Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη

Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη

Δεν θα χαρίσουμε τις ζωές μας στους εργοδότες!

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί μια τεράστιας κλίμακας επίθεση σε όσα δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους. Στο βαθμό που ψηφιστεί τίποτα δεν θα μείνει ίδιο σε εργασιακό επίπεδο και στο επίπεδο της καθημερινής διαβίωσης.

Η πλέον διαβόητη διάταξη του νομοσχεδίου αφορά στη δυνατότητα ελαστικής επέκτασης της ημερήσιας εργασίας στις 10 ώρες κάποιες μέρες (και 6 σε άλλες ανάλογα με τη δουλειά), χωρίς υπερωριακή απασχόληση και χωρίς συλλογική συμφωνία. Το γεγονός ότι το 8ωρο καταπατιέται ήδη σε πολλούς χώρους στον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να μας ξεγελάσει. Επιθυμία της κυβέρνησης και των εργοδοτών είναι όχι μόνο να τελειώσει το 8ωρο, αλλά να προσφέρει στην εργοδοσία ευελιξία και εργατοώρες σε χαμηλότερο κόστος, ενώ οι εργαζόμενοι θα είναι πιο ευάλωτοι στις διαθέσεις των αφεντικών τους.  Αποτρέπει νέες προσλήψεις και αποτελεί πρόκληση εν μέσω πανδημίας και αύξησης της ανεργίας.  Η 10ωρη εργασία θα γίνει ο κανόνας και τα (όποια) αντισταθμιστικά 6ωρα δεν θα αναπληρώνουν την σωρευμένη κούραση.

Επίσης, η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου υπερωρίας σε 150 ώρες σημαίνει οριστικοποίηση της ανεργίας για άλλους και αύξηση εργατικών ατυχημάτων λόγω κούρασης, το διακεκομμένο ωράριο για τη μερική απασχόληση και η δυνατότητα επέκταση της 7ήμερης εργασίας σημαίνει εξάρθρωση κάθε έννοιας οικογενειακού προγραμματισμού. Όλα τα παραπάνω και αρκετά άλλα (πχ περαιτέρω περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία, μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή) αποτελούν πραγματική κήρυξη πολέμου στον κόσμο της εργασίας.

Σε μια εποχή που η επισφάλεια αποτελεί ήδη κανόνα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει τα πάντα στους εργοδότες, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν τα σπασμένα της πανδημίας. Οι συνέπειες πιθανής υπερψήφισης του θα αγγίξουν κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, αντί να «ενισχύει τους εργαζόμενους θα μας εγκλωβίζει στην ανεργία ή στο φόβο αυτής, θα μας εξαντλεί ψυχικά και σωματικά και δεν θα έχουμε χρόνο ούτε για να ξεκουραστούμε, ούτε για να κοινωνικοποιηθούμε, ούτε πολύ περισσότερο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα που η κυβέρνηση περνά ταυτόχρονα, κάνοντας την πανδημία ευκαιρία.

Για να αποκρουστεί αυτή η πρόκληση – και μπορεί να αποκρουστεί, κάτι που φαίνεται από τις διαρκείς καθυστερήσεις στην κατάθεση του νομοσχεδίου – , χρειάζεται να ενωθούν όλες οι  δυνάμεις. Είτε είμαστε εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, φοιτητές ή συνταξιούχοι, φεμινίστριες, αγωνιστές τοπικών κινημάτων, μετανάστες, ο συγκεκριμένος αγώνας μας ενώνει και η επιτυχής απάντηση σε αυτή την πρόκληση θα είναι όφελος για όλους και όλες. Αντί για τέτοιες «διευκολύνσεις» θέλουμε μόνιμο και περισσότερο προσωπικό στους δήμους και σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες για τις ανάγκες μας, θέλουμε σταθερές σχέσεις εργασίας, θέλουμε συλλογικές συμβάσεις παντού!

Η διάθεση για αγώνα έχει ήδη φανεί στην πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6/5 ή στις μεγάλες συγκεντρώσεις στις  γειτονιές μας ενάντια στην αστυνομική καταστολή, με αυτή τη διάθεση συνεχίζουμε!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s