Για την Εργατική Πρωτομαγιά 2020

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει όλο τον πλανήτη εν μέσω πανδημίας και μιας νέας οικονομικής κρίσης. Αφού οδήγησαν τα δημόσια συστήματα υγείας σε κατάρρευση και άφησαν ανοχύρωτους τους λαούς μπροστά στον covid-19, οι ισχυροί και οι κυβερνήσεις τους ετοιμάζονται να μας φορτώσουν στην πλάτη τα βάρη της νέας ύφεσης.

Ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη «στέλνει τον λογαριασμό»στους εργαζόμενους για τα χαμένη κέρδη των εργοδοτών: δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, υποχρεωτική εκ περιτροπής εργασία, εντατικοποίηση μέσω τηλεργασίας και ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, με fast track νομοθετήματα για την εκπαίδευση και το περιβάλλον, εκμεταλλεύεται την καραντίνα που έχει επιβάλει στις συναθροίσεις και τις διαμαρτυρίες. Άλλωστε, ο ΣΕΒ, οι υπόλοιπες εργοδοτικές ενώσεις και οι υποστηρικτές τους στην κυβέρνηση, εκδηλώνουν πλέον ανοιχτά την επιθυμίας τους να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα τα «έκτακτα» μέτρα που έχουν υπονομεύσει τις εργασιακές σχέσεις.

Ακόμα και στη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός επικαλείται διαρκώς την ατομική ευθύνη, όταν εδώ και δύο μήνες η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και υγειονομικό υλικό παραμένει ελλιπής. Όταν τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό παραμένουν σε επίπεδο διακήρυξης (επιλογή που μπορεί να αυξήσει απότομα τα κρούσματα, τώρα που επιστρέφουμε στις δουλειές μας). Όταν οι υποχρεωτικές-πλέον-μάσκες προστασίας πωλούνται πανάκριβα. Όταν οι πρόσφυγες, οι φαντάροι και οι φυλακισμένοι, παραμένουν επικίνδυνα συνωστισμένοι.

Το ίδιο υποκριτική ήταν και η απόπειρα μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, λες και οι απεργίες είναι μεταφερόμενο streetparty, όπως εκείνο το κακόγουστο που έστησαν με την Πρωτοψάλτη. Οι δράσεις της Πρωτομαγιάς με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, δεν βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, όπως ο συνωστισμός σε χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ και τα επικοινωνιακά σόου της κυβέρνησης.

Σήμερα και κάθε μέρα τιμάμε τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο και της Θεσσαλονίκης, τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής και την αιματοβαμμένη Πλατεία Ταξίμ…όλους/ες εκείνους/ες που έδωσαν το αίμα τους για το δίκιο και τους αγώνες της τάξης μας.

Πριν, κατά την διάρκεια και μετά την πανδημία, ο εργαζόμενος κόσμος είναι αυτός που σήκωνε, σηκώνει και θα σηκώνει στις πλάτες του ολόκληρη την κοινωνία. Αυτός είναι η δύναμη. Αυτός κινεί τα πάντα! 

Οι υγειονομικοί που σε δύσκολες συνθήκες σώζουν ζωές. Οι εργαζόμενοι/ες της εφοδιαστικής αλυσίδας και των ζωτικών κλάδων, όπως στην καθαριότητα, που δε σταμάτησαν να δουλεύουν μέσα σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Η πλειοψηφία του κόσμου που δείχνει την αλληλεγγύη της απέναντι στους αδύναμους συμπολίτες μας.

Δεν θα θυσιάσουμε τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας για τα κέρδη τους. Το έργο όλων των κυβερνήσεων λιτότητας και της ΕΕ το έχουμε ξαναδεί και δε σκοπεύουμε να «αγοράσουμε εισιτήριο». Απαιτούμε:

Ενίσχυση του ΕΣΥ, των Δήμων, των Κοινωνικών Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό

Καθολική απαγόρευση απολύσεων στην πανδημία

Ουσιαστική προστασία εργαζομένων και ανέργων

Καμία καραντίνα σε κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s