Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη: Για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 του Δήμου Ζωγράφου

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης στις 10/12 και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14/12 συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 που κατέθεσε η δημοτική αρχή Θώδα. Και από τις δύο αυτές συζητήσεις αναδείχθηκαν για άλλη μία φορά τα ασφυκτικά όρια που έχουν πλέον τεθεί στα οικονομικά των Δήμων από τα μνημόνια, το θεσμικό πλαίσιο των νόμων Καλλικράτη-Κλεισθένη αλλά και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΝΔ στην αυτοδιοίκηση. Εκεί χαράζεται σήμερα η κύρια διαχωριστική γραμμή στην τοπική πολιτική: από τη μία πλευρά οι απολογητές αυτού του ασφυκτικού πλαισίου που επιχειρούν να εξωραΐσουν την εικόνα με φουσκωμένους προϋπολογισμούς και εξαγγελίες έργων και επενδύσεων δήθεν με επίκεντρο τον πολίτη που, όμως, σπάνια εφαρμόζονται. Από την άλλη πλευρά, όσοι σταθερά αντιτάσσονται στα μνημόνια και τον ευρώ-μονόδρομο, μεταξύ αυτών και η δημοτική κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη, καθώς και δεκάδες πολίτες εκπρόσωποι φορέων ή ιδιώτες που δεν έχουν γραμμάτια να εξοφλήσουν με την τοπική εξουσία που προσπαθούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων για υγεία-παιδεία-μετακίνηση-ψυχαγωγία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί παρά ελάχιστα έργα ανέγερσης νέων χώρων υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης , υγείας και αναψυχής. Ενώ οι υφιστάμενες υποδομές στην πόλη μας συντηρούνται ελάχιστα, ίσα ίσα για να συνεχίσουν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να έχουμε συχνά φαινόμενα τραυματισμών σε παιδικές χαρές και γήπεδα, ή ελλείψεις χώρων για χρήση από τους δημότες. Ενώ οι μισθώσεις χώρων για κάλυψη των αναγκών του Δήμου σε θεμελιώδεις ανάγκες (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ κλπ) ξεπερνούν τα 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ο πραγματικός λόγος για αυτή την κατάσταση δεν είναι ότι είναι ανίκανος αυτός ή ο άλλος διαχειριστής: είναι η κατάρρευση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από την Πολιτεία, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των δήμων να εκτελούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αυτά έχουν οδηγήσει σε αυτή τη μιζέρια και τη στασιμότητα τις γειτονιές μας.

Η δημοτική αρχή Θώδα κατέθεσε ένα τεχνικό πρόγραμμα για το 2021 που λίγο απέχει από τα προγράμματα των προηγούμενων μνημονιακών διοικήσεων Καφατσάκη και Καλλίρη. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα για όλα τα γούστα, με δήθεν ‘εξασφαλισμένους πόρους’ σχεδόν 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο τελικά η δημοτική αρχή στο τέλος του έτους θα ‘γράψει’ ως συνήθως στον απολογισμό της ότι εκτέλεσε λιγότερο από το 30%. Έτσι γίνεται περίπου κάθε χρόνο όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα. Σημείωση: Το ερωτηματικό παραμένει για το 2020 γιατί σε αντίθεση με άλλα χρόνια η δημοτική αρχή δεν μας έδωσε ακόμα αυτό το στοιχείο για την απορρροφητικότητα του περσινού Τεχνικού Προγράμματος (του πρώτου της θητείας της)…

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΠΡΟΒΛΕΨΗΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
20125.875.446,46 €852.514,09 €
20135.200.300,46 €815.076,16 €
20145.506.575,50 €1.168.477,07 €
20156.468.748,31 €1.907.841,41 €
20164.826.803,63 €1.235.998,45 €
20174.236.073,89 €1.220.012,77 €
20182.961.274,48 €1.366.933,59 €
20194.588.798,69 €1.800.530,70 €
20204.421.111,93 €?
20214.773.015,34?

Πηγή: Διαύγεια, απολογισμοί εσόδων-εξόδων Δήμου Ζωγράφου

Οι περισσότεροι κωδικοί των έργων, είτε εκείνων που βρίσκονται σε εξέλιξη (συνεχιζόμενα έργα) είτε εκείνων που εγγράφονται για πρώτη φορά (νέα έργα), αφορούν σε έργα αποκατάστασης ζημιών και συντηρήσεις. Τα έργα όπως «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ», «ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ-ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ» κλπ, καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξασφαλισμένων εσόδων καθώς και της ενέργειας και της προσοχής των υποστελεχωμένων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Για το 2021 προβλέπονται πιστώσεις ύψους περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ (2.318.096,5 ευρώ) σε τέτοια έργα αποκατάστασης και συντήρησης, περίπου το 50% του τεχνικού προγράμματος δηλαδή, και αυτά είναι κυρίως που θα εκτελεστούν. Άλλα 827.340,18 ευρώ προβλέπονται για διάφορες μελέτες. Για τα παλιότερα ή νέα έργα κατασκευής υποδομών προβλέπεται, λοιπόν, μόλις το 1/3 του τεχνικού προγράμματος (περίπου 1,6 εκατομμύρια ευρώ) και είναι αμφίβολο αν τελικά θα υλοποιηθεί και τέτοιο ποσοστό ή θα είναι σαφώς μικρότερο.

Μια ανάγνωση των κωδικών που αφορούν έργα κατασκευής υποδομών στο Τεχνικό Πρόγραμμα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η παρούσα δημοτική αρχή πρακτικά σχεδιάζει:

  • Να απορροφήσει τη χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή για την αναστήλωση του Θεάτρου Ποταμίτη (897.000 ευρώ από ΕΣΠΑ από τα 4,8 εκ όλου του Τεχνικού Προγράμματος του 2021 αφορά στα σχετικά έργα μελέτης και κατασκευής, σχεδόν το 20% δηλαδή). Μια επιλογή της διοίκησης Καφατσάκη που είχε καταψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια από αυτούς που τώρα διοικούν με το επιχείρημα ότι ο Δήμος θα έπρεπε να έχει άλλες προτεραιότητες και τώρα τη συνεχίζουν…
  • Να χτίσει 3 υπόγεια γκαράζ στην καρδιά της πόλης (ΠΛ. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΙΕΡΡΑΚΟΥ & ΜΠΙΣΚΙΝΗ), αυτή τη φορά όχι κάτω από πλατείες, όπως είχε επιχειρήσει αποτυχημένα η διοίκηση Καζάκου και εμποδίστηκε από τη μαζική αντίσταση των κατοίκων, αλλά σε οικόπεδα που σήμερα είναι υπαίθρια δημοτικά πάρκινγκ.
  • Να χτίσει το βρεφονηπιακό σταθμό στη Γαλήνης και να τοποθετήσει προκάτ βαρέος τύπου για παιδικό σταθμό στη Βίλα Αγλατζιά. Από την χρονική κατανομή των χρηματοδοτήσεων βέβαια φαίνεται ότι παρά τις γενικές διακηρύξεις της διοίκησης ούτε το 2021 θα εφαρμοστεί πλήρως η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών για τη 2χρονη προσχολική εκπαίδευση όπως έχουμε ξαναπεί.
  • Να προχωρήσει σε ‘ήπιες παρεμβάσεις’ σε σημαντικούς ελεύθερους χώρους (ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, 17 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ στο τέρμα του Νέου Ζωγράφου) και στην περιοχή γύρω από τον Αγ. Θεράποντα (δημιουργία πράσινης διαδρομής στην ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ). Όμως, δεν αναφέρει πουθενά το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα γίνει η περίφημη ανάπλαση του χώρου της Βίλας και η σύνδεση της πλατείας Σωτ.Ζωγράφου και δεν μας διαφώτισε ούτε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στις σχετικές ερωτήσεις που κάναμε εμείς και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αν σκοπεύουν να προχωρήσουν στο φαραωνικό έργο υπογειοποίησης στην Αναστασάκη είμαστε κάθετα αντίθετοι, θα είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά επιζήμιο. Επίσης, ενώ πέρυσι αναφέρονταν γενικά «Ήπιες αναπλάσεις στο χώρο των 17 στρεμμάτων» φέτος δεν υπάρχει τέτοιο έργο και διευκρινίστηκε ότι με χρήματα που θα αντληθούν από το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ θα κατασκευαστεί εκεί παιδική χαρά με όργανα και για παιδιά ΑμΕΑ. Δεν είμαστε αντίθετοι σε κάτι τέτοιο γενικά, πάντως ανοίγει το δρόμο και για άλλη οικοδόμηση στο χώρο των 17 στρεμμάτων που κάποτε, θυμίζουμε, ήταν δασικός τυπικά…  

Από όλα αυτά, η γενική εικόνα που μας έχει δώσει η νέα δημοτική αρχή είναι η προσπάθεια εμπορικής αξιοποίησης ελεύθερων χώρων και υποδομών του δήμου (κιόσκι στα 17 στρέμματα, υπόγεια γκαράζ κλπ.) Ενώ θυμίζουμε ότι από πέρσι αποφάσισε να μην εφαρμόσει μία θετική πρωτοβουλία που περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, που είναι οι μελέτες για αποτεφρωτήριο στο νεκροταφείο, δέσμια της συντηρητικής πολιτικής λογικής της και των δεσμεύσεων προς την τοπική Εκκλησία.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα πέρασε και φέτος χωρίς απόλυτη πλειοψηφία (με τις 15 ψήφους της δημοτικής αρχής των 3 παρατάξεων Θώδα-Παπακωνσταντίνου-Γιαννακόπουλου και χάρη στα 17 «παρών» των παρατάξεων του ΜΑΖΙ της κ.Καφατσάκη, της παράταξης του κ.Αγγελόπουλου και του Αγαπώ Ζωγράφου του Κωστή Παπαναστασόπουλου). Η σύγκλιση και συναίνεση όλων των παρατάξεων που αποδέχονται το σφιχτό δημοσιονομικό μνημονιακό πλαίσιο ήταν για άλλη μία αφορά εμφανής. 

Η δημοτική κίνηση ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 επί της αρχής λόγω της ριζικής αντίθεσης της στον τρόπο που καταρτίζεται το πρόγραμμα και στους περιορισμούς που θέτει το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Καλούμε τους Ζωγραφιώτες και τις Ζωγραφιώτισσες να μην ξεγελαστούν από τις φτιασιδωμένες εξαγγελίες της δημοτικής αρχής Θώδα. Καταψηφίσαμε όμως και επί της ουσίας αφού:

  • Όταν αυτή η δημοτική αρχή προγραμματίζει ‘ήπιες αναπλάσεις’, στην πράξη θέλει να κάνει ό,τι ελάχιστα έργα χρειάζονται για να παραδώσει τους χώρους έτοιμους για εμπορική εκμετάλλευση.
  • Στο ίδιο πρόγραμμα δεν μπορούν πρακτικά να συνυπάρχουν έργα διαμόρφωσης ‘πράσινων διαδρομών’ και ‘ενοποιημένων ελεύθερων χώρων’ και την ίδια στιγμή έργα κατασκευής υπόγειων γκαράζ στην καρδιά της πόλης. Πόσο μάλλον όταν πρόσφατα η ίδια η διοίκηση Θώδα ψήφισε για το ΣΒΑΚ ένα πλαίσιο που ομνύει στη λογική «πρώτα ο πεζός» και η δημιουργία αντικινήτρων για το αυτοκίνητο! Λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης και της ποιότητας ζωής στην πόλη μπορεί να δώσει μόνο ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που θα συνδυάζει μέτρα απόσπασης κατειλημμένου χώρου από τα ΙΧ (προστασία πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις δρόμων μέσα στα τετράγωνα με πυκνή οικιστική χρήση, ρύθμιση κυκλοφορίας με μονοδρομήσεις κλπ) και απόδοσης τους στον πεζό και τον ποδηλάτη, με μέτρα οικοδόμησης τοπικών μέσων μαζικής μεταφοράς για να διευκολύνουν τους κατοίκους να πηγαίνουν στις δουλειές τους χωρίς να χρειάζεται να έχουν ΙΧ. Κάθε υπόγειο γκαράζ είναι ακόμα μια ‘επένδυση’ προς όφελος του αυτοκινήτου και σε βάρος ενός άλλου μοντέλου μετακίνησης στην πόλη

Η δημοτική κίνηση ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την πάλη για:

  • την άμεση ανέγερση νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών και την απαλλοτρίωση χώρων για να στεγαστούν οι δομές που σήμερα βρίσκονται σε μισθώματα,
  • τη λήψη μέτρων απομάκρυνσης του ΙΧ από την καρδιά των γειτονιών μας με ταυτόχρονη ανάπτυξη μέσων μαζικής μεταφοράς,
  • το άνοιγμα του κτήματος της Βίλας και την ενοποίηση του με τις γύρω πλατείες και ταυτόχρονα τη διασφάλιση ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή αυτή ένας πνεύμονας πρασίνου και όχι μια εμπορευματοποιημένη διαδρομή ανάμεσα σε λίγα δέντρα. 
  • τη ανάληψη έργων απομάκρυνσης των οικοδομών στο Πάρκο Γουδή-Ιλισίων (Μπαντμιντον, κτίρια στρατού, καφέ κλπ) με σκοπό τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου που τόσα χρόνια ονειρευτήκαμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s