Η δημοτική αρχή Θώδα δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον για την πόλη μας και την περιουσία του Ζωγραφιώτικου λαού
Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της 4/2 η διοίκηση Θώδα έφερε προς συζήτηση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Υμηττό. Καθυστερημένα εφόσον θα έπρεπε να έχει έρθει μέχρι τα τέλη του 2020 και με εντελώς πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο.
Η εισήγηση της διοίκησης δεν έλεγε απολύτως τίποτα για την ΣΜΠΕ συνολικά. Ακόμα χειρότερα, δεν έλεγε τίποτα ούτε για όσα αφορούν το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή κι ενώ είναι το μεγαλύτερο πάρκο στα όρια του δήμου μας και μέρος του διοικητικά ανήκει και σε αυτόν! Το βασικό επιχείρημα του δημάρχου, όταν θέσαμε επίμονα αυτό το ζήτημα μαζί και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ήταν ότι το Πάρκο διοικητικά ανήκει στο δήμο Αθηναίων όσον αφορά στις ζώνες που υπάρχουν θέματα! Τότε γιατί στο παρελθόν και επί προηγούμενων διοικήσεων έχουμε πάρει ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου διεκδικώντας τα αυτονόητα (κατεδάφιση του αυθαιρέτου του Badminton, απόλυτη προστασία των αδόμητων εκτάσεών του κλπ.); Φοβόμαστε ότι ο δήμαρχος απλά δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι της κυβέρνησης, αλλά και του δημάρχου Αθηναίων κ.Μπακογιάννη…
Σημειώνουμε επίσης ότι η διοίκηση ποτέ δεν προώθησε, ως όφειλε, στα mail των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τις απόψεις της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί που είχαν σταλεί μία μέρα πριν. Αναγκαστήκαμε και το κάναμε εμείς αυτό μέσω του δημοτικού συμβούλου μας Χρίστου Τουλιάτου για να λάβει γνώση το σώμα. Φάνηκε φυσικά ότι η μη προώθηση των απόψεων της επιτροπής δεν ήταν τυχαία όπως αναφέρθηκε από την πρόεδρο του ΔΣ κ.Μπότου. Κι αυτό γιατί η Επιτροπή αναφέρει τη ρητή διαφωνία της με την εισήγηση της διοίκησης σχετικά με την ΣΜΠΕ.
Η εισήγηση της διοίκησης Θώδα αναφέρει μόνο 2 χώρους του δήμου, το χώρο των 17,5 στρεμμάτων στο τέρμα του Νέου Ζωγράφου που αρχικά εισηγήθηκαν να γνωμοδοτήσει ο δήμος να γίνει από ζώνη Δ1 (που έχει αυξημένη προστασία και επιτρέπονται λιγότερες δραστηριότητες) σε ζώνη Δ2. Ο λόγος ήταν επειδή η διοίκηση θέλει να εκχωρήσει σε ιδιώτη ένα αναψυκτήριο εκεί. Τελικά, προφορικά μέσα στο ΔΣ μας είπαν ότι αλλάζουν την εισήγηση και ως διοίκηση λένε πλέον να μείνει στη ζώνη Δ1, αλλά με πρόβλεψη εξαίρεσης ώστε να μπορεί να φτιαχτεί αναψυκτήριο 70 τμ και όχι μόνο 30 τμ όπως προβλέπεται στη ζώνη Δ1! Ο δεύτερος χώρος είναι ο χώρος που τώρα είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και η ΣΜΠΕ προβλέπει μετά την 3ετία που θα παύσει η λειτουργία του (όπως λέει ο νόμος) να γίνει ζώνη Α1. Η εισήγηση της διοίκησης αντιθέτως θέλει να γίνει ζώνη Ε3 όπου επιτρέπονται κοιμητήρια και να επεκταθεί έτσι το κοιμητήριο Ζωγράφου. Και σε αυτό το ζήτημα η διοίκηση έκανε προφορική αλλαγή στην εισήγηση και είπαν ότι τροποποιούν το ζήτημα της 3ετίας προτείνοντας να μην αναφερθεί κανένα χρονικό όριο…Κάτι που πέρα από αντιπεριβαλλοντικό είναι και παράνομο. Τέλος, προτάθηκε εισηγητικά και προφορικά και μία πεζοδρόμηση μπροστά στο σχολείο της Ταξίλου που εφάπτεται της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια και διάνοιξη ενός περιφερειακού δρόμου πίσω αυτό αυτό του και μες το χώρο της πανεπιστημιούπολης για κυκλοφοριακούς λόγους.
Απέναντι σε αυτά, εμείς σταθήκαμε συνολικά ενάντια με κριτική στο σύνολο της ΣΜΠΕ, με κριτική όσον αφορά και τα σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά και στις συγκεκριμένες προτάσεις της διοίκησης. Στηρίξαμε τη λογική της Επιτροπής Αγώνα και ψηφίσαμε κατά της εισήγησης της διοίκησης Θώδα. Κατά της εισήγησης ψήφισαν επίσης και οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Αγαπώ Ζωγράφου όπως και ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ.Γρίβας. Το ΜΑΖΙ για την Πόλη μας της κ.Καφατσάκη διαφώνησε μόνο με την πρόταση της διοίκησης για τα 17,5 στρέμματα ενώ συμφώνησε για το ΣΜΑ δείχνοντας ουσιαστικά τη συναίνεσή του σε αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές στη διαχείριση απορριμμάτων και διαφωνώντας και με την Επιτροπή Αγώνα σε αυτό παρόλο που την επικαλείται ενίοτε. Δείγμα της συναινετικής στάσης του ήταν και η αποχώρηση και αποχή από την ψηφοφορία…Τελικά 22 σύμβουλοι υπερψήφισαν τις απόψεις της διοίκησης (η δημοτική σύμπραξη και η παράταξη του κ.Αγγελόπουλου), απείχε η παράταξη του ΜΑΖΙ, και κατά ψηφίσαμε 8 σύμβουλοι.
Δείτε παρακάτω ολόκληρη την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της κίνησής μας για το θέμα της ΣΜΠΕ για τον Υμηττό:
Θεωρώ καταρχάς ότι η συζήτηση έπρεπε και πρέπει να γίνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η ΣΜΠΕ μας αφορά όχι μόνο για τα δύο σημεία που αναφέρει εισηγητικά η διοίκηση, αλλά πολύ περισσότερο όσον αφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή-Ιλισίων για τις εκτάσεις του οποίου εισηγητικά δεν λέει τίποτα! Και φυσικά μας αφορά επειδή ο Υμηττός είναι ο μεγάλος πνεύμονας της πόλης μας, αλλά και της Αθήνας συνολικά μαζί με τα άλλα βουνά.
Η συζήτηση για την ΣΜΠΕ του Υμηττού εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική για το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας ως διαμετακομιστικό κόμβο, ως μητρόπολη υπηρεσιών και τουρισμού. Μία στρατηγική για την πόλη της Αθήνας που υπήρχε και πριν τα μνημόνια και επιταχύνθηκε η υλοποίησή της μέσα στη μνημονιακή περίοδο. Οι χωρικές πολιτικές που εκπονούνται εξυπηρετούν αυτό το σχεδιασμό και η ΣΜΠΕ πιο συγκεκριμένα έρχεται να καλύψει ανάγκες νομιμοποίησης της αυθαίρετης δόμησης, επέκτασης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ειδικά αναψυχής και τουρισμού) στο βουνό και εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων όπως η επένδυση στο Ελληνικό, με το οποίο γειτνιάζει και το βουνό.
Οι δυσμενείς θεσμικές αλλαγές για το βουνό πάνε και παλιότερα, για παράδειγμα στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας το 2014 το βουνό πλέον χαρακτηρίζεται ως «πάρκο», κάτι που δείχνει σαφώς τη βούληση για ένα χαμηλότερο επίπεδο προστασίας και για αύξηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσής του. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε ομνύει και η πρόσφατη ημερίδα του ΣΠΑΥ με τον Υπουργό κ.Χατζηδάκη. Ο κ.Αγγελόπουλος που είναι στο ΣΠΑΥ ήταν ειλικρινής στην τοποθέτησή του και μίλησε σαφώς για την «αξιοποίηση» και «εκμετάλλευση» του βουνού ως γνήσιος φιλελεύθερος. Ο κ.Αγγελόπουλος βέβαια έχει την πολυτέλεια να τη βγαίνει «από τα δεξιά» στη διοίκηση, που αποφεύγει να πει κάτι για τους πραγματικούς σχεδιασμούς και σιωπά εκεί που θα έπρεπε να πει για να προστατεύσει το περιβάλλον και την περιουσία του λαού του Ζωγράφου θεωρώντας ότι κι εμείς δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται…
Η συζήτηση, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι συνολική για τη ΣΜΠΕ. Και για έναν πρόσθετο λόγο. Επειδή οι χαρακτηρισμοί ζωνών έγιναν με έναν συγκεκριμένο υπολογισμό για το ισοζύγιο πρασίνου. Αν κάθε δήμος απλά ζητά εξαιρέσεις για δικές του περιοχές από χαρακτηρισμούς ζωνών αυξημένης προστασίας, χωρίς μάλιστα να λέει τίποτα για τη μελέτη συνολικά, τότε πολύ απλά το υπουργείο θα αντιτείνει ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα αυτά βάζοντας τους δήμους σε αντιπαράθεση, αντί να συζητάμε για τις δικές του κεντρικές επιλογές.
Η ΣΜΠΕ συνολικά νομιμοποιεί αυθαιρεσίες, ανοίγει το δρόμο και για νέες όπως και για την «αξιοποίηση» του βουνού από επιχειρηματίες και δήμους. Διόλου τυχαία στη μελέτη δεν συμμετέχει καν δασολόγος! Η παλιά Α ζώνη απόλυτης προστασίας μετατρέπεται σε ζώνη «υψηλής» προστασίας, ένας όρος που θεσμικά δεν υπάρχει στη νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και θολώνει εντελώς το πλαίσιο προστασίας. Και διαχωρίζεται στις ζώνες Α1 (όπου πλέον επιτρέπονται μελίσσια που είναι γνωστό πόσο επικίνδυνα είναι για τις πυρκαγιές) και Α2 (που επιτρέπεται και γεωργική χρήση, κάτι που είναι η βασιλική οδός μετατροπής δασικών εκτάσεων σε αυθαίρετα αφού πρώτα έχουν χαρακτηριστεί γεωργικής χρήσεως…). Και μάλιστα η διάκριση των δύο ζωνών Α1 και Α2 δεν αποτυπώνεται σαφώς στους χάρτες. Με αποτέλεσμα ενώ γνωρίζουμε την έκταση της νέας ζώνης Α2 να μην ξέρουμε ακριβώς τις περιοχές που θα χαρακτηριστούν έτσι. Μπορεί αυτό να αφορά κυρίως την ανατολική πλευρά του βουνού, στα Μεσόγεια όπου έχουμε ήδη τις μεγαλύτερες καταπατήσεις, αλλά μας αφορά όλους εφόσον μειώνεται το πράσινο στο βουνό μας.
Πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα θα μπορούσα να πω από άλλες περιοχές (πιο γνωστό π.χ. η προσπάθεια δημιουργίας Κέντρου Υψηλής Τάσης στα όρια Ηλιούπολης και Αργυρούπολης όπου χρόνια αντιδρά η τοπική κοινωνία και το έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής), αλλά θα πάω στα καθ’ημάς:
Καταρχάς, είναι απαράδεκτο που η διοίκηση δεν μας προώθησε αρμοδίως τη γνώμη της Επιτροπής Αγώνα για την εισήγησή της. Όπως φαίνεται και στο mail που σας προώθησα έχει σταλεί από τις 3/2 και ώρα 11.10. Η διοίκηση είπε ότι δεν μπήκε στο mail του τμήματος δημοτικών οργάνων, όμως μας προώθησε άλλο mail από εκεί της 4/2 και ώρα 16.32…
Στην ουσία τώρα, είναι πρωτοφανές να ακούμε από το δήμαρχο να μας λέει ότι δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για τους χαρακτηρισμούς ζωνών μέσα στο Πάρκο Γουδή επειδή ανήκουν κάποιες εκτάσεις στο Δήμο Αθηναίων διοικητικά. Το Πάρκο Γουδή είναι το μεγαλύτερο πάρκο στα όρια της πολης μας και είναι το πρώτο για το οποίο θα έπρεπε να λέμε στη γνωμοδότησή μας. Είναι απαράδεκτο λοιπόν που εντάσσονται στη ζώνη Δ2 όπου επιτρέπεται η δόμηση για συγκεκριμένες χρήσεις και η «αξιοποίηση» το Badminton, τα κτίρια που στεγάζεται η ΕΠΟ και αυτό που θέλουν να στεγαστεί η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Εντάσσοντάς τα στη ζώνη Δ2 νομιμοποιείται το αυθαίρετο του Badminton (αναγνωρισμένο ως τέτοιο και με απόφαση του ΣτΕ) και επιτρέπεται η χρήση των άλλων, εις βάρος φυσικά της λειτουργίας του πάρκου. Για να τους βγει το ισοζύγιο μάλιστα εντάσσουν στη ζώνη Δ1 τις αδόμητες εκτάσεις του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ που δεν προβλεπόταν να δομηθούν έτσι κι αλλιώς! Ταυτόχρονα, η διοίκηση σιωπά κραυγαλέα για τα 965 στρέμματα του Ταμείου Εθνικής Αμυνας που με το νόμο 732/1977 παραχωρούνται στους δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου. Κάποια έχουν παραχωρηθεί ήδη, αλλά όχι όλα ακόμα και παραμένουν ασαφή τα όρια σε διάφορα σημεία. Ο δήμος Αθηναίων επισημαίνει το γεγονός ότι τα όρια των δήμων είναι ασαφή εντός του πάρκου, εμείς σφυράμε κλέφτικα! Έτσι υπερασπιζόμαστε τη δημοτική περιουσία του ζωγραφιώτικου λαού; Κάπως έτσι όμως επί Έβερτ μας φάγανε το χώρο που τώρα είναι το κολυμβητήριο του δήμου Αθηναίων και ανήκε στο δήμο Ζωγράφου διοικητικά. Κάπως έτσι όμως για τα γνωστά 49 στρέμματα υπέγραψε πρόσφατα αντιδήμαρχος ότι δεν είναι δικά μας!
Επίσης, είμαστε αντίθετοι με την εισήγηση της διοίκησης για να μη γίνει η έκταση του σημερινού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ζώνη Α1 μετά την 3ετία που επιτρέπεται ακόμα η λειτουργία της ως ΣΜΑ,αλλά να γίνει ζώνη Ε3 όπου επιτρέπονται τα κοιμητήρια και να ενταχθεί στο κοιμητήριο Ζωγράφου. Προφορικά, μάλιστα ο αντιδήμαρχος έκανε ακόμα χειρότερη την εισήγηση αφού είπε να βγει και η αναφορά στο όριο της 3ετίας που ορίζει ο νόμος! Αυτή είναι η γνωστή λογική «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» για όλους τους χώρους διαχείρισης απορριμμάτων από το έγκλημα στη χωματερή της Φυλής μέχρι τους ΣΜΑ στους δήμους. Δεν συναινούμε σε αυτή την αντιπεριβαλλοντική και ρυπογόνα πολιτική. Συντασσόμαστε και σε αυτό με τη γνώμη της Επιτροπής Αγώνα που αντιτίθεται στην εισήγηση της διοίκησης Θώδα. Δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε επίσης ότι η παράταξη της κ.Καφατσάκη ενώ σε όλα τα άλλα αναφέρεται στα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα στο συγκεκριμένο παραμένει στην κυρίαρχη κατεύθυνση για τους ΣΜΑ στηρίζοντας την εισήγηση της διοίκησης…
Για τα 17,5 στρέμματα στο τέρμα του Νέου Ζωγράφου επίσης διαφωνούμε με την εισήγηση. Να μείνουν ζώνη Δ1 και όχι Δ2 όπως εισηγήθηκε αρχικά γραπτώς η διοίκηση. Διαφωνούμε και με την προφορική τροποποίηση της εισήγησης από τον αντιδήμαρχο κ.Δήμα να παραμείνουν μεν ζώνη Δ1 αλλά με κατ’εξαίρεση άδεια για αναψυκτήριο 70 τμ και όχι μόνο 30 τμ όπως προβλέπεται για τη ζώνη Δ1. Εμείς λέμε να γίνει ήπια ανάπλαση της περιοχής με ένα μικρό δημοτικό αναψυκτήριο και όχι ιδιωτική αξιοποίηση όπως είναι η πρόθεση της διοίκησης προφανώς,ανοίγοντας το δρόμο για μεγαλύτερη καταπάτηση προοπτικά.
Τέλος, για την αλλαγή που πρότεινε προφορικά η διοίκηση με δημιουργία περιφερειακού δρόμου πίσω από το σχολείο στην Ταξίλου και πεζοδρόμηση μπροστά επιφυλασσόμαστε αφού με την πρόχειρη προφορική παρουσίαση που έγινε δεν μπορούμε να έχουμε οριστική γνώμη αν και καταλαβαίνουμε το σκεπτικό. Δυστυχώς, η εισήγηση ήρθε για άλλη μία φορά τελευταία στιγμή με προχειρότητα και τελικά άλλαξε προφορικά σχεδόν εξ ολοκλήρου τελικά μέσα στη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου! Άλλο ένα δείγμα εκφυλισμού και υποτίμησης δυστυχώς του δημοτικού συμβουλίου.