Το «φιλεργατικό» προσωπείο της διοίκησης Θώδα

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 30/1 γίναμε μάρτυρες για άλλη μία φορά της πραγματικής στάσης της διοίκησης Θώδα έναντι των συμβασιούχων εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο της 17/10/19 που ήταν η πρώτη φορά που ήρθε αίτημα συμβασιούχων εργαζομένων για αναγνώριση από το δήμο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ο δήμαρχος είχε σπεύσει να το αποδεχτεί. Και τότε όλη η διοίκηση και φιλικά παπαγαλάκια της στο διαδίκτυο πανηγύριζαν επικοινωνιακά για τη δήθεν «φιλεργατική» στάση του νέου δημάρχου.

Προτού αλέκτωρ λαλήσει τρεις βέβαια, στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο της 30/10/19, ήρθε νέο παρόμοιο αίτημα άλλων συμβασιούχων του δήμου μας. Και εκεί η διοίκηση θυμήθηκε ότι ο δήμος δεν μπορεί να αναγνωρίσει το αίτημα επειδή «δεν βγαίνει οικονομικά»….Και όλος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της πλέον εστίαζε στον αναγκαίο «ρεαλισμό» κάνοντας κριτική στην αντιπολίτευση (και εμμέσως και στους ίδιους τους εργαζόμενους βέβαια…) για «λαϊκίστικη» στάση.

Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, στις 30/1/20, ξαναζήσαμε το ίδιο έργο. Ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου μας κατέθεσε το παρακάτω αίτημα:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

(ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ)

ΕΔΡΑ: Αγ. Νικολάου 49 & Κουσίδου (Δημοτικό Γκαράζ)

Τηλέφωνο & FAX : 210-7757514

email:sylergadz@gmail.com

                                                                          Ζωγράφου 16 Ιανουαρίου 2020                

                                           Αριθ. Πρωτ.: 2

                                                               ΠΡΟΣ:

                                                                                          κ. Δήμαρxo

                                                                              κ. Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου

                                                                                          κ. κ. Γεν. Γραμματέα

                                                                                          κ. κ. Αντιδημάρχους

                                                                                          κ. κ. Επικεφαλής Δημ. Παρατάξεων

                                                                                          κ. κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι

ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο

σχετικά με αγωγές συναδέλφων ΙΔΟΧ.

     Το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου, συμπαραστέκεται και είναι αρωγός στο δίκαιο δικαστικό αγώνα συναδέλφων μας, που εργάζονται για πολλά χρόνια με συμβάσεις ΙΔΟΧ, ορισμένοι από το έτος 2004, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

     Οι ειδικότητες των 43 συναδέλφων είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ  και του ΚΗΦΗ του Δήμου μας  και η πιθανότητα απομάκρυνσης τους από τις θέσεις τους, θα επιφέρει πλήγμα στη λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

     Ζητούμε την έμπρακτη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου στο δίκαιο αγώνα τους, που δυστυχώς αναγκάζονται να καταφύγουν σε δικαστικό αγώνα για τη διεκδίκηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας τους.

                                             Για το Δ.Σ.

     Η Πρόεδρος                                                                             Η Γεν. Γραμματέας

  Σταματία Τσουμέα                                                                   Σεραΐνα Αθανασίου    

Η απάντηση της διοίκησης ήταν ξανά ότι δεν μπορούν να στηρίξουν το αίτημα επειδή στην περίπτωση που δικαιωθούν δεν θα μπορεί να καλύψει ο δήμος το κόστος.

Ως Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη αναδείξαμε και στα 3 δημοτικά συμβούλια που συζητήθηκε το θέμα το ζήτημα της πολιτικής αντικατάστασης της μόνιμης σχέσης εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ελαστική εργασία. Είναι μία πολιτική που ακολουθείται πολύ πριν την κρίση και τα μνημόνια και διευρύνθηκε εντός αυτής της περιόδου. Αποτελεί συνολικά υποβάθμιση της εργασίας και κατάργηση των κατακτημένων με αγώνες δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αξιοποιώντας (άθελά τους φυσικά) ως δούρειο ίππο τους συμβασιούχους εργαζομένους/ες, που πλέον δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και φυσικά έχουν και την εργασιακή ανασφάλεια που προκύπτει από την προσωρινότητά τους. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι με τέτοιες εργασιακές σχέσεις καλύπτονται και θέσεις που είναι νευραλγικές για τη λειτουργία των δήμων. Για παράδειγμα, οι 43 εργαζομένοι/ες που αφορά το αίτημα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είναι εργαζόμενοι/ες στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου (ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, παιδ.σταθμοί). Και χωρίς αυτούς αυτές οι υπηρεσίες θα καταρρεύσουν. Και επιμείναμε ότι μία θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι μέσο πίεσης για τη δικαίωση των εργαζομένων για κατοχύρωση μίας μόνιμης σχέσης εργασίας και κανονικά ο δήμος θα έπρεπε όχι απλά να συμπαραστέκεται, αλλά να πρωτοστατεί μαζί με τους φορείς των εργαζομένων σε αγωνιστικές κινήσεις πίεσης για να καταργηθεί το αίσχος αυτών των μορφών κυλιόμενων συμβάσεων εργασίας.

Όταν τα αναδείξαμε αυτά στο ΔΣ της 17/10 δεχτήκαμε την κριτική της διοίκησης ότι «πολιτικολογούμε» και «τώρα μιλάμε για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, μην γενικεύετε». Φυσικά, μόλις 13 μέρες μετά, στο ΔΣ της 30/10 η ίδια η διοίκηση πλέον έκλαιγε με κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση των συμβασιούχων που είναι μεγάλο πρόβλημα γενικά, αλλά δυστυχώς η ίδια δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημά τους λόγω της υποχρηματοδότησης των δήμων και της παρακράτησης των ΚΑΠ! Όπως λέει και ο λαός μας, δηλαδή, μπορείς να δουλεύεις πολλούς για λίγο αλλά μόνο λίγους για πολύ….Τότε, στο ΔΣ της 30/10, η απόφαση στήριξης του δημοτικού συμβουλίου υπέρ των εργαζομένων ελήφθη πλειοψηφικά με τις ψήφους του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης (όλων των παρατάξεων πλην αυτής του κ.Αγγελόπουλου που ουσιαστικά στήριξε την άποψη του δημάρχου). Και η διοίκηση έσπευσε να δηλώσει ότι με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής θα την ακυρώσει στην πράξη, όπως και έκανε….Για άλλη μία φορά αναδείχθηκε ο διακοσμητικός ρόλος που έχουν πλέον τα δημοτικά συμβούλια και η αποφασιστική αρμοδιότητα ουσιαστικά των επιτροπών όπου διοικήσεις μειοψηφίας έχουν την πλειοψηφία εκ του νόμου.

Το ίδιο έργο ξαναείδαμε και στις 30/1. Το δημοτικό συμβούλιο στήριξε πλειοψηφικά (17 ψήφοι) το αίτημα των εργαζομένων, με 11 κατά από την πλευρά της διοίκησης (ούτε αυτοί δεν το ψήφισαν όλοι, κάποιοι φρόντισαν να λείπουν…) και 7 παρών από την παράταξη του κ. Αγγελόπουλου, που και πάλι στην πράξη στήριξε με τη στάση της το δήμαρχο. Την απόφαση μπορείτε να τη δείτε εδώ. Είναι εντυπωσιακό βέβαια ότι στο πρακτικό καταγράφεται η άποψη του δημάρχου και της διοίκησης που ΜΕΙΟΨΗΦΗΣΑΝ, αλλά όχι αυτή που ΠΛΕΙΟΨΗΦΗΣΕ!!! Επίσης, καταγράφονται ονομαστικά όσοι/ες καταψήφισαν και όσοι/ες ψήφισαν παρών, αλλά όχι όσοι/ες υπερψήφισαν!!!! Η μεθόδευση ώστε το πρακτικό να είναι ουσιαστικά άχρηστο στο δικαστήριο όταν εκδικαστεί η προσφυγή των εργαζομένων (εφόσον ρητά την υποσκάπτει με την παράθεση του σκεπτικού της μειοψηφίας) είναι εμφανής. Το έργο ολοκληρώθηκε στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή όπου ελήφθη αντίστοιχη απόφαση.

Εμείς επιμένουμε και συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των εργαζομένων των δήμων και των εργαζομένων γενικά για κατάργηση των κυλιόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και γενικά για κατάργηση των μορφών προσωρινής και ελαστικής εργασίας. Όλες οι συμβάσεις εργασίας να αφορούν θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας. Όλες οι υπηρεσίες του δήμου να είναι επαρκώς στελεχωμένες και να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s