Πού πήγαν οι δεσμεύσεις του Δημάρχου ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών;

  • Και φέτος μένουν εκτός των παιδικών σταθμών του δήμου μας πολλά παιδιά (227 είναι οι επιλαχόντες που μένουν εκτός, ενώ αν συνυπολογιστούν και περίπου 70 παιδιά που είχαν ελλιπή φάκελο αίτησης ο αριθμός προσεγγίζει τα 300 παιδιά).
  • Ίδιας τάξης μεγέθους η μη απορρόφηση με την προηγούμενη δημοτική διοίκηση, ενώ η σημερινή διοίκηση επιχειρεί να δείξει ότι η απορρόφηση 35 παιδιών παραπάνω είναι η…διαφορά της με τη διοίκηση Καφατσάκη.
  • Άνθρακες οι δεσμεύσεις της νέας διοίκησης το Σεπτέμβρη του 2019 ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών. Σε όλη την χρονιά και μέχρι και τον Ιούλη η διοίκηση αυτό διατυμπάνιζε. Αρχίζοντας βέβαια σιγά σιγά τα μισόλογα βρίσκοντας δικαιολογία στον…κορονοϊό.
  • Η δημιουργία νέων αιθουσών παιδικού σταθμού στη Βίλα Παυλίνα παρέμεινε τελικά στα χαρτιά για φέτος κι ενώ μέχρι Ιούλη μας έλεγαν ότι θα προλάβουν και θα ανοίξει το φθινόπωρο…

Πιο αναλυτικά,

Μες τον Αύγουστο, δημοσιεύτηκαν επιτέλους τα αποτελέσματα για την εισαγωγή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ του δήμου μας. Καθώς και ο πίνακας με τους ωφελούμενους από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ. Προκύπτει έτσι η συνολική εικόνα για τη στελέχωση με παιδιά των δομών του δήμου μας στην 1η Σεπτέμβρη του 2020. Η εικόνα αυτή είναι αποκαλυπτική για όσα φωνάζουμε εδώ και μήνες. Η νέα διοίκηση Θώδα παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις και δεσμεύσεις ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού συνεχίζει στην ίδια ρότα με την προηγούμενη διοίκηση Καφατσάκη. Και φέτος πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών. Η μη απορρόφηση είναι ίδιας τάξης μεγέθους με την περσινή…Έχουν μείνει εκτός 227 (οι επιλαχόντες), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα περίπου 70 παιδιά που απορρίφθηκαν λόγω ελλιπούς φακέλου στην αίτηση. Άρα και πάλι το σύνολο των παιδιών που πρέπει να πάνε σε παιδικό σταθμό και μένουν εκτός την 1η Σεπτέμβρη είναι περίπου 300. Το ότι απορροφήθηκαν 35 παιδιά παραπάνω από πέρσι, που διακινεί η διοίκηση Θώδα, δεν αλλάζει αυτή τη θλιβερή εικόνα, και μάλιστα σε μία χρονιά που οι εργαζόμενοι γονείς πλήττονται ακόμα παραπάνω λόγω των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού.

Η κατάληξη αυτή δυστυχώς φαίνεται μήνες. Τον Οκτώβρη, όταν ήρθαν οι διαμαρτυρόμενοι γονείς για την ίδια κατάσταση πέρσι, ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει στο δημοτικό συμβούλιο ότι μες το φθινόπωρο θα γινόταν αναλυτική συζήτηση για το ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Το φθινόπωρο πέρασε, πέρασε και ο χειμώνας, ήρθε η άνοιξη και τίποτα δεν είδαμε…Μόνο με ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο μαθαίναμε τις σκέψεις της διοίκησης. Τελικά η περίφημη συζήτηση έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της…2/6 πια! Εκεί εκπρόσωπος του Α Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αθηνών ανέφερε ότι η διοίκηση ποτέ δεν απάντησε σοβαρά στο αναλυτικό υπόμνημα για τα νηπιαγωγεία που είχαν καταθέσει στη συνεδρίαση του Οκτώβρη όπου παρέστησαν και οι γονείς. Στην ανακοίνωση του συλλόγου μετά από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 2/6 (δείτε τη εδώ) αναφερόταν αυτό που όλοι βλέπαμε να έρχεται ενώ η διοίκηση σφύριζε κλέφτικα:

«γίνεται αντιληπτό ότι ο Δήμος  Ζωγράφου, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (2020-2021) ΔΕΝ θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Επαναλαμβάνουμε ότι έως σήμερα δεν έχει βρεθεί έστω μία αίθουσα από τις 18 (περίπου) που χρειάζονται. Θεωρούμε ότι και χώροι και λύσεις υπάρχουν. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε επισκεφτεί για τα συγκεκριμένα θέματα τον Δήμο Ζωγράφου 8 φορές δείχνει ότι για μας βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων και των προτεραιοτήτων μας. Θεωρούμε απαράδεκτη τη μέχρι τώρα στάση του Δήμου και δηλώνουμε ότι μένουμε ανυποχώρητοι στον αγώνα μας για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νηπιαγωγείων που ήδη λειτουργούν καθώς και  για την άμεση υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής τόσο στον Δήμο Ζωγράφου όσο και στον Δήμο Αθηναίων. Και αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις δημοσιεύσεις, με ότι τέλος πάντων χρειαστεί μέχρι  να πετύχουμε το αυτονόητο…»

Ακόμα και σε δημοτικό συμβούλιο στα μέσα Ιούνη η διοίκηση Θώδα επέμενε ότι θα τα καταφέρει. Βέβαια, κάπου εκεί άρχισαν και τα μισόλογα…Αφενός αυξήθηκαν οι αναφορές στον κορονοϊό και τις δυσκολίες λόγω αυτού (εντελώς «συμπτωματικά» παράλληλα με αντίστοιχες αναφορές της κυβέρνησης της ΝΔ για προεκλογικές υποσχέσεις της που έμεναν πίσω με αφορμή τον κορονοϊό βλ. π.χ. εδώ). Αφετέρου, με προσπάθεια θολώματος των νερών ελπίζοντας ότι οι πολίτες του Ζωγράφου τρώμε κουτόχορτο. Έτσι από το «κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών» πήγαμε ξαφνικά στο «με τις σημερινές δομές θα πάρουμε όσα και πέρσι» εννοώντας όμως τον τελικό αριθμό παιδιών που μπήκαν σε παιδικό σταθμό σταδιακά μέχρι και τα Χριστούγεννα και όχι στις 1/9/19…Σημειώνουμε βέβαια ότι και με αυτό τον αριθμό περίπου 120-130 επιλαχόντες είχαν μείνει εκτός (χωρίς να συνυπολογίσουμε όσα αποκλείστηκαν λόγω ελλιπούς φακέλου και πέρσι). Και συμπλήρωνε η διοίκηση Θώδα ότι με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και τις νέες αίθουσες που θα υπάρχουν και στη Βίλα Παυλίνα (όχι στις 1/9 όμως όπως έλεγε, αλλά αργότερα μες το φθινόπωρο…) θα καλυφθούν τελικά όλοι οι αιτούντες και οι ανάγκες. Και τελικά τι έγινε;

α) ο δήμος μας είναι στους 5 δήμους πανελλαδικά για τους οποίους ανεστάλη με τροπολογία και φέτος η υποχρέωση εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής (βλ. εδώ). Ήταν πλέον εμφανές ότι η διοίκηση ήταν ενήμερη ότι αυτό ετοιμαζόταν πλέον και έτσι ερμηνεύτηκαν πολλά…

β) με βάση τα στοιχεία του δήμου οι επιλαχόντες που μένουν εκτός παιδικών σταθμών την 1/9/2020 είναι 227 παιδιά (ξαναλέμε: χωρίς να συνυπολογίσουμε τα περίπου 70 που αποκλείστηκαν λόγω ελλιπούς φακέλου)

γ) τίποτα δεν έχει προχωρήσει στη Βίλα Παυλίνα πέρα από το διαγωνισμό που έγινε και προσήλθε ένας εργολάβος (και σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου με minimum εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης της γραφειοκρατικής διαδικασίας ελέγχου και της τεχνικής ανέγερσης των προκάτ βαρέος τύπου που προβλέπονται τις αρχές του 2022 και ρεαλιστική εκτίμηση το επόμενο καλοκαίρι…).

Το μόνο τελικά που έκανε η διοίκηση ήταν απλά να αναβάλλει τα έργα στον παιδικό σταθμό στη Γαλήνης ώστε να είναι διαθέσιμες περίπου οι 35 θέσεις του και φέτος τελικά εφόσον δεν θα υπάρξουν οι 100 νέες θέσεις που εξήγγειλαν ότι θα υπήρχαν στη Βίλα Παυλίνα. Ενδιαφέρουσα σύμπτωση: οι θέσεις στη Γαλήνης είναι περίπου όσες και οι παραπάνω θέσεις φέτος συγκριτικά με τις περσινές της διοίκησης Καφατσάκη…Να γίνουμε κακοί και να διερωτηθούμε ότι τελικά αυτό πρυτάνευσε στις αποφάσεις της διοίκησης Θώδα για να δείξει «βελτίωση» για να έχει να πουλάει και κάτι στο πόπολο ως κατόρθωμα;

Αυτή είναι, λοιπόν, η επίδοση της νέας διοίκησης στο τόσο κεντρικό θέμα των παιδικών σταθμών, κεντρικό όχι μόνο βάσει των μεγάλων αναγκών παιδιών και γονέων στο δήμο μας, αλλά ακόμα και βάσει των προεκλογικών και μετεκλογικών διακηρύξεών της. Εμείς, έχοντας επανειλλημένα καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις (βλ. ενδεικτικά εδώ κι εδώ), επιμένουμε ότι υπάρχουν λύσεις και για νηπιαγωγεία και για παιδικούς σταθμούς ώστε να προχωρήσει επιτέλους η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και τελικά να γίνει πράξη το αυτονόητο:

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s