Συνέντευξη του Χρίστου Τουλιάτου στο Σκονάκι

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω τις απαντήσεις του δημοτικού συμβούλου της κίνησής μας Χρίστου Τουλιάτου στις ερωτήσεις που απηύθυνε η τοπική εφημερίδα Σκονάκι στους νεοεκλεγέντες επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων:

1. Πέντε μήνες δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης. Ικανοποιημένος ή μήπως έχετε απογοητευθεί ήδη;

Όσο τα προβλήματα παραμένουν και οι διοικήσεις του Δήμου κινούνται σε κατευθύνσεις που τα διαιωνίζουν νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Όσο μας αφορά ως δημοτική κίνηση Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη, έχουμε κάνει τα πρώτα βήματά μας, πετύχαμε την εκλογή μας στο δημοτικό συμβούλιο και προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε την παρουσία και δράση μας. Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι ως προς αυτά, αλλά οι στόχοι μας πάνε πολύ μακρύτερα οπότε έχουμε δρόμο ακόμα.

2. Υπάρχει κάτι που σας ενόχλησε ιδιαίτερα εντός του δημοτικού Συμβουλίου ή κατά την άσκηση των καθηκόντων σας αυτό το διάστημα;

Με ενοχλεί το ότι με τις θεσμικές ρυθμίσεις Καλλικράτη-Κλεισθένη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το νόμο 4623/19 της κυβέρνησης της ΝΔ τα δημοτικά συμβούλια έχουν σχεδόν διακοσμητικό χαρακτήρα, αφού οι ουσιαστικές αποφάσεις παίρνονται στις επιτροπές όπου δήμαρχοι μειοψηφίας έχουν τεχνητή πλειοψηφία εκ του νόμου. Ο τελευταίος προϋπολογισμός πέρασε με 13 θετικές ψήφους και ενώ 17 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τον καταψηφίσαμε, απλά η ψήφος μας δεν προσμετρήθηκε ενιαία λόγω του νόμου. Η «κυβερνησιμότητα» υπερίσχυσε της δημοκρατίας.

3. Τι ήταν αυτό που σας έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση;

Δυστυχώς όχι πολλά. Μία εξαίρεση είναι το ότι σε κάποιες στιγμές μπορεί να υπάρξει και φρένο στη βούληση της διοίκησης και να ομονοήσουν αρκετοί σύμβουλοι σε κάτι προωθητικό, όπως έγινε π.χ. με τη στήριξη των περισσότερων συμβούλων της αντιπολίτευσης  στο ψήφισμα του συλλόγου εργαζομένων κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει πλέον την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας των ΟΤΑ. Έτσι υπερψηφίστηκε παρά την αντίθετη γνώμη της διοίκησης.  

4. Τι δεν βρήκατε όπως το φανταζόσασταν;

Το επίπεδο της αντιπαράθεσης, που μεταξύ κάποιων παρατάξεων είναι πραγματικά χαμηλό. Ειδικά οι παρατάξεις που ανήκουν στην «κεντροδεξιά» οικογένεια, και έχουν ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ τους, συχνά ανταλλάσσουν αιχμηρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και ύβρεις αντί για πολιτικά επιχειρήματα…

5. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξει στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ή του δήμου;

Το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι πιο συχνά ανοιχτό στα αιτήματα των κατοίκων, των επιτροπών και των πρωτοβουλιών τους. Και ο δήμος να κινητοποιείται μαζί με το λαό της πόλης μας και να είναι πιο διεκδικητικός τόσο απέναντι σε τοπικά συμφέροντα όσο και στην κεντρική εξουσία. Αλλά για αυτά μάλλον χρειάζεται μεγαλύτερη ενεργοποίηση των κατοίκων και φυσικά μία άλλη πολιτική κατεύθυνση από αυτές της σημερινής και προηγούμενων διοικήσεων. Για αυτά παλεύουμε.

6. Οι αποφάσεις της παράταξής σας αποτελούν θέσφατο στις ψηφοφορίες στο δημοτικό συμβούλιο ή είστε  διατεθειμένοι να ψηφίσετε κάτι με το οποίο διαφωνεί η παράταξή σας; (Για παράδειγμα κάποιες προτάσεις της διοίκησης ή κάποια έργα).

Αν κάτι κρίνουμε ότι είναι σωστό μπορεί να το ψηφίσουμε, πάντα όμως με συλλογική συμφωνία. Η δημοτική κίνηση Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη είναι συλλογικότητα που λειτουργεί με τις συνελεύσεις και τα εκλεγμένα συντονιστικά όργανά της. Εγώ είμαι εκλεγμένος εκπρόσωπός της στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είμαι ούτε «αρχηγός» ούτε ελέω Θεού μονάρχης. Για το πλαίσιο αρχών με το οποίο εμείς στη ριζοσπαστική Αριστερά έχουμε μάθει να λειτουργούμε ο σεβασμός στη συλλογική λειτουργία και απόφαση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Χωρίς αυτά θα είμαστε απλά κάτι άλλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s