Τι συμβαίνει επιτέλους με τα καλοκαιρινά camp στο δήμο μας;

Ως δημοτική κίνηση Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη οφείλουμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους της πόλης μας και πρώτα από όλα τους γονείς για τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα των καλοκαιρινών camp. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (17/6) υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία μια πρωτοφανής απόφαση για τα καλοκαιρινά camp για παιδιά 6-12 ετών, που πριν την πανδημία γίνονταν στα δημοτικά σχολεία. Τα camp αυτά ήταν δωρεάν για όλους τους γονείς, γιατί αναλάμβανε πλήρως ο δήμος το κόστος και καλύπτονταν οι ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού γονέων και φυσικά των παιδιών.

Πέρσι η διοίκηση αρνήθηκε να αναλάβει κάτι ανάλογο στο όνομα φυσικά της πανδημίας και φέτος πράττει ανάλογα με μια μικρή όμως….διαφορά! Ενώ δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ για τα camp, εντούτοις παραχωρεί σε 4 πολιτιστικούς συλλόγους ένα σχολείο (το 4ο Δημοτικό) ώστε να διοργανώσουν αυτοί τα camp, αλλά αυτή τη φορά …επί πληρωμή! O δήμος εκχωρεί δηλαδή σε άλλο φορέα μία αρμοδιότητα που κανονικά έπρεπε να επιτελεί ο ίδιος προς όφελος όλων των γονέων του δήμου μας, και μάλιστα δωρεάν.

 Το πρόγραμμα θα αφορά 150-200 παιδιά, όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Οι λίγοι γονείς των οποίων τα παιδιά θα επιλεγούν (άγνωστο πώς…) φέτος καλούνται να πληρώσουν 100 € ανά παιδί ανά μήνα. Σημειώνουμε ότι αυτό δεν αναφερόταν ΠΟΥΘΕΝΑ στις σχετικές εισηγήσεις στη Σχολική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το ανακοίνωσε προφορικά εκπρόσωπος των συλλόγων στη συζήτηση και οι ίδιοι οι σύλλογοι το έχουν αναρτήσει δημόσια σε σελίδες τους στο facebook. Μήπως γιατί υπάρχει θέμα νομιμότητας; Τι φοβάται η διοίκηση και για άλλη μία φορά συσκότισε τα δεδομένα για όλη τη διαδικασία; 

Με αυτό τον τρόπο  ένα τεράστιο τμήμα γονιών που στους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς που ζούμε ουσιαστικα πετάγεται έξω! Μιλάμε στην πραγματικότητα για κοινωνικό αποκλεισμό με οικονομικούς όρους και κριτήρια. Ακόμη κι αυτοί που μπορούν να διαθέσουν το ποσό πιέζονται. Όλα αυτά βέβαια δεν απασχόλησαν τη διοίκηση που ομολόγησε χωρίς ντροπή ότι δεν έκανε κάτι η ίδια έστω και για λιγότερα παιδιά από ό,τι πέρσι για να μην κατηγορηθεί πολιτικά για τον τρόπο επιλογής που αναγκαστικά θα υπήρχε. Και προτίμησε να αφήσει κάποιον άλλο φορέα να κάνει την όποια επιλογή για να μην αναλάβει πρακτικά αυτή αυτό το πολιτικό κόστος! Ω ναι, αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα της διοίκησης στο δημοτικό συμβούλιο και δεν ντράπηκε να το ξεστομίσει…

Αφού, λοιπόν, άνοιξε ο δρόμος πλέον, σε συνεργασία με αυτούς τους πολιτιστικούς συλλόγους, επιχειρεί με τις εξαιρετικές μεθόδους της προέδρου των σχολικών επιτροπών και του δημοτικού συμβουλίου κ. Μπότου (είναι πλέον γνωστή για τη….μεθοδολογία της) να  επεκτείνει κι άλλο αυτό το «πείραμα» και σε άλλα δυο σχολεία (5ο-6ο, στον Αγ. Γεράσιμο). Ίσως εκτιμά έτσι πως θα λειάνει κάπως την οξύτατη δυσφορία της πλειοψηφίας των γονιών που μένουν απ έξω. Επεκτείνοντας φυσικά τη χρήση δημόσιων χώρων σχολείων αντί αντιτίμου. Και πάλι χωρίς αυτό να αναφέρεται ρητά ΠΟΥΘΕΝΑ και στη νέα εισήγηση στη Σχολική Επιτροπή που αφορά την εκχώρηση του 5ου-6ου.  

Υπάρχουν μερικά κρίσιμα ερωτήματα προς όλους, προς τους γονείς και κυρίως προς τις παρατάξεις που το ψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο, όπου καταψηφίστηκε μόνο από την Ανυπότακτη Πόλη και την Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά και για κάθε γονέα στου Ζωγράφου:

Θα αποδεχτούμε η πλειοψηφία των παιδιών και γονιών να μένει απ έξω με οικονομικά κριτήρια;

Θα αποδεχτούμε αυτό το «πείραμα» να επεκταθεί και να πάρει μόνιμο χαρακτήρα;

Θα αφήσουμε τα δημόσια σχολεία να μετατραπούν σε τόπο παραγωγής κέρδους ιδιωτών (είτε συλλόγων είτε εταιρειών);

Έγινε κάποια δημόσια συζήτηση της διοίκησης με τους Συλλόγους Γονέων, την Ένωση Γονέων ή ακόμη και με αυτούς τους Συλλόγους;

Κι αλήθεια, πέρα από το ηθικόν του πράγματος, αυτές οι απίστευτες ενέργειες πόσο νόμιμες είναι;

ΚΑΛΟΥΜΕ

– πρώτα από όλα το γονεϊκο κίνημα, όπως στάθηκε ικανό και παρόν τα τελευταία χρόνια, με θάρρος να σταθεί και τώρα ενάντια σε κάθε μορφή έμμεσης ή άμεσης εμπορευματοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών. Να διεκδικήσουμε όλοι από κοινού να αναλάβει ο δήμος τις ευθύνες του και να μην εκχωρεί τις αρμοδιότητές του σε ιδιώτες.

Καταγγέλλουμε

– τις δημοτικές παρατάξεις της διοίκησης και αυτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν αυτή την εκχώρηση, όπως στήριξαν και την ντροπιαστική απόφαση να τοποθετηθούν προκάτ ελαφρού τύπου στο γκαράζ της ΜΑΞΙΑΔΗΖ για να προλάβει ο δήμος να υλοποιήσει όπως όπως τη δίχρονη προσχολική αγωγή.

Έχουμε ήδη όλοι/ες εμπειρία γύρω από το ζήτημα αυτό και υποστηρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες παιδιών και γονιών, ξέρουμε πως ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΙΩΣ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s