Τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το πρόβλημα των παιδικών σταθμών

Παραθέτουμε την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της κίνησης Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη Χρίστου Τουλιάτου στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο παρουσία και γονέων για τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών:

Για άλλη μία φορά βρισκόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος πολλά παιδιά συγκατοίκων μας φαίνεται ότι θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών. Το αγωνιώδες ερώτημα των γονέων είναι γιατί;

Οι απαντήσεις σε αυτό το γιατί μπορούν να αναδείξουν τις ευθύνες για αυτή την κατάσταση, αλλά πιο σημαντικό είναι φυσικά ότι μπορούν να μας δείξουν και τις πιθανές λύσεις στο πρόβλημα. Λύσεις για τα παιδιά, τους γονείς, τη γειτονιά μας. Για αυτό θα σταθώ σύντομα σε αυτό το γιατί καταλήγοντας και σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι αιτίες αρθρώνονται σε τρία επίπεδα που συνδέονται: στο επίπεδο των κεντρικών πολιτικών, στο επίπεδο της ειδικής αντιμετώπισης του θέματος στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής και φυσικά στο επίπεδο της ύπαρξης ή όχι ενός ειδικού σχεδιασμού στο δήμο μας για την προσχολική αγωγή συνολικά.

Όσον αφορά στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, η κατάσταση της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και διάλυσης του κοινωνικού κράτος είναι το γενικό υπόβαθρο και του θέματος που αντιμετωπίζουμε και καλό είναι να μην το ξεχνάμε…Τα χρήματα για την εκπαίδευση και τις κοινωνικές πολιτικές έχουν μειωθεί δραματικά από όλες τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και μικρή σημασία έχει αν αυτές διεκδικούσαν την «ιδιοκτησία» των μνημονιακών προγραμμάτων και εφάρμοσαν με χαρά τις πολιτικές λιτότητας ή όχι. Σημασία έχει το αποτέλεσμα πάντα, οι πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων, και όχι τα λόγια που είπαν. Για αυτό καλούμε το δήμο, τους κατοίκους, τους γονείς να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές διεκδικώντας τις αναγκαίες και επαρκείς δημόσιες και δωρεάν υποδομές για παιδικούς σταθμούς και την προσχολική εκπαίδευση γενικότερα.

Ας σταθούμε, όμως, λίγο παραπάνω στις ειδικές εκπαιδευτικές πολιτικές που ακολουθούνται στο ζήτημα της προσχολικής εκπαίδευσης. Αν ανατρέξετε σε περσινή συνέντευξη της σημερινής υπουργού Παιδείας κ.Κεραμέως θα βρείτε να διαπιστώνει και να αναδεικνύει αντιπολιτευτικά κάποια στοιχεία που θα επισημάνουμε κι εμείς παρακάτω. Τον Ιούλιο, όμως, όντας στην κυβέρνηση πλέον, συναίνεσε στην αναβολή εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε βασικούς μεγάλους δήμους. Μία αναβολή που ζήτησε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πλέον και περιφερειάρχης Αττικής κ.Πατούλης, ζητώντας παράλληλα να εφαρμοστεί το σύστημα με τα voucher σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς επειδή δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές ακόμα. Αναβολή, λοιπόν, και ως γνωστόν σε αυτή τη χώρα συχνά ισχύει το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Τώρα να ενισχυθούν οι ιδιώτες και στο μέλλον βλέπουμε…

Όμως, αυτή την πρόταση ο κ.Πατούλης δεν την έκανε εν κενώ. Η προηγούμενη «αριστερή» κυβέρνηση φρόντισε να νομοθετήσει τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, ένα πάγιο αίτημα του κινήματος των εκπαιδευτικών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει τις υποδομές. Άλλωστε ο ΟΣΚ που είχε τη σχετική ευθύνη καταργήθηκε επί μνημονίων και η ΚΤΥΠ Α.Ε. που πρακτικά τον αντικατέστησε κινείται χωρίς σοβαρή χρηματοδότηση. Και φυσικά είχαμε και την μεταβίβαση πολλών υπαρχόντων ακινήτων που ανήκουν στους δήμους (στο δήμο μας τα γνωστά 26 ακίνητα που συζητήσαμε πέρσι) στην περίφημη ΕΤΑΔ, θυγατρική του Υπερταμείου των δανειστών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, μεταβίβασε την ευθύνη για τις νέες αναγκαίες υποδομές της προσχολικής εκπαίδευσης στους δήμους, των οποίων η χρηματοδότηση έχει επίσης μειωθεί δραματικά στη μνημονιακή περίοδο. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αυτή η κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης μόνο την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης δεν εξασφαλίζει. Αντιθέτως, ανοίγει το δρόμο για συνεχείς δυσκολίες και αναβολές που με τη γνωστή μέθοδο της διολισθήσεως κινδυνεύει να καταλήξει στην στήριξη ιδιωτικών δομών με τη λογική των voucher.

Κι εδώ, λοιπόν, μικρή διαφορά έχει η αμιγώς νεοφιλελεύθερη λογική της άμεσης ιδιωτικοποίησης, που προωθεί ο κ.Πατούλης και κύκλοι του σημερινού κυβερνώντος κόμματος στο οποίο πρόσκειται και η νέα δημοτική αρχή, και της «σοσιαλφιλελεύθερης» έμμεσης ιδιωτικοποίησης που έρχεται ως «ώριμο φρούτο» αφού πρώτα απαξιωθούν οι δημόσιες υποδομές και δυνατότητες. Εμείς ζητάμε και καλούμε σε αγώνα και διεκδίκηση για πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε τεχνικά και παιδαγωγικά επαρκείς χώρους, με επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.

Ο λόγος που τα αναφέραμε αυτά αναλυτικά είναι γιατί πολύ απλά αν είχε εφαρμοστεί πλήρως η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και στο δήμο μας δεν θα είχαμε σήμερα αυτά τα παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, θα είχαν καλυφθεί οι ανάγκες. Δεν είναι άλλο θέμα, είναι η λύση στο πρόβλημα. 

Υπήρξε ουσιαστικός σχεδιασμός στο δήμο μας για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης; Λέμε σαφώς όχι! Ήδη από πέρσι αναδεικνύαμε το ζήτημα, όταν ακόμα ήμαστε νεοσύστατο σχήμα που δεν συμμετείχε καν στο δημοτικό συμβούλιο. Η προηγούμενη δημοτική αρχή της κ.Καφατσάκη αδράνησε παρά τις αιτιάσεις γονέων, εκπαιδευτικών και παρατάξεων όπως η κίνησή μας Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη και η Λαϊκή Συσπείρωση που ήταν οι μόνες που αναδείκνυαν τις ελλείψεις και την ολιγωρία. Όλοι αυτοί ζητήσαμε επαρκείς αίθουσες και προσωπικό για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από σταθμό και φέτος. Και ακούσαμε να μας «καθησυχάζουν», να «εξαγγέλλουν», να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για παιδικό σταθμό στη Γαλήνης για να τον κάνουν οι….επόμενοι (όπως μας θύμισε και η κ.Καφατσάκη στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξή της). Και τελικά εντελώς καθυστερημένα να κάνουν μία σύσκεψη στις 7/5 επειδή ήδη οι γονείς είχαν έρθει διαμαρτυρόμενοι στο δημοτικό συμβούλιο. Και εκεί μας είπαν μισόλογα για τους πιθανούς χώρους στέγασης νέων αιθουσών. Και μεταφέρθηκε η δημοτική βιβλιοθήκη από τον ΙΒΣΑ στο Εμπορικό Κέντρο Άνοιξη με διαδικασία που δεν μάθαμε και με αντίτιμο που δεν ξέρουμε, προς όφελος ιδιώτη γνωστού στα τεχνικά-εργολαβικά και πολιτικά πράγματα της γειτονιάς μας. Τίποτα δεν έγινε δηλαδή για το πρόβλημα, αλλά με αφορμή αυτό εξυπηρετήθηκε τελικά ένας «ημέτερος» εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Είναι ενδιαφέρον βέβαια ότι τώρα που το ΜΑΖΙ είναι πλέον στην αντιπολίτευση ο κ.Κικάκης ανέφερε προς τη νέα διοίκηση χώρους που του είχαμε προτείνει τότε, σα να μην ήταν στη διοίκηση 5 χρόνια.

Για τη νέα δημοτική αρχή δεν τρέφουμε αυταπάτες, έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις και για αυτό ρωτάμε:

  • Σκοπεύετε να κάνετε άμεσα κάτι και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Σεπτέμβρη του 2020 ώστε να εφαρμοστεί στο δήμο μας η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση;
  • Ποια είναι η γνώμη σας για τις πρωτοβουλίες του κ.Πατούλη για αναβολή της σε μεγάλους δήμους και την προώθηση αντ’αυτής της λογικής των voucher;

Εμείς από την πλευρά μας δεν φοβηθήκαμε την καυτή πατάτα της συγκεκριμένης πρότασης στην προσπάθεια να βρεθεί λύση. Οι αίθουσες που απαιτούνται για τα νέα νηπιαγωγεία μπορούν να δημιουργηθούν στα κτίσματα και οικόπεδα:

  1. Αστερίου και Καλαβρύτων στο Γουδί, ένα οικόπεδο που είναι στη λίστα των 26 ακινήτων που προορίζονται για πώληση ή ‘εκμετάλλευση’ από την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου), θυγατρική του γνωστού σε όλους μας Υπερταμείου, που έχει αναλάβει να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας
  2. Βίλλα Παυλίνα, το προτείναμε από πέρσι και ακούμε ότι επιτέλους εξετάζεται το ζήτημα
  3. Το οικόπεδο 28ης Οκτωβρίου και Κολοκοτρώνη στα Ιλίσια, που είναι κληροδότημα και εξ όσων γνωρίζουμε για αυτό το σκοπό, την ανέγερση παιδικού σταθμού.
  4. Το οικόπεδο Κερασούντος και Μάνου Κατράκη επίσης στα Ιλίσια.
  5. Το οικόπεδο στην Καλλιστράτους και Ξηρογιάννη
  6. Τουλάχιστον 2 εως 3 αίθουσες στον ΙΒΣΑ (και όχι 8 αίθουσες όπως ακούγαμε να διακινείται, κάτι που για εμάς θα είναι εγκληματικό, τόσες πολλές αίθουσες συγκεντρωμένες σε λίγο διαθέσιμο χώρο για προαυλισμό κλπ.)
  7. Και τέλος υπάρχουν 3 αναξιοποίητες αίθουσες στον 1ο όροφο της Αλκαίου και Κρατερού όπου στεγάζεται ο παιδικός σταθμός και δύο νηπιαγωγεία.

Αν σε αυτούς τους χώρους προσθέσουμε τα έργα που ήδη γίνονται στην οδό Μακρυγιάννη από την ΚΤΥΠ, τότε και μια σειρά τωρινών νηπιαγωγείων μπορούν να μετακινηθούν και να αλλάξει  έτσι η πολύχρονη  άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά νηπιαγωγεία , όπως παραδέχθηκε άλλωστε μέσα σε δημοτικό συμβούλιο στέλεχος της προηγούμενης διοίκησης.

Αν πραγματικά θέλουμε ΟΛΑ τα παιδιά να μπορούν να εντάσσονται σε δομές προσχολικής αγωγής, αν θέλουμε να μην ξανασυμβεί αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια, τότε δίνουμε προτεραιότητα στην εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία. Στο Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο, που μπαίνουν ΟΛΑ τα παιδιά χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς οικονομικούς φραγμούς. Την ίδια ώρα αγωνιζόμαστε ώστε επιτέλους να δημιουργηθεί κι ένας αντίστοιχος παιδικός σταθμός που να μπορεί να χωράει όλα τα παιδιά. Σταθερή και πάγια θέση μας είναι η προτεραιότητα στις δομές φροντίδας (παιδικοί σταθμοί), εκπαίδευσης και αγωγής (νηπιαγωγεία) για τα παιδιά μας, όπως φυσικά και για τα σχολεία που είναι στον δήμο μας. Όποιες ενέργειες, όσο αναγκαίες κι αν είναι, ακόμα κι αν γίνουν άμεσα, θα μείνουν τελικά στο κενό, απλά μπαλώματα χωρίς προοπτική αν δεν εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση, την πλήρη αναβάθμιση και ανασυγκρότηση της ΚΤΥΠ και το αναγκαίο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Ο Δήμος Ζωγράφου οφείλει να διεξάγει όλους τους αναγκαίους αγώνες κόντρα σε μνημονιακές πολιτικές και γραφειοκρατία για την οριστική επίλυση του κτιριακού προβλήματος. Στον αγώνα για να υπάρχουν όλοι οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για ολοκληρωμένες δομές για τα παιδιά μας θα είμαστε μπροστάρηδες μέχρι το τέλος μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της γειτονιάς μας.

Το θέμα για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό και για αυτό θα επανερχόμαστε όλη τη χρονιά σε αυτό, ώστε να μην χαθεί το περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβρη του 2020 με νέες «αναβολές» και πιθανή μονιμοποίηση των voucher. Για αυτό καλούμε σε εγρήγορση, διεκδίκηση και αγώνα τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους κατοίκους της πόλης μας. Με πίεση εντός κι εκτός του δημοτικού συμβουλίου. Γιατί πολύ απλά δεν πάει άλλο.  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s