Ανακοίνωση για το β’ γύρο των δημοτικών εκλογών στην πόλη μας

Οι πρόσφατες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλαν πολλά μηνύματα που οφείλουμε να αφουγκραστούμε όσοι και όσες αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στον αριστερό, ριζοσπαστικό και προοδευτικό χώρο.  Το εύκολο είναι να πει κάποιος/α ότι έχουμε μπροστά μας μία σοβαρή συντηρητική στροφή στην κοινωνία, αλλά και στην αυτοδιοίκηση. Αλλά αυτό δεν αρκεί.

Το δύσκολο είναι να πούμε γιατί αυτό συμβαίνει. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε αυτό έχει σίγουρα η μνημονιακή διακυβέρνηση της «κυβερνώσας Αριστεράς». Όπως και αλλού στον κόσμο, όπου κάποια κυβέρνηση αναφερόταν στην Αριστερά και  εφάρμοσε νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας άνοιξε το δρόμο για την παλινόρθωση των ακραιφνώς νεοφιλελεύθερων και της Δεξιάς. Αν κάποιος από το χώρο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων δεν διαπιστώνει πρωτίστως αυτό, τότε δυστυχώς μάλλον είναι έτοιμος να ξανακάνει ή να ξαναστηρίξει τα ίδια λάθη…

Ευθύνες έχει και η ανυπότακτη ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά είναι άλλης τάξης μεγέθους. Δεν το λέμε αυτό για να τις κρύψουμε ή να τις μειώσουμε. Αυτές εμάς μας πονάνε περισσότερο γιατί νιώθουμε ότι και εμείς ήμαστε λίγοι για να αποτρέψουμε την ήττα του λαϊκού κινήματος και τη μνημονιακή επικράτηση μετά το 2015. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι ίδιες οι ευθύνες του δράστη μίας τραγωδίας με αυτόν που δεν κατάφερε να αποτρέψει το μοιραίο.

Στο φόντο όλων αυτών, στο δήμο μας επικράτησαν εκλογικά στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών η παράταξη MAZI της δημάρχου κ.Καφατσάκη που προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ (με μπόλικες μεταγραφές από το παλιό τοπικό ΠΑΣΟΚ βέβαια) και η παράταξη ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ της ΝΔ του κ.Θώδα (που στηρίζεται από το μηχανισμό του πρώην δημάρχου κ.Καζάκου).

Από τον κ.Θώδα ξέρουμε πολύ καλά τι να περιμένουμε και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και πάλι για να το αντιμετωπίσουμε τοπικά. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες που εμπόδισαν τα φαραωνικά σχέδια του κ.Καζάκου για τσιμεντοποίηση της πόλης μας και θα κάνουμε τα πάντα για να ξαναπιάσουμε το νήμα τους και σήμερα όταν χρειαστεί. Αν σήμερα η Βίλα είναι ακόμα κτήμα με πράσινο (παρά την άσφαλτο που έριξε μέσα ως δήμαρχος η κ.Καφατσάκη) και όχι εμπορικό κέντρο και οι έξι πλατείες του δήμου μας είναι πλατείες και όχι υπόγεια γκαράζ σε αυτούς τους αγώνες οφείλεται και αυτό δεν το έχει ξεχάσει ο ζωγραφιώτικος λαός.

Η κ.Καφατσάκη που έσπευσε να υπενθυμίσει ότι επίκειται παλινόρθωση του καθεστώτος Καζάκου για να καλέσει σε «συστράτευση» πόσο τελικά εξέφρασε και ακολούθησε την κατεύθυνση που είχαν θέσει έναντι του κ.Καζάκου τα τοπικά κινήματα; Με τη συμφωνία νομιμοποίησης της δωρεάς της οικογένειας Ζωγράφου που τυπικά νομιμοποίησε το υπέρογκο δάνειο Καζάκου που χρεοκόπησε πρακτικά το δήμο μας; Με την αναγνώριση έτσι πρακτικά της υπερτιμολογημένης αγοραπωλησίας της Βίλας και του υπέρογκου χρέους του δήμου που όλοι θα πληρώνουμε πλέον με παρακράτηση ενός 10% επιπλέον στους ήδη μειωμένους ΚΑΠ που δικαιούται ο δήμος; Με το τσιμέντο που έριξε στην πλατεία Άνοιξη αντί για μία ήπια ανάπλαση με άλλη αισθητική, με πράσινο, με χώμα; Αλήθεια, αυτή η «συστράτευση» άραγε θα περιλαμβάνει και μετεκλογική συνεργασία με την παράταξη του κ.Αγγελόπουλου που είχε στο ψηφοδέλτιό της έναν υποψήφιο της Χρυσής Αυγής στην περιφέρεια Αττικής το 2014; Η κ.Καφατσάκη μπορεί να δεσμευτεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει; Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Λίγο πριν τις εκλογές λέγαμε: «Οι δυνάμεις της μνημονιακής διαχείρισης έχουν ήδη το ευρύ «μέτωπό» τους. Έξι παρατάξεις (Καφατσάκη, Θώδας,  Αγγελόπουλος,  Γιαννακόπουλος,  Παπακωνσταντίνου, Παπαναστασόπουλος,) ουσιαστικά με παρόμοια προγράμματα. Δεν θέλουμε ο δήμος να πέσει πάλι στα χέρια του «μετώπου» των μνημονιακών παρατάξεων με όποιο συνδυασμό «συμμαχιών» και αν γίνει αυτό μετά τις εκλογές.». Και επιμένουμε σε αυτή την εκτίμηση. Στο νέο μετεκλογικό τοπίο, που θα έχουμε ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο με παρατάξεις που θα συνδιοικήσουν, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο η μαχόμενη αριστερά ενωμένη να προσπαθήσει να αλλάξει το κλίμα στην πόλη μας. Για αυτό, συνεχίζουμε να επιδιώκουμε το μέτωπο των αγωνιζόμενων κατοίκων στα τοπικά κινήματα και των δυνάμεων της μαχόμενης Αριστεράς (που εκφράζονται τοπικά από τη Λαϊκή Συσπείρωση, την κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη και το Κίνημα στην Πόλη). Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με ειλικρίνεια την κοινή δράση, συστράτευση και συμπόρευση αυτών των δυνάμεων στο τοπικό κίνημα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από αυτή τη σκοπιά, δηλώνουμε ότι δεν στηρίζουμε καμία δύναμη που πολιτικά και προγραμματικά σκοπεύει απλά να ασκήσει δημοτική διαχείριση εντός του κυρίαρχου μνημονιακού πλαισίου και των νόμων Καλλικράτη και Κλεισθένη. Εμείς θέτουμε ανοιχτά τα κριτήριά μας στους συμπολίτες μας και ο λαός του Ζωγράφου που καλείται να αποφασίσει ας μας κρίνει όλες και όλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s