Στέκι Ανυπότακτη Πόλη: 18/10 βραδιά γνωριμίας και έναρξης λειτουργίας

ΣΤΕΚΙ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ

ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Στην εποχή της επιστροφής στην «κανονικότητα», της παθητικής αποδοχής μιας ζωής με συρρικνωμένα δικαιώματα, όπου νόμος είναι τα κέρδη κάθε είδους «επενδυτή», δημιουργήσαμε μια νέα δημοτική κίνηση με παρελθόν αγώνων στη γειτονιά. Την δημοτική κίνηση «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη».

Μια συλλογικότητα με προέλευση από τα κινήματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας και αγωνιστές-τριες από διάφορα ρεύματα της πολιτικής Αριστεράς. Μια δημοτική κίνηση με ενωτικά χαρακτηριστικά, εξωστρεφή δράση και ριζοσπαστικές θέσεις, που από τη μέρα της ίδρυσής της λειτουργεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και κουβαλά ένα διαρκές «ελάττωμα»: την ισχυρή πεποίθηση ότι η καθημερινότητά μας και ο κόσμος αλλάζουν με μαχητική δράση, συμμετοχή και αλληλεγγύη.

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές η «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη» απέσπασε κάτι λιγότερο από 700 ψήφους και ένα ποσοστό περίπου 2,5% εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο. Όπως είπαμε όμως τότε, «εμπνεόμαστε από τους στίχους του ποιητή και  αντιστεκόμαστε σε όσους χτίζουν απλά ένα μικρό σπιτάκι και λένε καλά είμαι εδώ». Ήρθε λοιπόν η στιγμή να κάνουμε το επόμενο βήμα μας, πιστοί στη δέσμευσή μας για μία διαφορετική παρέμβαση στη γειτονιά, με στόχο να αλλάξουμε την πόλη μας στο μέλλον.

Για αυτό και πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε έναν χώρο σταθερής συνάντησης με κάθε ανήσυχο κάτοικο του Ζωγράφου. Με όσους/ες ασφυκτιούν μέσα στην εκμετάλλευση και την αδικία, με όσους/ες εξοργίζονται με τους πολέμους, με όσους/ες δεν ανέχονται το φασισμό, το ρατσισμό και το σεξισμό, με όσους/ες θέλουν να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή.Το Στέκι «Ανυπότακτη Πόλη», στην οδό Ιάσωνα Μαράτου 17.

Ένα Στέκι που επιδιώκουμε -πέρα από τη φιλοξενία των συνελεύσεων της κίνησής μας- να γίνει ένα ανοιχτό εργαστήρι συζητήσεων και δράσεων, συμμετοχής, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, πολιτισμού και ανεξάρτητης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κάθε πρωτότυπη ιδέα είναι ευπρόσδεκτη. Κάθε πολιτιστική έκφραση είναι καλοδεχούμενη. Κάθε προσπάθεια που βοηθά στην υπόθεση της κοινωνικής χειραφέτησης, θέλουμε να γνωρίζει ότι στου Ζωγράφου υπάρχει ένας φιλόξενος και ζωντανός χώρος συνεύρευσης.

Ήδη σχεδιάζουμε μια σειρά από παρουσιάσεις βιβλίων λογοτεχνίας και κριτικής σκέψης, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου, ζωγραφικής κ.α., κινηματογραφικές προβολές, μουσικέςβραδιές, θεατρικές παραστάσεις. Η «Ανυπότακτη Πόλη» θα είναι ακόμα ανοιχτή σε κινηματικές και τοπικές συλλογικότητες, σε σωματεία, σε φοιτητικές και καλλιτεχνικές ομάδες και γενικότερα σε συλλογικότητες που θέλουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις ή εκδηλώσεις, καθώς επίσης και σε καλλιτέχνες που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Στέκι αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά στις αναγκαίες τοπικές αντιστάσεις, απέναντι στα σκοτάδια που μας «πνίγουν». Θα είναι χρήσιμο «όπλο» στην προσπάθεια να αρθρώσουμε έναν διαφορετικό λόγο για την πόλη μας και κυρίως για να πράξουμε με γνώμονα τις συλλογικές μας ανάγκες. Για να δημιουργήσουμε μακριά από εμπορευματικές λογικές, σύμφωνα με τις επιθυμίες μας.

Σας περιμένουμε όλες και όλους στην πρώτη βραδιά λειτουργίας και γνωριμίας με το «Στέκι Ανυπότακτη Πόλη», την Παρασκευή 18/10, στις 20:00.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s