Ενημέρωση από το δημοτικό συμβούλιο της 30/3

Τη Δευτέρα 30/3 έγινε το πρώτο δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία του κορονοϊού. Σε αυτό εγκρίθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για την εγγραφή των 60.000 που ήρθαν ως έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος για τις ανάγκες της αντιμετώπισης της επιδημίας. Από την πλευρά μας, συναινέσαμε προφανώς σε αυτή τη χρηματοδότηση, αλλά εκφράσαμε τον έντονο προβληματισμό μας για το ότι η διοίκηση δεν ενημερώνει καθόλου το δημοτικό συμβούλιο για το πώς σχεδιάζει να τα δαπανήσει. Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουμε καθόλου ποιό είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο της διοίκησης και ό,τι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από τον τοπικό τύπο.

Στα θέματα, πέρα από κάποια διαδικαστικά που αφορούν υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση έργων σε παιδικές χαρές και σε παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια τα οποία υπερψηφίστηκαν ομόφωνα, ήταν και το ζήτημα για υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση για την προμήθεια συστημάτων κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων. Θέμα για το οποίο δεν είχαμε λάβει εισήγηση μέχρι την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου. Η συνοπτική εισήγηση που ήρθε τελικά αναφέρεται σε μελέτη που δεν μας έχει αποσταλεί και δεν αναφέρεται και ο φορέας χρηματοδότησης. Επειδή δεν είναι δυνατό για μία τόσο μεγάλη δαπάνη να παίρνουμε αποφάσεις χωρίς μελέτες και χωρίς σαφείς εισηγήσεις καταψηφίσαμε στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, ως θέματα τέθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα και τα θέματα που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της 27/3 μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται σημαντικά ζητήματα που αφορούν διευκολύνσεις συμπολιτών μας στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

«Αναστολή καταβολής τροφείων από τους γονείς για τους παιδικούς σταθμούς για το χρονικό διάστημα που παραμένουν κλειστοί»

«Απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν την λειτουργία τους και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διακοπή, από τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, λόγω αποτροπής της διασποράς του ΚορονοϊούCOVID-19»

«Παράταση προθεσμίας είσπραξης όλων των βεβαιωμένων οφειλών και παράταση καταβολής των δόσεων από επιχειρήσεις και μισθωτούς που επλήγησαν οικονομικά, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς του ΚορονοϊούCOVID-19»

μείωση ενοικίων των μισθωτών του Δήμου Ζωγράφου κατά 40%, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου(άρθ. 2, παρ. 1, ΦΕΚ 68/20-03-2020) «Μείωση μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας»

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τέθηκαν και άλλες προτάσεις προς διευκόλυνση των συμπολιτών μας και υπήρχε πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να τεθούν ως έκτακτα θέματα. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ.Μπότου, όμως, δεν τα έβαλε προς συζήτηση μεταβιβάζοντας τα στην Οικονομική Επιτροπή (όπου η διοίκηση έχει εκ του νόμου πλειοψηφία και ήδη στις 27/3 δεν δέχτηκε να συζητήσει κάποια από αυτά που τέθηκαν από τη Λαϊκή Συσπείρωση εκεί…). Για άλλη μία φορά το αντιδημοκρατικό πλαίσιο των Καλλικράτη-Κλεισθένη και του πρόσφατου νόμου 4623/19 της κυβέρνησης Μητσοτάκη αξιοποιείται για να περνάει μία διοίκηση με μειοψηφία στο ΔΣ ό,τι θέλει αυτή μόνο.

Όσο μας αφορά, είχαμε εξαρχής θέσει ένα πλαίσιο για τη διεξαγωγή των δημοτικών συμβουλίων στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε. Ήδη από τις 16/3 όταν συζητήθηκε το θέμα διαδικτυακά στο Δημοτικό συμβούλιο είχαμε αποστείλει επιστολή αναφέροντας:

Καλημέρα κυρία πρόεδρε και συνάδελφοι/ισσες,

όπως είπαμε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που έγινε δια ζώσης, συμφωνούμε με το μέτρο. Εξυπακούεται ότι πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τα δέοντα όσον αφορά στα μέτρα δημόσιας και ατομικής υγιεινής για το καλό όλων μας. 
Παρακαλούμε όμως να εισαχθούν προς συζήτηση και απόφαση δια περιφοράς μόνο τα απολύτως απαραίτητα διαδικαστικά και λειτουργικά θέματα του Δήμου και όχι κρίσιμα που χρήζουν συζήτησης ανοιχτά σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, οι μέχρι τώρα παραλήπτες των προσκλήσεων & των εισηγήσεων πρέπει να συνεχίσουν να τις λαμβάνουν για την ενημέρωση όλων μας. Τέλος, μετά το πέρας της κάθε ψηφοφορίας δια περιφοράς (που το καλύτερο είναι να γίνεται γραπτώς σε αυτή τη λίστα) να ανακοινώνεται αρμοδίως από την Πρόεδρο (όπως γίνεται στις συνεδριάσεις δια ζώσης) το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών και οι αποφάσεις. 

Ευχαριστώ για την κατανόηση, καλή δύναμη σε όλες και όλους σε αυτές τις περίεργες μέρες.

Χρίστος Τουλιάτος, επικεφαλής της κίνησης Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη

Tα ζητήματα που θέσαμε έγιναν ομόφωνα δεκτά από όλες τις παρατάξεις και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μας διαβεβαίωσε όλες και όλους τότε ότι για τη διοίκηση «οι προθέσεις και η διαδικασία που θα ακολουθεί είναι όπως την αναφέρετε». Δυστυχώς δεν το είδαμε αυτό ούτε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 27/3 (οι παρατάξεις δεν έλαβαν γνώση για την ψήφο των υπολοίπων παρατάξεων) ούτε στο δημοτικό συμβούλιο με την άρνηση να τεθούν και ζητήματα στα οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει να τεθούν.

Ως εκ τούτου, αποδεχόμαστε κι εμείς το αίτημα που έθεσε πλέον η Λαϊκή Συσπείρωση να γίνονται τα δημοτικά συμβούλια με τηλεδιάσκεψη αξιοποιώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να γίνεται και ουσιαστικός διάλογος σε αυτά. Έχουμε πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των περιστάσεων. Όμως, είναι ακριβώς στις έκτακτες περιστάσεις που οι θεσμοί και η δημοκρατία δοκιμάζονται και τότε υπάρχουν οι πιο ουσιαστικοί κίνδυνοι αντιδημοκρατικών χειρισμών. Και για αυτό θα επιμείνουμε στη βέλτιστη δυνατή διαδικασία που θα εξασφαλίζει τον ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση όλου του δημοτικού συμβουλίου και φυσικά όλης της κοινωνίας του Ζωγράφου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s