Διακόπηκε το ΔΣ για τον προϋπολογισμό! Ανεξαρτητοποιήσεων και πολιτικών συναλλαγών συνέχεια…

Στις 23/12 είχε οριστεί το δημοτικό συμβούλιο για την συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2021. Ένα σημαντικό συμβούλιο αφού εγκρίνει το οικονομικό πλάνο με το οποίο καλείται η διοίκηση να λειτουργήσει το Δήμο από την αρχή του νέου έτους. Η διαδικασία ήταν ορισμένη για τις 20.30, αλλά τα μέλη της διοίκησης και της διοικούσας συμπαράταξης άργησαν κάποια λεπτά να μπουν. Το λόγο τον καταλάβαμε ευθύς αμέσως…

Στην αρχή της διαδικασίας η πρόεδρος κ.Μπότου διάβασε mail (που είπε ότι μόλις της ήρθε στις 20.21) από τους δημοτικούς συμβούλους κ. Τζανή, Λένη, Αλεξανδρή (εκλεγμένοι με την παράταξη του κ.Αγγελόπουλου), όπου ανακοίνωναν την ανεξαρτητοποίησή τους, διαφωνώντας πλέον με τον κ. Αγγελόπουλο και με αιχμές ότι έχει προσωπική στρατηγική. Κατέληξαν ότι σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό της διοίκησης Θώδα, για το καλό της πόλης φυσικά… Αμέσως, ζήτησε το λόγο ο κ. Αγγελόπουλος και διάβασε ανακοίνωση που έλεγε ότι μετά τη διαφωνία τους εντός της παράταξης και την γνωστοποίηση από αυτούς ότι προτίθενται να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό Θώδα τους ανακοινώθηκε δια ζώσης η διαγραφή τους, άρα είπε ότι δεν υφίσταται «ανεξαρτητοποίηση» εφόσον τους έχει διαγράψει ήδη. Τους κάλεσε, επίσης, να παραδώσουν τις έδρες τους στην παράταξη. 

Εμείς δεν θα εκφέρουμε γνώμη σχετικά με το ποιός διέγραψε ποιόν πρώτος, άλλωστε είναι και αδιάφορο αυτό για τους πολίτες του Ζωγράφου. Αυτό που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι οι διεργασίες προσεταιρισμού συμβούλων της αντιπολίτευσης συνεχίζονται σε όλη την θητεία της διοίκησης Θώδα…Εξαρχής απέσπασε έναν (τον κ.Καλλαρύτη από την παράταξη του κ.Αγγελόπουλου) και πριν από λίγους μήνες τον κ.Κολομπάτσο (από την παράταξη Αγαπώ Ζωγράφου του κ.Παπαναστασόπουλου). Όλως τυχαίως, και οι δύο βρέθηκαν αντιδήμαρχοι ευθύς αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή τους . Να δούμε τώρα πώς θα «αξιοποιηθούν» και οι 3 νέοι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Οι διεργασίες εν όψει των εκλογών του 2023 έχουν ήδη αρχίσει και ο νέος νόμος Θεοδωρικάκου για την αυτοδιοίκηση, που αναμένεται σε λίγο καιρό, φαίνεται ότι θα τις εντείνει επαναφέροντας το πλειοψηφικό σύστημα που ίσχυε στο νόμο του Καλλικράτη. Έτσι θα εκλέγονται περισσότεροι σύμβουλοι από τη νικήτρια παράταξη και αυτό θα εντείνει την πίεση για μεγάλες ενιαίες παρατάξεις περιορίζοντας τη δυνατότητα καθόδου «ανταρτών» από το χώρο της ΝΔ.

Όλα αυτά, όμως, πέρα από τις ευρύτερες συνέπειες που έχουν στο πολιτικό σκηνικό της πόλης είχαν και μία άμεση συνέπεια στη διαδικασία αυτού του δημοτικού συμβουλίου. Εμείς θέσαμε αμέσως το ερώτημα σχετικά με το τι προβλέπεται επί της διαδικασίας εφόσον ο κ. Λένης ήταν γραμματέας του προεδρείου του ΔΣ. Αυτή η 3η θέση του προεδρείου ανήκει εκ του νόμου στην τρίτη παράταξη, η οποία προτείνει έναν σύμβουλο για να την κατέχει και το δημοτικό συμβούλιο τον εγκρίνει ή όχι. Αν ανεξαρτητοποιηθεί αυτός ο σύμβουλος τότε αυτοδίκαια εκπίπτει της θέσης και η παράταξη προτείνει άλλο σύμβουλο για την κάλυψη της θέσης. Συνεπώς, αμέσως ανέκυψε τυπικό πρόβλημα για το προεδρείο και την ίδια τη διαδικασία.

Ακολούθησε αμηχανία και μετά από λίγο η διοίκηση που ήταν εμφανώς σαστισμένη είπε να διακόψουμε για 15 λεπτά για να διευκρινίσουμε με τη νομική υπηρεσία τι κάνουμε! Μετά από 45-50 λεπτά επανήλθε και μας είπαν ότι όντως πρέπει να προηγηθεί νέα εκλογή την πρώτη Κυριακή μετά την ανεξαρτητοποίηση του πρώην γραμματέα.

Συνεπώς, το δημοτικό συμβούλιο αναβλήθηκε και την Κυριακή αυτή (27/12) θα γίνει διαδικασία εκλογής με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη για νέο γραμματέα του προεδρείου του ΔΣ. Από ό,τι φαίνεται στη βιασύνη τους κάποιοι να κάνουν κινήσεις εντυπωσιασμού για το θεαθήναι στην αρχή της συνεδρίασης δεν τα υπολόγισαν σωστά και τίναξαν τη διαδικασία στον αέρα. Ενώ αν είχαν ψηφίσει στο τέλος της διαδικασίας χωρίς να πουν τίποτα αρχικά θα πέρναγε ο προϋπολογισμός και θα δήλωναν ανεξαρτητοποίηση μετά. Το ότι όλο το σκηνικό έγινε στο πόδι και χωρίς να εκτιμηθούν οι συνέπειες για τη διαδικασία φάνηκε και από την παραδοχή του δημάρχου στους δικούς του που ακούστηκε επειδή είχαν ξεχάσει ανοιχτά τα μικρόφωνα στην τηλεδιάσκεψη: «Την πατήσαμε και χωρίς να το ξέρω…»!

Το νέο συμβούλιο για τη συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού θα γίνει τελικά την Τρίτη 29/12.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s