Για την 3η Δεκέμβρη –Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Ζωγράφου, ενός Δήμου που αποτελεί διαχρονικό και θλιβερό παράδειγμα απροσπέλαστου δήμου για τους αναπήρους και κάθε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, κρύβεται πίσω από την οργάνωση δεκαπενθήμερων συναντήσεων του γραφείου «Διεκδικούμε Μαζί» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με τους ζωγραφιώτες δημότες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που θέλουν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους.  Το θλιβερό και εξοργιστικό είναι ότι η δράση αυτή φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο Ζωγράφου, στην οδό Θεολόγου χωρίς να έχει προβλεφθεί μία θέση πάρκινγκ για τους ανάπηρους που θα θελήσουν να πληροφορηθούν ποια είναι τα δικαιώματά τους βάσει της εθνικής νομοθεσίας και ευρωπαϊκών οδηγιών!

Η δημοτική κίνηση Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη, μόλις πριν λίγους μήνες, είχε καταγγείλει στην προηγούμενη δημοτική αρχή την παντελή έλλειψη προσβασιμότητας του κτιρίου που στεγάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου,  στην οδό  Ανακρέοντος 60, αλλά και την απουσία πρόβλεψης αναπηρικών θέσεων έξω από το συγκεκριμένο κτίριο. Η προσβασιμότητα των αναπήρων ζωγραφιωτών τελειώνει σε μία θέση πάρκινγκ για αναπήρους στο κτίριο του δημαρχείου. Ο ανάπηρος που θα θελήσει να εντρυφήσει στην τέχνη της ζωγραφικής ή να παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου θα μείνει εντός των τειχών της οικίας του και θα ζήσει το γολγοθά της μοναξιάς του και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Καλλικράτης και οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις του, που αποτελούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΟΤΑ δεν αφήνει καμία προοπτική για δωρεάν παροχή κοινωνικών υπηρεσιών υποστήριξης και φροντίδας σε αναπήρους είτε είναι νέα παιδιά είτε ηλικιωμένοι. Ο κοινωνικός χαρακτήρας των Δήμων έχει χαθεί κατ’ επιταγή των μνημονίων. Οι εργαζόμενοι των κοινωνικών υπηρεσιών είναι αναλώσιμοι για μία ευπαθή ομάδα, που χρειάζεται συνεχή φροντίδα και υποστήριξη από ανθρώπους που γνωρίζουν το ιατρικό τους ιστορικό και δένονται συναισθηματικά με τους επαγγελματίες υγείας που τους φροντίζουν.

Δείγματα γραφής στο σχεδιασμό πολιτικών για την αναπηρία έχουν δώσει άπλετα όλες  οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από τα κυβερνώντα κόμματα και υπηρετούν το νεοφιλελεύθερο αστικό μπλοκ. Δεν έχουμε ουδεμία αμφιβολία ούτε για την τωρινή δημοτική αρχή που στηρίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που το πρώτο της μέλημα είναι η μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου!

Ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες έχουν άραγε μέλλον να κοιτάνε μεταξύ του καλύτερου διαχειριστή αποδεδειγμένα νεοφιλελεύθερων πολιτικών; Οι ανάπηροι έχουν μέλλον να κοιτάνε σε όλους όσους βγάζουν λόγους στο όνομα ίσων ευκαιριών και διεθνών συμβάσεων ,οι οποίες δεν έχουν κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα;

Η «Ανυπότακτη Πόλη» στου Ζωγράφου μαζί με όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του Δήμου μας, μαζί με κάθε αγωνιστή/τρια με αναπηρία είναι εδώ για να δώσει καθημερινές μάχες μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για το ανθρώπινο δίκιο των αναπήρων   και χρονίως πασχόντων που αγωνίζονται για να ενταχθούν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s