Στηρίζουμε τα αιτήματα των κατοίκων για το άλσος Ιλισίων

Πριν από λίγο καιρό, οι υπηρεσίες του δήμου με την καθοδήγηση του αντιδημάρχου Πρασίνου κ.Γιάννη Βούρτση προχώρησαν σε κοπή  κλαδιών, δέντρων  και φυτών στο  άλσος  Ιλισίων  επί της Ούλωφ Πάλμε. Κάποιοι κάτοικοι ζήτησαν ενημέρωση για το πώς προβλέπεται να αποκατασταθεί ο χώρος και έλαβαν, όπως μας είπαν, από γενικόλογες έως και ειρωνικές απαντήσεις από τον εκπρόσωπο της διοίκησης. Επειδή το έργο με τις κοπές δέντρων και γενικά την κατάσταση στην Αντιδημαρχία Πρασίνου έχει παραγίνει δεν μπορούμε παρά να σταθούμε δίπλα στις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής.

Σε σχετική ερώτηση που κάναμε για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της 1ης Απρίλη αναφέραμε τις αντιδράσεις των κατοίκων για κάποιες έως και απαξιωτικές απαντήσεις που έλαβαν και ζητήσαμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι πρόκειται να γίνει με την αποκατάσταση. Μας απάντησαν απλά ότι το άλσος είχε να κλαδευτεί πολλά χρόνια και τους έδωσαν συγχαρητήρια περίοικοι επειδή ήταν εστία μόλυνσης όπως είπαν. Καμία συγκεκριμένη απάντηση ως συνήθως, μία πρακτική που τείνει πλέον να υποβαθμίζει συστηματικά το δημοτικό συμβούλιο και την αρμοδιότητα ελέγχου των συμβούλων της αντιπολίτευσης…Επίσης, μας είπε ο κ.Βούρτσης ότι ουδέποτε έδωσε ειρωνικές και απαξιωτικές απαντήσεις σε κατοίκους. Εκεί δεν ήμαστε ως αυτήκοι μάρτυρες αλλά οι μαρτυρίες των κατοίκων, η ροπή σε ειρωνικά σχόλια ακόμα και μες το δημοτικό συμβούλιο του αντιδημάρχου και ίσως και το ότι αυτή η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε…Πρωταπριλιά μάλλον μας κάνουν επιφυλακτικούς στο να τον πιστέψουμε…

Σε κάθε περίπτωση στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά το Πάσχα θα ρωτήσουμε πλέον για την τύχη του υπομνήματος που κατέθεσαν επισήμως στο δήμο κάτοικοι μέσω του πολιτιστικού συλλόγου «Ιλισός» και επιτροπής περίοικων και μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τη διοίκηση.

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το υπόμνημα:

ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ‘’Ο  ΙΛΙΣΟΣ’’

Ιλισίων  26,Ζωγράφου, ΤΚ  15771

Τηλ.2107787878-6979242300                                                                      Αθήνα  29/03/2021

ΠΡΟΣ:Τον  Δήμαρχο  Ζωγράφου κ.  Βασίλη  Θώδα

Κοιν:Αντι/ρχο  πρασίνου κ. Γιάννη  Βούρτση  &

Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Δήμου  και σε  όλους τους δημοτικούς  συμβούλους.

                                  ΘΕΜΑ:Το  Πράσινο του άλσους Ιλισίων 

Μετά την τελευταία  χιονόπτωση, παρατηρήσαμε ότι  έγινε  εκτεταμένη  κοπή  κλαδιών, ολόκληρων δέντρων  και φυτών, στο  άλσος  Ιλισίων  επί της Ούλωφ Πάλμε.

  Στις  26/03/21, ειδοποιηθήκαμε από ανήσυχους  περιοίκους, διότι  συνεργεία του Δήμου  Ζωγράφου  είχαν ξεκινήσει, δίπλα στην παλιά  παιδική χαρά επι της  Ούλωφ Πάλμε,   στο συγκεκριμένο ελεύθερο χώρο  πρασίνου, παρατεταμένο  κλάδεμα των δέντρων, με αποτέλεσμα  πολλά δέντρα  να  μείνουν  χωρίς  κλαδιά. Από ενημέρωση των γειτόνων, αντίστοιχη  επιχείρηση κοπής  έγινε  και στις 06/03/21, στο  χώρο αυτό.

  Την  26/03/2021, μέλη του  ΔΣ  του  συλλόγου μας, συναντήθηκαν  επι τόπου, με τον Αντιδήμαρχο  πρασίνου κ Γιάννη  Βούρτση, που ήταν παρών  στην  επιχείρηση για το πράσινο, αλλά δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την  απάντηση του  σχετικά με τη διαχείριση του πάρκου.

  Την  ίδια  μέρα  μέλη του  ΔΣ του συλλόγου και εκπρόσωποι  της  Επιτροπής  Κατοίκων  του  άλσους Ιλισίων, συνάντησαν τον Δασάρχη  Αττικής κ.Αλέξανδρο  Ρήγα  και του μετέφεραν την αγωνία  για την τύχη του πάρκου, γιατί με τη νέα  Στρατηγική  Μελέτη  Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων( ΣΜΠΕ ), καταργούνται περιοχές  απόλυτης προστασίας του  Υμηττού  και  το  ΠΔ  187/Δ/2011, δεν υφίσταται  πλέον. 

  Ζητάμε

1.Να παραμείνει ο  δασικός  χαρακτήρας  του  συγκεκριμένου ελεύθερου  κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, που  διασώθηκε  με τους αγώνες των κατοίκων,  προ δεκαετίας, από τσιμεντοποίηση.

2.Να γίνει  μελέτη από ειδικούς επιστήμονες, για την πλήρη  και  ουσιαστική αποκατάσταση του  πρασίνου, των δέντρων  και των φυτών  του χώρου.

3.Η  επίβλεψη των εργασιών  πρασίνου, να γίνεται  από ειδικούς, διότι μας κατήγγειλαν πολλοί κάτοικοι του  Δήμου  μας, ότι  εκατοντάδες δέντρα, όχι μόνο στα πάρκα  αλλά και στα πεζοδρόμια, κλαδεύτηκαν  υπερβολικά.

  Τελικά ζητάμε  να δοθεί  μεγάλη  προσοχή στο  εν λόγω πάρκο, το οποίο είναι  τμήμα του πάρκου  Ιλισίων, που μαζί με το πράσινο της Πανεπιστημιούπολης  και του  Μητροπολιτικού πάρκου  στο Γουδή, αποτελούν μέχρι τις παρυφές του  Υμηττού, έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου  των κατοίκων για όλη την  Αττική.

Για  το  ΔΣ  του Συλλόγου

Η  Πρόεδρος                            η  Αντιπρόεδρος            Η  Γραμματέας

Ελένη  Ζωίδου                     Αθηνά Ασπρούλια                 Σοφία Ζώη

Για την Επιτροπή  περιοίκων του Άλσους Ιλισίων

Η  υπεύθυνη

Αλεξάνδρα-Αφροδίτη  Γρηγοριάδη.

 

Σύμφωνα με επιθυμία των περιοίκων  συλλέγονται υπογραφές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s