κ.Θώδα στην ΕΡΤ όπου το ζήτημα της Βίλας είχε την τιμητική του. Και οι δύο αυτοί υποψήφιοι, όπως και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, αποκρύπτουν εντελώς όλα τα παρακάτω που μας αφορούν άμεσα εφόσον εκεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το χρέος του δήμου, η καταλυτική επίδρασή του στα οικονομικά του δήμου και τελικά στην τσέπη των δημοτών…

Τι έκανε η σημερινή διοίκηση Καφατσάκη για τη Βίλα Ζωγράφου;

Ήταν εκείνη η δήμαρχος που σε πλήρη συνέργεια με το υπουργείο προστασίας του πολίτη (!) έδωσε εντολή στα ΜΑΤ το Μάρτιο 2017 να εκδιώξουν από το χώρο την ομάδα αντί-εξουσιαστών που είχε καταλάβει τη Βίλα. Η δήμαρχος ‘της συνεννόησης’, της ‘δημοκρατικής παράδοσης’, δανείστηκε τις πρακτικές που μέχρι τότε κατήγγειλε για να κάνει τη δουλειά της.

Στη συνέχεια, έδωσε συγχωροχάρτι σε όλους τους εμπλεκόμενους το καλοκαίρι του 2018, περνώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση για αποδοχή της δωρεάς του 50% και παραίτηση από όλες τις πιθανές νομικές διεκδικήσεις και εκκρεμότητες που συνόδευαν την υπόθεση.

Λίγο το κλίμα των ευρύτερων συναινέσεων που επιβάλλει ο Κλεισθένης 1, λίγο η λογική της ΤΙΝΑ (thereisnoalternative – δεν υπάρχει εναλλακτική), οδήγησαν την σημερινή δήμαρχο να επιλέξει το δρόμο του κουκουλώματος του σκανδάλου και τη μεταφορά του κόστους στο συνηθισμένο υποζύγιο, τους πολίτες.

Γιατί το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι αυτή τη βλαβερή συμφωνία θα την πληρώσουμε πάλι εμείς. Όχι μόνο επειδή θα αναλάβει να την αποπληρώσει η ελληνική Κυβέρνηση, τα έσοδα της οποίας προέρχονται κυρίως από τους φόρους των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά επιπλέον επειδή θα παρακρατώνται και αυτά τα ποσά από τους ΚΑΠ που αποδίδει η κεντρική κυβέρνηση ετησίως στο δήμο μας (αθροιζόμενα στα ήδη παράτυπα παρακρατηθέντα για όλους τους δήμους), με αποτέλεσμα ο δήμος να χρειαστεί να ‘κόψει’ κι άλλο υπηρεσίες ή να αναζητήσει ίδια έσοδα. Από ποιους άλλους άραγε παρά από τους συνήθεις ύποπτους, δηλαδή εμάς!

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Ζωγράφου για το δάνειο αυτό είχαν ανέλθει ήδη στο ποσό των  2.952.939,62 ευρώ το 2011, δηλαδή μόλις 4 χρόνια από την έγκριση του δανείου. Αν υπολογίσουμε την ετήσια επιβάρυνση για αποπληρωμή του δανείου μιλάμε για 740.000,00 ευρώ ετησίως, δηλαδή το 10% των ΚΑΠ που αποδίδονται σήμερα στο Δήμο Ζωγράφου, με ορίζοντα πλήρους αποπληρωμής το 2032!(ΦΕΚ 183 / 25-8-2011,  ΦΕΚ 2500 / 4-11-2011).

Καυτά ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις

Αν πλέον η πλήρης κυριότητα της ιδιοκτησίας έχει περάσει στο Δήμο μας, ποιο είναι το σημερινό καθεστώς σχετικά με τη χρήση του οικοπέδου; Έχει διασφαλιστεί νομικά ότι το οικόπεδο μπορεί να γίνει μόνο πάρκο υψηλού πρασίνου ή μια μελλοντική διοίκηση θα μπορεί να θέσει σε κίνηση ξανά το σχέδιο τσιμεντοποίησης που συμφωνήθηκε επί εποχής Καζάκου;

Για εμάς, μια ακόμα ένδειξη του κυνισμού και της αποτυχίας της σημερινής διοίκησης είναι και το γεγονός ότι ενώ έχει πλέον το Κτήμα στα χέρια της, δεν έχει καν φροντίσει να ‘ρίξει’ τους φράχτες, δεν προβλέπει καμία μελέτη δημιουργίας Πάρκου στο νέο τεχνικό πρόγραμμα 2019, πόσο μάλλον να εκτελέσει κάποιο έργο εκεί. Αντίθετα, επενδύει εκατομμύρια από επιδοτήσεις της Περιφέρειας στο Θέατρο Ποταμίτη το οποίο αγόρασε το ίδιο διάστημα.

Αναρωτιόμαστε. Είναι απλά μια ένδειξη έλλειψης σχεδιασμού αυτή η ιεράρχηση, ή είναι μια ένδειξη ότι η δημοτική αρχή μπορεί να ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά όχι το καθεστώς χρήσης και είναι ανοικτά ακόμα όλα τα σενάρια;

Ρωτάμε τη δημοτική αρχή: Σχετικά με την παρακράτηση των ΚΑΠ, έχει ξεκινήσει για την αποπληρωμή του εν λόγω δανείου, από πότε και τι ποσό; Αν όχι, τότε γνωρίζει η Δήμαρχος πότε θα ξεκινήσει; Ποιες ενέργειες έχει αναλάβει προς την Κεντρική Κυβέρνηση για να αποσοβήσει αυτή την τεράστια απώλεια πόρων;

Ποια η θέση μας

Μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στο δήμο μας πρέπει να πιάσει το νήμα από την αρχή.

Πρέπει να αγωνιστεί για να χαρακτηριστεί χώρος υψηλού πρασίνου το Κτήμα και διατηρητέα η Βίλα για να θωρακιστεί θεσμικά από όποιες βλέψεις για τσιμεντοποίηση. Με βάση αυτή τη νέα πραγματικότητα, να αποτιμηθεί η αξία του οικοπέδου και στη βάση της νέας αξίας, αν αυτή είναι πολύ πιο χαμηλή από το τίμημα που καταβλήθηκε (19,4 εκ ευρώ), να γίνει καταγγελία της Σύμβασης του δανείου, απόδοση ευθυνών στους εμπλεκόμενους και να αναλάβει η πολιτεία την ευθύνη να απαλλοτριώσει το Κτήμα για σκοπούς δημόσιας χρήσης.

Παράλληλα, ο δήμος δεν πρέπει να περιμένει. Πρέπει να προχωρήσει σε ριζικό ανασχεδιασμό του κέντρου, με την εκπόνηση μελέτης που να περιλάβει όλη την ευρύτερη περιοχή (πλ. Γαρδένιας, θέατρο Αλέκα, δημαρχείο, γύρω μικρά πάρκα, κτήμα ζωγράφου, παρακείμενες βίλες που λειτουργούν σαν παιδικοί σταθμοί κλπ) με σκοπό να δημιουργήσει ένα ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου και χώρους δημόσιας χρήσης. Πρέπει από τώρα να ρίξει τους φράχτες και να ‘ενώσει’ το κτήμα με τα παρακείμενα πάρκα. Να αποκαταστήσει το χώρο με χαμηλού κόστους παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στους κατοίκους του Ζωγράφου να ξεκινήσουν να κάνουν χρήση του Κτήματος για τις βόλτες ή άλλες δραστηριότητες τους. Πρέπει να δώσει χώρο σε όλες τις κοινωνικές συλλογικότητες και συλλόγους του τόπου μας, να λειτουργούν και να δημιουργούν στη Βίλα Ζωγράφου και στο προαύλιο χώρο της.

15/02/2019

Σχολιάστε