Νέα παιδικά camp στο 5ο-6ο γιατί ο δήμος αρνείται να κάνει το καθήκον του…

Ως δημοτική κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη αναγκαστικά επανερχόμαστε στο ζήτημα των παιδικών camp για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών επειδή ο δήμος συνεχίζει να εκχωρεί την αρμοδιότητά του αλλού και να αρνείται να κάνει ό,τι του αναλογεί οδηγώντας άλλους να καλύψουν την υπαρκτή ανάγκη με αντίτιμο. Ήδη ενημερώσαμε για όσα έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο της 17/6 (βλ. εδώ) με την παραχώρηση αιθουσών του 4ου δημοτικού σχολείου στον Σύλλογο Κρητών «Ο Καζαντζάκης» και άλλους τοπικούς συλλόγους για τη διοργάνωση παιδικών camp για περίπου 150-200 παιδιά έναντι αντιτίμου 100 ευρώ.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 24/6 ήρθε ως έκτακτο θέμα η επέκταση αυτής της παραχώρησης και στα 5ο-6ο δημοτικά σχολεία στα Ιλίσια (Άγιος Γεράσιμος). Παρομοίως για διοργάνωση camp για περίπου 150-200 παιδιά έναντι αντιτίμου 100 ευρώ. Όπως γράψαμε και για την πρώτη παραχώρηση για το 4ο (βλ. εδώ), ο δήμος Ζωγράφου ενώ δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ για τα camp, εντούτοις παραχωρεί σε 4 πολιτιστικούς συλλόγους σχολεία ώστε να διοργανώσουν αυτοί τα camp, αλλά αυτή τη φορά …επί πληρωμή! O δήμος εκχωρεί δηλαδή σε άλλο φορέα μία αρμοδιότητα που κανονικά έπρεπε να επιτελεί ο ίδιος προς όφελος όλων των γονέων του δήμου μας, και μάλιστα δωρεάν. Οι λίγοι γονείς των οποίων τα παιδιά θα επιλεγούν (άγνωστο πώς…) φέτος καλούνται να πληρώσουν 100 € ανά παιδί ανά μήνα. Σημειώνουμε ξανά ότι αυτό δεν αναφερόταν ΠΟΥΘΕΝΑ στις σχετικές εισηγήσεις στη Σχολική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο και η διοίκηση απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι να το αναφέρει στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Το ανακοίνωσε προφορικά με ειλικρίνεια ο εκπρόσωπος των συλλόγων στη συζήτηση και οι ίδιοι οι σύλλογοι το έχουν αναρτήσει δημόσια σε σελίδες τους στο facebook. Είναι προφανές ότι αυτό γίνεται για λόγους μη νομιμότητας αφού το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν Γ1/210/20-2-1998 εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ «Δεν παραχωρούνται χώροι για προγράμματα, τα οποία απευθύνονται επιλεκτικά σε μεμονωμένους μαθητές ή σε ομάδες μαθητών με κριτήρια οικονομικοκοινωνικά και αποκλείουν άλλους μαθητές, που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα». (για μία παλιότερη σχετική γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ σε μία αντίστοιχη περίπτωση μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ).

Η διοίκηση του δημου ξαναομολόγησε χωρίς ντροπή ότι δεν έκανε κάτι η ίδια έστω και για λιγότερα παιδιά από ό,τι πέρσι για να μην κατηγορηθεί πολιτικά για τον τρόπο επιλογής που αναγκαστικά θα υπήρχε. Και προτίμησε να αφήσει κάποιον άλλο φορέα να κάνει την όποια επιλογή για να μην αναλάβει πρακτικά αυτή αυτό το πολιτικό κόστος! Αυτό το αδιανόητο επιχείρημα το ξανακούσαμε για δεύτερο συνεχόμενο δημοτικό συμβούλιο!

Όλα αυτά υπερψηφίστηκαν από τη διοίκηση και την παράταξη Αγγελόπουλου (η οποία πάλι μετά από ένα λογύδριο που ουσιαστικά δικαιολογούσε το ΚΑΤΑ ψήφισε…ΥΠΕΡ). Οι παρατάξεις της κ.Καφατσάκη και του κ.Παπαναστασόπουλου αυτή τη φορά ψήφισαν ΠΑΡΩΝ καταλαβαίνοντας προφανώς το λάθος τους την προηγούμενη φορά με την υπερψήφιση για το 4ο. Βέβαια και με την αλλαγή της στάσης τους απλά διευκόλυναν την υπερψήφιση χωρίς να εκτεθούν οι ίδιοι…Η παράταξη Καφατσάκη και πάλι φάνηκε διχασμένη καθώς παρά την παραταξιακή γραμμή ο κ.Γιούργας πάλι ψήφισε ΚΑΤΑ και τώρα η κ.Αλεξανδρή ψήφισε ΥΠΕΡ!

Εμείς καταψηφίσαμε πάλι (όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση) συντασσόμενοι με τη στάση του συλλόγου δασκάλων (βλ. εδώ) ακριβώς επειδή είμαστε αντίθετοι στη λογική των αποκλεισμών των περισσότερων παιδιών και της ύπαρξης αντιτίμου για υπηρεσίες που κανονικά πρέπει να παρέχει ο Δήμος Ζωγράφου δωρεάν. Σημειώνουμε ότι και η Ένωση Γονέων αυτή τη φορά ζήτησε εμφατικά να καλυφθεί το κόστος από το Δήμο αλλιώς θα είναι αρνητική σε κάθε παραχώρηση, κάτι που είχαμε προτείνει κι εμείς από την πλευρά μας έστω ως ύστατη οδό διαφυγής στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Για άλλη μία φορά

ΚΑΛΟΥΜΕ

– πρώτα από όλα το γονεϊκο κίνημα, όπως στάθηκε ικανό και παρόν τα τελευταία χρόνια, με θάρρος να σταθεί και τώρα ενάντια σε κάθε μορφή έμμεσης ή άμεσης εμπορευματοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών. Να διεκδικήσουμε όλοι από κοινού να αναλάβει ο δήμος τις ευθύνες του και να μην εκχωρεί τις αρμοδιότητές του σε ιδιώτες.

Καταγγέλλουμε

– τις δημοτικές παρατάξεις της διοίκησης και αυτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν ή επί της ουσίας συναίνεσαν σε αυτή την εκχώρηση, όπως στήριξαν και την ντροπιαστική απόφαση να τοποθετηθούν προκάτ ελαφρού τύπου στο γκαράζ της ΜΑΞΙΑΔΗΖ για να προλάβει ο δήμος να υλοποιήσει όπως όπως τη δίχρονη προσχολική αγωγή.

Έχουμε ήδη όλοι/ες εμπειρία γύρω από το ζήτημα αυτό και υποστηρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες παιδιών και γονιών, ξέρουμε πως ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΙΩΣ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s