Για το ζήτημα της Βίλας Παυλίνα (Αγλατζιά)

Χθες Τρίτη 4/5 πραγματοποιήθηκε μαζική συνάντηση περίπου 80 κατοίκων στο χώρο της Βίλας Παυλίνα για το ζήτημα της ανέγερσης εκεί παιδικού σταθμού (χωρητικότητας 100 παιδιών) με προκάτ βαρέος τύπου σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης Θώδα. Ένα σχεδιασμό που ουδέποτε κοινοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο πέρα από κάποιες γενικές ανακοινώσεις. Ένα σχεδιασμό που προχωρά ως συνήθως μόνο με αποφάσεις στην Οικονομική Επιτροπή καθιστώντας για άλλη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο διακοσμητικό όργανο.

Να πούμε εξαρχής ότι το ζήτημα δεν είναι απλό, είναι υπαρκτή και επείγουσα η ανάγκη να μπορούν να πάνε όλα τα παιδιά του δήμου μας σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και να εφαρμοστεί επιτέλους η δίχρονη προσχολική αγωγή και στο δήμο μας (που είναι ένας από τους 5 δήμους πανελλαδικά που αποτελούν τη θλιβερή εξαίρεση από αυτή ακόμα…). Όμως, η ανάγκη αυτή δεν σημαίνει ότι με ευκολία πρέπει να χάσουμε τους λίγους ελεύθερους χώρους που μας έχουν μείνει, ειδικά στο κέντρο της πόλης μας όπου μόνο ο χώρος της Βίλας έχει απομείνει. Ο δήμος όφειλε:

  • να εξαντλήσει όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες χωροθέτησης παιδικών σταθμών. Πέρα από τα 6,5 στρέμματα που μας εκχώρησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών δίπλα στο κολυμβητήριο και το οικόπεδο της Κερασούντος και Ιλισίων που έχουν επιλεχθεί, όπως και το νηπιαγωγείο στη Μακρυγιάννη και Ιοκάστης του οποίου προχωρά η ανέγερση, δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί το οικόπεδο στην Αστερίου και Καλαβρύτων και το οικόπεδο στην Ξηρογιάννη και Καλλιστράτους δεν μπορούσαν να επιλεχθούν. Για άλλες θέσεις που προτείναμε κι εμείς και γονείς όντως υπήρχαν θέματα και δεν μπορούσε να γίνει, εκεί όμως;
  • να διαβουλευτεί ανοιχτά με τους κατοίκους ώστε είτε να τους πείσει για το σχεδιασμό του είτε να πειστεί αν κάνει λάθος. Όμως, και πάλι επιλέχθηκε η εν κρυπτώ διαδικασία υλοποίησης. Εν κρυπτώ ακόμα και από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο αφού ό,τι μαθαίναμε το μαθαίναμε μετά από πιεστικές ερωτήσεις και με το σταγονόμετρο! Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος είχε προαναγγείλει συνολική συζήτηση για το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής αγωγής από τον Οκτώβρη του 2019, η οποία έγινε…τον Ιούνη του 2020. Αλλά, ούτε κι εκεί μας είπε τον πλήρη σχεδιασμό του! Αυτόν μας τον ανακοίνωσε γενικόλογα σε δημοτικό συμβούλιο μόλις την 1η Οκτώβρη του 2020. Εκεί ακούστηκε πρώτη φορά ο σχεδιασμός για προκάτ βαρέος τύπου και στη Βίλα Παυλίνα, χωρίς φυσικά να αναφερθεί ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο χωροθέτησης κλπ.

Οι κάτοικοι με το δίκιο τους είναι επιφυλακτικοί αφού τόσα χρόνια βλέπουν όλα να γίνονται έτσι στα κρυφά. Θυμούνται πώς ο Καζάκος επιχείρησε να κάνει τσιμέντο και εμπορικό κέντρο τη Βίλα και 6 πλατείες του δήμου μας. Βλέπουν καθημερινά κοπές δένδρων σε όλο το δήμο, περισσότερες στη μέση της θητείας Θώδα από όσες έγιναν τόσο επί Καφατσάκη όσο και επί Καλλίρη! Κι όλα αυτά σε έναν πολύ πυκνοκατοικημένο δήμο, ένα δήμο που αν αφαιρεθούν οι περιβάλλοντες χώροι Πανεπιστημιούπολης και Πολυτεχνειούπολης έχει έναν αστικό ιστό που είναι στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Βλέπουν τις απευθείας αναθέσεις να πέφτουν βροχή και με το ένστικτό τους καταλαβαίνουν ότι δεν τους λαμβάνουν υπόψη και προτεραιότητα έχουν οι «δουλειές». Δικαίως ζητούν ενημέρωση για τη μελέτη που δεν έχει ακόμα γίνει όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος κ.Δήμας και για την οποία δεν ξέρουμε και εμείς ως δημοτικοί σύμβουλοι τίποτα έως τώρα.

Εμείς από την πλευρά μας αναδείξαμε όλα τα παραπάνω στη συνάντηση κατοίκων. Θυμίσαμε ότι στο χώρο της Βίλας Παυλίνα, επίσης, υπάρχει παρελθόν παρατυπιών…Πέρσι κόπηκαν 15 δέντρα και όταν το ρωτήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ύστερα από ενημέρωση από περίοικους μας απάνταγαν άλλα αντί άλλων…Όπως και όταν ρωτήσαμε τότε γιατί επιτρέπεται το Parking αυτοκινήτων μέσα στο χώρο, καμία απάντηση ούτε στις 6/2/20 ούτε στις 28/12/20 που επανήλθαμε (βλ. σχετικά εδώ και εδώ). Είναι προφανές ότι ο Δήμαρχος δεν θέλει να σπάσει αυγά και να έρθει σε σύγκρουση με το Σύνδεσμο Παλαιών Ζωγραφιωτών και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που παρατύπως έχει βάλει κάγκελα μέσα στο πάρκο για να οριοθετήσει το «χώρο» της.

Θα σταθούμε στο πλάι των κατοίκων ζητώντας ενημέρωση για όλα και διαβούλευση μαζί τους για τις λύσεις που θα επιλεχθούν. Προτείνουμε:

  • να γίνει ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο στο οποίο να παρουσιαστεί η μελέτη και τι ακριβώς σχεδιάζει η διοίκηση του Δήμου για το χώρο της Βίλας Παυλίνα. Το συμβούλιο μπορεί να γίνει είτε στο θεατράκι μες τη Βίλα είτε στο θερινό σινεμά Αλέκα.
  • Αν η διοίκηση επικαλεστεί τις εγκυκλίους της Πολιτικής Προστασίας για τα μέτρα αντιμετώπισης του covid-19 για να αποφύγει ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο τότε να κληθούν και εκπρόσωποι των κατοίκων στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει διαδικτυακά, όπως έχει ξαναγίνει και με άλλους εκπροσώπους φορέων, αλλά κυρίως να προηγηθεί ανοιχτή σύσκεψη με τους κατοίκους σε ανοιχτό χώρο όπως χθες, όπου θα έρθει η διοίκηση να παρουσιάσει τα σχέδιά της
  • η μελέτη μόλις ολοκληρωθεί να αναρτηθεί στο site του δήμου ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμη από κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Με τόσα χρήματα που πληρώσαμε για αναβάθμιση και συντήρηση του site του Δήμου δεν έχει καμία δικαιολογία η δημοτική αρχή για να μην το κάνει και αυτό…

(οι φωτογραφίες της ανάρτησης προέρχονται από σχετική ανάρτηση στο site των Νέων του Ζωγράφου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s