ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΗ: Για τον προϋπολογισμό του δήμου του 2021

Χθες έγινε η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2021 στο δήμο μας. Στην ψηφοφορία έλειπαν μόνο 2 σύμβουλοι και τελικά 18 σύμβουλοι ψήφισαν ΝΑΙ (οι της διοίκησης με τις 3 πρόσφατες νέες μεταγραφές από την παράταξη του κ.Αγγελόπουλου) και 21 ΟΧΙ. Τελικά ο νέος προϋπολογισμός εγκρίθηκε, αφού πλέον οι αρνητικές ψήφοι δεν μετράνε εκ του νόμου αν δεν έχουν συγκεκριμένη αντιπρόταση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, κοστολογημένη και εγκεκριμένη από την Οικονομική Υπηρεσία. Αυτό είναι το νέο αντιδημοκρατικό πλαίσιο που επιτρέπει πλέον να υπερψηφίζεται προϋπολογισμός ακόμα και με έγκριση μίας μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Εμείς ως Ανυπότακτη Πόλη αναδείξαμε τόσο το δυσμενές γενικό πλαίσιο στο οποίο είναι αναγκασμένοι να λειτουργούν οι δήμοι όσο και τις λάθος επιλογές της σημερινής διοίκησης με αχρείαστες δαπάνες που αφαιρούν πόρους από άλλες αναγκαίες. Αχρείαστες δαπάνες κυρίως σε τομείς όπως η «επικοινωνία» και οι δημόσιες σχέσεις, αλλά και σε ένα πλήθος μελετών και «συμβούλων» λες και ο δήμος και το κράτος δεν έχει υπηρεσίες και προσωπικό να αξιοποιήσει. Ενδεικτικά χαρακτηριστικά παραδείγματα και φέτος:

  • Η δαπάνη για το γνωστό βιβλίο ιστορίας  του Δήμου Ζωγράφου (κωδ. 00-6431.02) που μπήκε πέρσι σε μία αναμόρφωση του προϋπολογισμού αρχικά με 50.000 πίστωση. Και τότε είχαμε ρωτήσει γιατί είναι τόσο μεγάλο το ποσό και απάντηση συγκεκριμένη δεν πήραμε. Λίγους μήνες μετά, σε επόμενη αναμόρφωση μειώθηκε σε 30.000 πάλι χωρίς καμία εξήγηση, ίσως λόγω της αρχικής κατακραυγής μας…Τώρα αυξάνεται εκ νέου σε 64.000! Η δαπάνη είναι προκλητική ειδικά σε μία περίοδο δύσκολη όπως η σημερινή. Πέραν του ποσού, όμως, δεν βρίσκουμε και το λόγο για κάτι τέτοιο ως ιεράρχηση σήμερα που οι ανάγκες των κατοίκων είναι άλλες και επείγουσες. Ο δήμαρχος λέει ότι χρειάζεται για να το δίνουμε σε επίσημους επισκέπτες. Αλήθεια, αυτό είναι που μας λείπει τώρα; Σημειώνουμε επίσης, ότι παρόμοιες εκδόσεις από ό,τι φαίνεται είναι «φάμπρικα» και σε άλλους ΟΤΑ για σπατάλη…Πρόσφατα, ενέκρινε και η διοίκηση Πατούλη αντίστοιχη έκδοση για την ιστορία της Περιφέρειας Αττικής με πίστωση 125.000. Και από το μακρινό 2000 αρκετοί δήμοι το κάνουν, ακούμε μάλιστα ότι ο συνήθης ανάδοχος σε πολλές περιπτώσεις έχει και το ιστορικό όνομα…Καραμανλής. Από ότι φαίνεται δυστυχώς διαχέονται επιτυχώς οι «βέλτιστες πρακτικές» κατασπατάλησης των χρημάτων των ΟΤΑ.
  • Τα «Έξοδα Λοιπών Δημοσιεύσεων» (κωδ. 00-6463.01) πάνε από 14.000 σε 34.000. 
  • Τα «Δικαστικά Έξοδα και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ή συμβιβαστικών πράξεων» (κωδ. 00-6492.01) αυξάνονται από 40.000 σε 80.000 χωρίς επαρκή αιτιολογία έως τώρα.
  • Ξοδεύουμε χρήματα για συμβούλους με πλέον χαρακτηριστική την απευθείας ανάθεση (24.800) για «Σύμβουλο υποστήριξης για την διασφάλιση ποιότητας των Τεχνικών Υπηρεσιών»! 
  • Συνεχίζουμε να επιδοτούμε το Ίδρυμα Κιτσίκη με 20.000 όταν πολλές φορές έχει τεθεί το θέμα ότι πέρα από ανύπαρκτο έργο το συγκεκριμένο ίδρυμα απηχεί και οριακά νεοφασιστικές απόψεις (όπως εύκολα μπορεί να δει κανείς στο διαδίκτυο για τις απόψεις του κ. Δημήτρη Κιτσίκη που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με αυτές του αείμνηστου πατέρα του, του προοδευτικού Νίκου Κιτσίκη, πρώην πρύτανη και καθηγητή του ΕΜΠ).  

Όλα αυτά στερούν από το δήμο πολύτιμα κονδύλια και μετακυλίουν το κόστος στους εργαζόμενους κατοίκους της πόλης μας. Για παράδειγμα, ακόμα και τώρα και υπό το παρόν σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, θα μπορούσε ο δήμος αν δεν είχε τις παραπάνω αχρείαστες δαπάνες να κάνει τα εξής ΤΩΡΑ:

–     Να μηδενίσει εντελώς τα τροφεία του δήμου που είναι 84.000

–      Να διατηρήσει στο φετινό ύψος ή και να αυξήσει τις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών που για το 2021 μειώνονται   

–        Να διατηρήσει στο φετινό ύψος ή ακόμα καλύτερα να αυξήσει τις «Δαπάνες για την περίθαλψη Φτωχών» (κωδ. 00-6733.01) που από 9000 μειώνονται σε 5000 ευρώ σε τόσο δύσκολη περίοδο…

Σε όσους από τη διοίκηση σπεύσουν να μας πουν διάφορες δικαιολογίες ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν για κάποιο λόγο να θυμίσουμε ότι και πέρσι σε αντίστοιχες προτάσεις μας είπαν τα ίδια. Μόνο που αποδείχθηκε ότι γινόταν! Πέρσι θέσαμε το θέμα γιατί ο κωδικός για την επιχορήγηση του Μουσείου Γουναρόπουλου πιστώνεται με 300.000 αφού αφενός το ποσό είναι μεγάλο αφετέρου δεν δαπανάται και ποτέ όλο. Αν μειωνόταν αυτή η πίστωση στο επίπεδο που συνήθως δαπανάται θα μπορούσαν ΠΕΡΥΣΙ να μηδενιστούν τα τροφεία των παιδικών σταθμών (που πέρυσι ήταν 100.000 στον προϋπολογισμό). Στην αρχή, έκαναν ότι δεν μας άκουγαν, αλλά μετά από μήνες σε μία αναμόρφωση ο αντιδήμαρχος κ.Μετικαρίδης μας απάντησε ότι εκ του νόμου προβλέπεται το ποσό που μπαίνει. Μόνο που ο νόμος δεν λέει αυτό, λέει ότι αυτό το ποσό των 300.000 είναι το ανώτατο όριο επιδότησης! Για αυτό, άλλωστε τότε στην αναμόρφωση το ποσό έγινε ξαφνικά 160.000 και φέτος προϋπολογίζονται 150.000!

Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν ακόμα και τώρα! Οι πολιτικές επιλογές και ιεραρχήσεις, όμως, της διοίκησης Θώδα είναι σαφείς. Χρήματα στο στενό κύκλο πέριξ της σημερινής διοίκησης, σε «δημόσιες σχέσεις» και «επικοινωνία», σε συμβούλους και αχρείαστα «βιβλία ιστορίας του δήμου», ενώ οι γονείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν τροφεία και οι κάτοικοι τα ανταποδοτικά τέλη που όχι απλώς δεν μειώνονται αλλά η κατάσταση ωθεί να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια όπως παραδέχτηκε και η διοίκηση πρόσφατα… Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίσαμε τον φετινό προϋπολογισμό που κατέθεσε η διοίκηση του κ.Θώδα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Χρίστου Τουλιάτου, δημοτικού συμβούλου της Ανυπότακτης Πόλης:

Σε λίγες μέρες τελειώνει μία χρονιά πολύ δύσκολη. Με μία πανδημία που μας ήρθε ξαφνικά και έπιασε τις κοινωνίες απροετοίμαστες, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούσαν χρόνια για ένα τέτοιο κίνδυνο λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος από μία αδηφάγο οικονομική ανάπτυξη που διέλυσε βιοσυστήματα φέρνοντας άγνωστους ιούς πιο κοντά στον άνθρωπο. Μία πανδημία που πυροδότησε διεθνώς μία τεράστια υγειονομική κρίση, ενεργοποιώντας και την ύφεση που ήταν εμφανές ότι σοβούσε ξανά στα τέλη του 2019. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι έρχονται ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες και μία πιθανότατα μεγαλύτερη οικονομική κρίση.

Όλοι φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε ξανά το φάσμα της χρεοκοπίας και νέα δυσβάσταχτα μνημόνια. Ήδη το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα έχουν εκτοξευτεί ξανά και η «αλληλεγγύη» των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το «Ταμείο Ανάκαμψης» ακόμα αναμένεται, γιατί τσακώνονται μεταξύ τους, και όταν έρθει θα έχει την μορφή δανείων και επιδοτήσεων με συγκεκριμένες, και ως συνήθως σκληρές, προϋποθέσεις. Από τέτοια «αλληλεγγύη» χορτάσαμε κι εμείς και όλοι οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου τα τελευταία δέκα χρόνια… 

Μέσα σε αυτή την περίοδο ζήσαμε και είδαμε σε μικρό χρόνο μεγάλες αλλαγές, ταρακουνήθηκαν συνειδήσεις και στερεότυπα χρόνων. Έγινε προφανές ξανά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ότι τα δημόσια συστήματα υγείας είναι αναντικατάστατα για την υγεία του απλού κόσμου και καμία «ιδιωτική πρωτοβουλία» δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Έγινε φανερό ότι χωρίς μεγάλης κλίμακας δημόσιες κοινωνικές πολιτικές δεν υπάρχει περίπτωση να αναχαιτιστεί μία μεγάλη κοινωνική καταστροφή, τα περίφημα success story της αγοράς έμειναν και πάλι στο συρτάρι. Και πάλι είδαμε ότι για τους «έχοντες» ενώ τα κέρδη είναι προς «ιδιωτικοποίηση», οι ζημιές είναι για «κοινωνικοποίηση», τις μεταβιβάζουν στα κράτη και τελικά στις πλάτες των απλών πολιτών ζητώντας σωτηρία.  

Κι ενώ όλα αυτά βοούν από την περασμένη άνοιξη, οι κυβερνώντες στη χώρα μας και  όλο τον κόσμο μετά το πρώτο σοκ κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεχαστούν αυτά τα προφανή. Η κυβέρνηση πρόσφατα κατέθεσε έναν κρατικό προϋπολογισμό όπου αντί να αυξάνει τις κοινωνικές παροχές και τις δαπάνες για την Υγεία κάνει ακριβώς τα ανάποδα! Οιδαπάνες για «κοινωνικές παροχές» θα μειωθούν κατά -17,6% (από 241 εκατ. το 2020 σε 199 εκατ. το 2021, ενώ μάλιστα το 2019 ήταν 653 εκατ)…Στον τομέα της Υγείας, οι συνολικές δαπάνες από 4.829 εκατ. ευρώ το 2020,  προβλέπονται σε 4.257 εκατ. το 2021. Η κυβέρνηση μάλιστα μειώνει τις δαπάνες για την τόσο αναγκαία πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κατά 96 εκατ. Μειώνεται και η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά 50,6% (από 608 σε 300 εκατ.), καθώς επίσης η φαρμακευτική δαπάνη (από 2,03 δις σε 1,93 δις). Την ίδια ώρα, βέβαια, η κυβέρνηση χρυσώνει τους κλινικάρχες με 60 εκατ. ευρώ, έδωσε 22 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ, αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα. Ενώ για τους πληττόμενους εργαζόμενους/ες, επαγγελματίες, ανέργους/ες υλοποιεί μόνο ημίμετρα που βοηθούν πολύ λίγο.  

Σε αυτό το δυσμενές τοπίο, μειωμένες θα είναι επίσης και οι επιχορηγήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ α’ βαθμού, από 2.290 εκατ. το 2020, σε 2.076 το 2021 και στους ΟΤΑ β’ βαθμού, από 652 σε 646 εκατ. το 2021). Ο λογαριασμός  »Τρέχουσες και λοιπές κεφαλαιακές μεταβιβάσεις» του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένος κατά 151 εκ. ευρώ. Εκεί περιέχονται οι ΚΑΠ και οι μεταβιβάσεις από το ΕΣΠΑ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δαπάνες για επενδύσεις της ΤΑ εμφανίζονται κατά 142 εκ. ευρώ αυξημένες σε σχέση με το 2020, μειώνεται ακόμη περισσότερο η συμμετοχή των ΚΑΠ. Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ  η πραγματική μείωση των ΚΑΠ  αναμένεται  να κυμανθεί στα 280-300 εκ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ, ως γνωστόν, με βάση ακόμα και τον αντιδραστικό νόμο 3852/2010 («Καλλικράτης») έπρεπε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει αύξηση των ΚΑΠ  κατά 600 εκ. Από την θέσπιση του ν. 3852 μέχρι και το 2023 τα παρακρατηθέντα θα ξεπεράσουν τα 27,5 δις ευρώ. Μόνο την φετινή  χρονιά αντί για 6 δις θα δοθούν λιγότερα από 2 δις συμπεριλαμβανομένων και όσων δόθηκαν μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία συν αυτά της πρόσφατης εξαγγελίας του υπουργού κ.Θεοδωρικάκου. Τα οποία φάνηκε στην υπουργική απόφαση ότι είναι «Συμπληρωματική κατανομή ποσού 85 εκ.ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020» και όχι επιπλέον ενίσχυση όπως επικοινωνιακά προπαγάνδιζε!

 Στον ίδιο κρατικό προϋπολογισμό τα ίδια έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπεται να αυξηθούν  κατά  284  εκ. ευρώ, ενώ ο υφυπουργός  εσωτερικών κ. Λιβάνιος στις  διασκέψεις της ΚΕΔΕ προσπαθούσε να διασκεδάσει την κριτική για το πως οι δήμοι θα έχουν αύξηση ιδίων εσόδων εν μέσω κρίσης, λέγοντας ότι θα είναι από τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων, πράγμα που, όμως, δεν ισχύει, αφού η πρόβλεψη τους είναι για μάξιμουμ έσοδα 120 εκ. λόγω αυτού. Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές των ΟΤΑ προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 30% περίπου, από 219 εκ. ευρώ σε 146 εκ. Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προβλέπεται στα 750 εκ., ενώ μόνο η ΣΑΤΑ των δήμων το 2009 ήταν 1,1 δις. Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται, επίσης, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μειώσει τα ελλείμματά της το 2020 κατά 301 εκ. σε σχέση με τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό στόχο. Το δε 2021  προβλέπεται ότι τα 100 εκ έλλειμμα του 2020 θα περιοριστούν σε 51 εκ. Με λίγα λόγια θα έχουμε μείωση των ΚΑΠ και του ΠΔΕ, και πίεση για μείωση των ελλειμμάτων των ΟΤΑ με αύξηση των ίδιων πόρων (πρόσοδοι, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, ανταποδοτικά τέλη, κατασχέσεις, τροφεία κλπ.). Μία αύξηση που προβλέπεται ώστε σύμφωνα με τις οδηγίες της  Ε.Ε να φτάσει στα αμέσως επόμενα χρόνια η αναλογία ίδιων πόρων με τους ΚΑΠ και τις λοιπές κρατικές χρηματοδοτήσεις στο 70%-30%. Κάτι  που οδηγεί στην άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και στην διπλή φορολόγηση. Η πολιτική, τελικά, που προωθείται  είναι  η εξασθένιση των ΟΤΑ  από θεσμοθετημένους πόρους, μόνιμο προσωπικό, υποδομές, αποδυνάμωση των δημοτικών συμβουλίων, γενικευμένη ιδιωτικοποίηση με την προώθηση των αναπτυξιακών οργανισμών και ενίσχυση φορέων όπως η ΕΕΤΑΑ και η ΜΟΔ στο όνομα των δήμων αντί της ενίσχυσής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί και ο δήμος μας, και φέτος η διοίκηση Θώδα κατέθεσε έναν προϋπολογισμό περίπου 47 εκ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ  από πέρσι. Έναν προϋπολογισμό όπου οι ΚΑΠ είναι περίπου το 16% των εσόδων, ενώ τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα είναι το 10%, τα έσοδα από το νεκροταφείο και τα ΤΑΠ προϋπολογίζονται στο 6% (αλλά διαχρονικά μάλλον εμφανίζουν μέτρια  εισπραξιμότητα), οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις από χρηματοδοτικά προγράμματα άλλο ένα 10% και οι έκτακτες επιχορηγήσεις για κάλυψη λειτουργικών δαπανών  3%. Αυτό το 45% εσόδων μαζί με άλλο 10% εσόδων παρελθόντων ετών από ανταποδοτικά τέλη είναι ο κορμός του προϋπολογισμού που κινείται μες τη χρονιά. Πέραν αυτών, ένα 15% είναι οι εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων και 22% το χρηματικό υπόλοιπο που και φέτος μειώθηκε κατά 2,15 εκ. ευρώ (κυρίως το προερχόμενο από τακτικά έσοδα που μειώθηκε κατά 40%).         

Η λειτουργία του δήμου πρακτικά στηρίζεται πλέον στα ανταποδοτικά τέλη, τις μειωμένες ΚΑΠ και το κυνήγι ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιδοτήσεων.  Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του, αφού και λιγότερα χρήματα έχει και τα περισσότερα από αυτά τα έσοδα προορίζονται αναγκαστικά για συγκεκριμένα πεδία (π.χ. καθαριότητα) ή δίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και για συγκεκριμένους σκοπούς μόνο (π.χ. προγράμματα). Η όλη δραστηριότητα του δήμου εξαντλείται στην αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από προγράμματα που μπορεί μεν να κάνουν κάποια έργα, αλλά βρίσκονται πάντα πολύ μακριά από τις πραγματικές ζωτικές ανάγκες μας για έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μέσα στις γειτονιές, ανέγερσης χώρων λαϊκής ψυχαγωγίας-παιδείας-υγείας για όλες τις ηλικίες που για αυτές δεν προβλέπονται προγράμματα να τις χρηματοδοτήσουν. Αντί, λοιπόν να αναζητούνται πόροι για τη χρηματοδότηση των αναγκών των κατοίκων επιχειρείται να «χωρέσουν» κουτσουρεμένα οι ανάγκες μας σε όποιο πρόγραμμα διατίθεται σχετικά (και αν υπάρχει τέτοιο)…

Και ο φετινός προϋπολογισμός κινείται σε αυτό το πλαίσιο, εναρμονισμένος πλήρως με την απαγόρευση μη συμμόρφωσης στο πλαίσιο λιτότητας. Διατηρείται φυσικά η προϋπόθεση έγκρισης από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας που μπορεί και να τον αλλάξει. Είναι φυσικά αντιαναπτυξιακός, και πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι σε τόσο σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, με τις επενδυτικές δαπάνες σε χαμηλό επίπεδο, με τις χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ και από προγράμματα να έρχονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και όχι για τις πραγματικές ανάγκες μας.

Από πέρσι πλέον ως παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν μπορούμε και να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και η ψήφος μας να προσμετρηθεί σχετικά παρά μόνο αν έχουμε ολοκληρωμένη αντιπρόταση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (που αποδέχεται δηλαδή τη μνημονιακή λογική της λιτότητας) και που θα έχει ήδη εγκριθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου! Αυτή η διαδικασία είναι εντελώς αντιδημοκρατική και απαράδεκτη, αποκλείει την έκφραση ενός σημαντικού μέρους δημοτικών κινήσεων που εκφράζουν και μέρος του λαού των πόλεών μας που αμφισβητούν το σύνολο του πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ υπό αυτούς τους ασφυκτικούς δημοσιονομικά όρους. Είναι ένδειξη και αυτό της εντελώς αντιδημοκρατικής λειτουργίας των ΟΤΑ με το πλαίσιο των νόμων του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» και των περσινών ρυθμίσεων Θεοδωρικάκου που αύξησαν τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπως και του ίδιου του δημάρχου. Κάνοντας το ρόλο των δημοτικών συμβουλίων εντελώς διακοσμητικό πλέον, θίγοντας ειδικά τη δυνατότητα μικρότερων δημοτικών κινήσεων όπως και η δική μας. Και προβλέπεται να τον θίξουν ακόμα περισσότερο με το νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση που θα έρθει και θα επαναφέρει ένα πιο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και με προσπάθεια αποκλεισμού ενοχλητικών φωνών θέτονας ελάχιστο όριο εκλογής.         

Απέναντι σε όλα αυτά, η δημοτική αρχή δεν έχει, όπως και οι προηγούμενες, κανένα διεκδικητικό και αγωνιστικό προσανατολισμό για την αύξηση των δραματικά μειωμένων ΚΑΠ και την απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων από αυτές τις ήδη μειωμένες ΚΑΠ. Καμία πρόθεση για αγώνα και διεκδίκηση μαζί με τους κατοίκους, το ευρύτερο λαϊκό κίνημα, με κάλεσμα και πιθανή συμπόρευση με άλλους αγωνιζόμενους δήμους.

Αν παρέμενα μόνο σε αυτά τα στοιχεία, βέβαια, θα ήταν μία τοποθέτηση που εν πολλοίς μπορεί να γίνει σε κάθε δήμο πλέον, αφού το σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο της λιτότητας είναι κοινό. Για τη στάση τους και την ανοχή τους σε όλα τα παραπάνω φταίνε όμως και όσοι και όσες διοίκησαν το δήμο μας εδώ και αρκετά χρόνια. Όχι μόνο επειδή συναίνεσαν και εφάρμοσαν όλο αυτό το πλαίσιο, αλλά και γιατί οδήγησαν το δήμο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με κατασπατάληση σε πολλά επίπεδα. 

Και η κατασπατάληση συνεχίζεται σε δαπάνες που δίνεται ακόμα η δυνατότητα. Και κατά κανόνα με τη γνωστή διαδικασία των απευθείας αναθέσεων (στη ΜΑΞΙΑΔΗΖ και το ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει γίνει και κανόνας, με όλες τις πιστώσεις να είναι το γνωστό 24.800 των απευθείας αναθέσεων και υποπολλαπλάσια αυτού, σημειώνουμε επίσης ότι με το νέο νόμο Θεοδωρικάκου ακούγεται ότι θα αυξηθεί αυτό το όριο σε 60.000…). Αχρείαστες δαπάνες κατά τη γνώμη μας εγκρίνονται συνεχώς, κυρίως σε τομείς όπως η «επικοινωνία» και οι δημόσιες σχέσεις, αλλά και σε ένα πλήθος μελετών και «συμβούλων» λες και ο δήμος και το κράτος δεν έχει υπηρεσίες και προσωπικό να αξιοποιήσει. Ενδεικτικά χαρακτηριστικά παραδείγματα και φέτος:

  • Η δαπάνη για το γνωστό βιβλίο ιστορίας  του Δήμου Ζωγράφου (κωδ. 00-6431.02) που μπήκε πέρσι σε μία αναμόρφωση του προϋπολογισμού αρχικά με 50.000 πίστωση. Και τότε είχαμε ρωτήσει γιατί είναι τόσο μεγάλο το ποσό και απάντηση συγκεκριμένη δεν πήραμε. Λίγους μήνες μετά, σε επόμενη αναμόρφωση μειώθηκε σε 30.000 πάλι χωρίς καμία εξήγηση, ίσως λόγω της αρχικής κατακραυγής μας…Τώρα αυξάνεται εκ νέου σε 64.000! Η δαπάνη είναι προκλητική ειδικά σε μία περίοδο δύσκολη όπως η σημερινή. Δουλεύω στο χώρο των εκδόσεων και σας διαβεβαιώ ότι το ποσό είναι κραυγαλέο. Πέραν του ποσού, όμως, δεν βρίσκω και το λόγο για κάτι τέτοιο ως ιεράρχηση σήμερα που οι ανάγκες των κατοίκων είναι άλλες και επείγουσες. Ο δήμαρχος λέει ότι χρειάζεται για να το δίνουμε σε επίσημους επισκέπτες. Αλήθεια, αυτό είναι που μας λείπει τώρα; Σημειώνουμε επίσης, ότι παρόμοιες εκδόσεις από ό,τι φαίνεται είναι «φάμπρικα» και σε άλλους ΟΤΑ για σπατάλη…Πρόσφατα, ενέκρινε και η διοίκηση Πατούλη αντίστοιχη έκδοση για την ιστορία της Περιφέρειας Αττικής με πίστωση 125.000. Και από το μακρινό 2000 αρκετοί δήμοι το κάνουν, ακούω μάλιστα ότι ο συνήθης ανάδοχος σε πολλές περιπτώσεις έχει και το ιστορικό όνομα…Καραμανλής. Από ότι φαίνεται δυστυχώς διαχέονται επιτυχώς οι «βέλτιστες πρακτικές» κατασπατάλησης των χρημάτων των ΟΤΑ.
  • Τα «Έξοδα Λοιπών Δημοσιεύσεων» (κωδ. 00-6463.01) πάνε από 14.000 σε 34.000. 
  • Τα «Δικαστικά Έξοδα και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων ή συμβιβαστικών πράξεων» (κωδ. 00-6492.01) αυξάνονται από 40.000 σε 80.000 χωρίς επαρκή αιτιολογία έως τώρα.
  • Ξοδεύουμε χρήματα για συμβούλους με πλέον χαρακτηριστική την απευθείας ανάθεση (24.800) για «Σύμβουλο υποστήριξης για την διασφάλιση ποιότητας των Τεχνικών Υπηρεσιών»! 
  • Συνεχίζουμε να επιδοτούμε το Ίδρυμα Κιτσίκη με 20.000 όταν πολλές φορές έχει τεθεί το θέμα ότι πέρα από ανύπαρκτο έργο το συγκεκριμένο ίδρυμα απηχεί και οριακά νεοφασιστικές απόψεις (όπως εύκολα μπορεί να δει κανείς στο διαδίκτυο για τις απόψεις του κ. Δημήτρη Κιτσίκη που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με αυτές του αείμνηστου πατέρα του, του προοδευτικού Νίκου Κιτσίκη, πρώην πρύτανη και καθηγητή του ΕΜΠ).  

Όλα αυτά στερούν από το δήμο πολύτιμα κονδύλια και μετακυλίουν το κόστος στους εργαζόμενους κατοίκους της πόλης μας. Για παράδειγμα, ακόμα και τώρα και υπό το παρόν σφιχτό δημοσιονομικό πλαίσιο, θα μπορούσε ο δήμος αν δεν είχε τις παραπάνω αχρείαστες δαπάνες να κάνει τα εξής ΤΩΡΑ:

–     Να μηδενίσει εντελώς τα τροφεία του δήμου που είναι 84.000

–      Να διατηρήσει στο φετινό ύψος ή και να αυξήσει τις επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών που για το 2021 μειώνονται   

–        Να διατηρήσει στο φετινό ύψος ή ακόμα καλύτερα να αυξήσει τις «Δαπάνες για την περίθαλψη Φτωχών» (κωδ. 00-6733.01) που από 9000 μειώνονται σε 5000 ευρώ σε τόσο δύσκολη περίοδο…

Σε όσους από τη διοίκηση σπεύσουν να μας πουν διάφορες δικαιολογίες ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν για κάποιο λόγο να θυμίσουμε ότι και πέρσι σε αντίστοιχες προτάσεις μας είπαν τα ίδια. Μόνο που αποδείχθηκε ότι γινόταν! Πέρσι θέσαμε το θέμα γιατί ο κωδικός για την επιχορήγηση του Μουσείου Γουναρόπουλου πιστώνεται με 300.000 αφού αφενός το ποσό είναι μεγάλο αφετέρου δεν δαπανάται και ποτέ όλο. Αν μειωνόταν αυτή η πίστωση στο επίπεδο που συνήθως δαπανάται θα μπορούσαν ΠΕΡΥΣΙ να μηδενιστούν τα τροφεία των παιδικών σταθμών (που πέρυσι ήταν 100.000 στον προϋπολογισμό). Στην αρχή, έκαναν ότι δεν μας άκουγαν, αλλά μετά από μήνες σε μία αναμόρφωση ο αντιδήμαρχος κ.Μετικαρίδης μας απάντησε ότι εκ του νόμου προβλέπεται το ποσό που μπαίνει. Μόνο που ο νόμος δεν λέει αυτό, λέει ότι αυτό το ποσό των 300.000 είναι το ανώτατο όριο επιδότησης! Για αυτό, άλλωστε τότε στην αναμόρφωση το ποσό έγινε ξαφνικά 160.000 και φέτος προϋπολογίζονται 150.000! Και δεν αναφερθήκαμε καν στα περίφημα λεφτά που ήρθαν ως έκτακτη επιδότηση για «δαπάνες για τον covid και λοιπές δαπάνες» (που όπως ήδη είπαμε κάποια από αυτά θα θεωρηθούν ΚΑΠ τελικά). Λεφτά που ξοδεύτηκαν αφειδώς σε απολυμάνσεις και ψεκασμούς (ακόμα και για αγορά…αντιβακτηριδιακών μαντηλιών από τη ΜΑΞΙΑΔΗΖ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που είναι φυσικά ιός και όχι βακτήριο!). Αντί να αξιοποιηθούν καλύτερα για τις πολλαπλές ανάγκες που προέκυψαν σε αυτή την περίοδο.    

Λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν ακόμα και τώρα! Οι πολιτικές επιλογές και ιεραρχήσεις, όμως, της διοίκησης Θώδα είναι σαφείς. Χρήματα στο στενό κύκλο πέριξ της σημερινής διοίκησης, σε «δημόσιες σχέσεις» και «επικοινωνία», σε συμβούλους και αχρείαστα «βιβλία ιστορίας του δήμου», ενώ οι γονείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν τροφεία και οι κάτοικοι τα ανταποδοτικά τέλη που όχι απλώς δεν μειώνονται αλλά η κατάσταση ωθεί να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια όπως παραδέχτηκε και η διοίκηση πρόσφατα…

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τον φετινό προϋπολογισμό που κατέθεσε η διοίκηση του κ.Θώδα. Η κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη θα συνεχίσει να παλεύει για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία, ώστε τα χρήματα του εργαζόμενου λαού να έρθουν στις γειτονιές του και να καλύψουν ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αναζωογόνησης των υποδομών για υγεία, παιδεία, άθληση, ψυχαγωγία. Ένα σχέδιο απόσπασης χώρου από τα ΙΧ προς όφελος των πεζών και των μέσων μαζικής μεταφοράς, για τη δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων και πνευμόνων πρασίνου μέσα στις γειτονιές. Για έναν προϋπολογισμό ικανοποίησης των ουσιαστικών αναγκών των κατοίκων, για ικανοποίηση του αιτήματος του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για 18 νέα τμήματα νηπίων, για την πλήρη κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων από το δήμο χωρίς το «κόλπο» αυτή να μετακυλίεται στις υποχρηματοδοτούμενες σχολικές επιτροπές. Για αυτό καλούμε σε αγωνιστική διεκδίκηση για αύξηση των ΚΑΠ και απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων ΚΑΠ. Σε αγώνα για αμφισβήτηση και ανατροπή του πλαισίου λιτότητας των υποχρεωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της επιτροπείας του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s