Το πρόβλημα έλλειψης χώρων που αφορά στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας, φαίνεται πως μετατρέπεται πια σε χρόνιο , δομικό πρόβλημα. Για μια ακόμη χρονιά, με τα μέχρι τώρα στοιχεία 180 περίπου παιδιά μένουν εκτός των παιδικών σταθμών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για εκατοντάδες οικογένειες που αγωνίζονται να κρατήσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο μέσα σε συνθήκες κρίσης, λιτότητας και εργασιακής ανασφάλειας ή ανεργίας.
Αν σε αυτό το τοπίο προσθέσουμε και το γεγονός της έναρξης τυπικά και για το δήμο μας από τον Σεπτέμβρη του 2020 της Διετούς Υποχρεωτικής Φοίτησης στα νηπιαγωγεία, τότε θα πρέπει να σημάνουμε συναγερμό για τον δήμο, κάτι που επιχειρούσαμε να κάνουμε ήδη και πριν τις δημοτικές εκλογές αλλά η πρώην δημοτική αρχή απλά υποσχόταν (π.χ. νέα αίθουσα στην πρώην πλέον δημοτική βιβλιοθήκη στο 2ο όροφο ΙΒΣΑ) και «καθησύχαζε» τους προβληματισμένους και εξαγριωμένους γονείς των οποίων τα παιδιά έμεναν εκτός.
Η εξοργιστικά απίστευτη αδράνεια της απερχόμενης διοίκησης επί 5 χρόνια σε ό,τι αφορά την εύρεση και οργάνωση χώρων για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, αλλά και η αντίστοιχη θέση και στάση των στελεχών της παράταξης Θώδα που τώρα καλείται να διοικήσει, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι, από κοινού με την πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Δεν δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη σε καμία από αυτές τις δυνάμεις και φοβόμαστε πολύ πως και το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν επί της ουσίας την ίδια τακτική, προετοιμάζοντας το έδαφος για την προώθηση ιδιωτικών δομών και την υποστήριξή τους μέσω voucher.
Ένας χρόνος απομένει πλέον στον δήμο Ζωγράφου για την εφαρμογή και εδώ της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία, κάτι που για να γίνει σημαίνει εξασφάλιση και λειτουργία όλων των αναγκαίων χώρων και προσωπικού από την πλευρά του δήμου. Και για αυτό πρέπει να είναι χρόνος πραγματικής δουλειάς για όσες και όσους έταξαν και τάζουν. Γιατί οι χώροι υπάρχουν και αυτό που απαιτείται είναι να δοθεί προτεραιότητα εκεί. Ας σκεφτούμε πως ο αριθμός των παιδιών που θα μπορούσαν ήδη να φοιτούν στα νηπιαγωγεία με τη διετή υποχρεωτική φοίτηση, είναι ο αριθμός των παιδιών που έμειναν έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
Επανειλλημένα έχουμε πει από πέρσι, όταν ακόμα δεν είχαμε εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο ότι χώροι για στέγαση νέων αιθουσών υπάρχουν , πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Οι αίθουσες που απαιτούνται για τα νέα νηπιαγωγεία μπορούν να δημιουργηθούν στα κτίσματα και οικόπεδα:
- Αστερίου και Καλαβρύτων στο Γουδί ( 5 αίθουσες), ένα οικόπεδο που είναι στη λίστα των 26 ακινήτων που προορίζονται για πώληση ή ‘εκμετάλλευση’ από την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), θυγατρική του γνωστού σε όλους μας Υπερταμείου, που έχει αναλάβει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
- Βίλλα Παυλίνα (2- 4 αίθουσες)
- Το οικόπεδο 28ης Οκτωβρίου και Κολοκοτρώνη στα Ιλίσια, που είναι κληροδότημα και εξ όσων γνωρίζουμε για αυτό το σκοπό, την ανέγερση παιδικού σταθμού.
- Το οικόπεδο Κερασούντος και Μάνου Κατράκη επίσης στα Ιλίσια.
- Το οικόπεδο στην Καλλιστράτους και Ξηρογιάννη
- Τουλάχιστον 2 εως 3 αίθουσες στον ΙΒΣΑ (και όχι 8 αίθουσες παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου όπως ακούμε να διακινείται, κάτι που για εμάς θα είναι εγκληματικό, τόσες πολλές αίθουσες συγκεντρωμένες σε λίγο διαθέσιμο χώρο για προαυλισμό κλπ.)
- Και τέλος υπάρχουν 3 αναξιοποίητες αίθουσες στον 1ο όροφο της Αλκαίου και Κρατερού όπου στεγάζεται ο παιδικός σταθμός και δύο νηπιαγωγεία.
Αν σε αυτούς τους χώρους προσθέσουμε τα έργα που ήδη γίνονται στην οδό Μακρυγιάννη από την ΚΤΥΠ, τότε και μια σειρά τωρινών νηπιαγωγείων μπορούν να μετακινηθούν και να αλλάξει έτσι η πολύχρονη άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά νηπιαγωγεία , όπως παραδέχθηκε άλλωστε μέσα σε δημοτικό συμβούλιο στέλεχος της απερχόμενης διοίκησης.
Αν πραγματικά θέλουμε ΟΛΑ τα παιδιά να μπορούν να εντάσσονται σε δομές προσχολικής Αγωγής, αν θέλουμε να μην ξανασυμβεί αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια, τότε δίνουμε ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στην εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία. Στο Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο, που μπαίνουν ΟΛΑ τα παιδιά χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς οικονομικούς φραγμούς. Την ίδια ώρα αγωνιζόμαστε ώστε επιτέλους να δημιουργηθεί κι ένας αντίστοιχος παιδικός σταθμός που να μπορεί να χωράει όλα τα παιδιά.
Ταυτόχρονα, σταθερή και πάγια θέση μας είναι η προτεραιότητα στις δομές φροντίδας ( παιδικοί σταθμοί), εκπαίδευσης και αγωγής ( νηπιαγωγεία) για τα παιδιά μας, όπως φυσικά και για τα σχολεία που είναι στον δήμο μας. Όποιες ενέργειες, όσο αναγκαίες κι αν είναι, ακόμα κι αν γίνουν άμεσα, θα μείνουν τελικά στο κενό, απλά μπαλώματα χωρίς προοπτική αν δεν εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, την πλήρη αναβάθμιση και ανασυγκρότηση της ΚΤΥΠ και το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Ο Δήμος Ζωγράφου οφείλει να διεξάγει όλους τους αναγκαίους αγώνες κόντρα σε μνημονιακές πολιτικές και γραφειοκρατία για την οριστική επίλυση του κτιριακού προβλήματος. Στον αγώνα αυτόν, αγώνα ώστε να υπάρχουν όλοι οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για ολοκληρωμένες δομές για τα παιδιά μας θα είμαστε μπροστάρηδες μέχρι το τέλος μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της γειτονιάς μας.
Παλεύουμε λοιπόν για δημόσιες και δωρεάν, ποιοτικές δομές προσχολικής αγωγής για ΟΛΑ τα παιδιά, σε χώρους κατάλληλους όσον αφορά τεχνικά και παιδαγωγικά κριτήρια και προϋποθέσεις, με επαρκές σε αριθμό και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό με μόνιμη σχέση απασχόλησης για τη στελέχωσή τους.
- Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών
- Εφαρμογή άμεσα και στο δήμο μας της διετούς προσχολικής φοίτησης στους κατάλληλους χώρους που πρέπει να οριστούν άμεσα ώστε να είναι έτοιμοι το Σεπτέμβρη του 2020 όπως τυπικά προβλέπεται.