Ο δήμος Ζωγράφου δεν θα εφαρμόσει τη νομοθεσία για προσβασιμότητα των ΑμΕΑ

Λίγο καιρό πριν αναδείξαμε με ανακοίνωσή μας το ζήτημα της προσβασιμότητας στα δημοτικά κτίρια (βλ. εδώ). Θυμίζουμε ότι με το άρθρο 26 του Οικοδομικού Κανονισμού του έτους 2012 τα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΟΤΑ, οφείλουν να καταστούν προσβάσιμα έως το τέλος του έτους 2020 (31/12). Μέχρι τώρα ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για αυτό (κυρίως στους χώρους δημόσιας εκπαίδευσης).

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ρωτήσαμε πλέον ευθέως τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Δήμα και το δήμαρχο αν ο δήμος θα προλάβει, εντός της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας, να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε όλα τα δημοτικά κτίρια να είναι προσβάσιμα από συμπολίτες μας ΑμΕΑ μέχρι το τέλος του έτους.

Η απάντηση που λάβαμε ήταν επί λέξει ότι «δεν ξέρουμε αν μπορούμε και αν θα προλάβουμε» να καταστήσουμε τους δημοτικούς χώρους προσβάσιμους. Ο κ.Δήμας ανέφερε ότι έχουν αργήσει, αλλά και ότι κάποια κτίρια ή όροφοι κτιρίων δεν ενδείκνυνται. Εκτιμούμε επίσης και ότι οι αναγκαίες προσαρμογές ίσως θεωρούνται «υπερβολικές» από άποψη κόστους…

Για άλλη μία φορά, δυστυχώς, οι συμπολίτες μας ΑμΕΑ θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις προσβασιμότητας υποτιμώνται και δεν εφαρμόζονται. Καλούμε το δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του εγκαίρως προς όφελος μίας κατηγορίας συμπολιτών μας που το έχει ανάγκη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s