Στηρίζουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές των ΟΤΑ. Διεκδικούμε την μονιμοποίησή τους.

H δημοτική κίνηση Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη στηρίζει την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων και συγκεκριμένα τους εργαζόμενους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, στα ΚΗΦΗ, στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, στα Κοινωνικά Φαρμακεία, στα Κέντρα Κοινότητας και στις Δομές Αστέγων που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, βιώνουν την εργασιακή επισφάλεια, καθώς απασχολούνται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και πολλοί και πολλές εργάζονται μέχρι και 20 συνεχόμενα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι  χαρακτηριστικό πως, χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους, πολλές από τις παραπάνω δομές ή κλείσουν ή θα υπολειτουργούν.

Η μόνη δίκαιη λύση είναι η άμεση μετατροπή, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου. Η επίκληση από την κυβέρνηση και τους δημάρχους «συνταγματικού κωλύματος», για την δυνατότητα μετατροπής αυτών των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου, είναι προσχηματική και την επικαλούνται γιατί θέλουν να κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους.

Θέλουμε να τονίσουμε ακόμη μια φορά, και προς πάσα κατεύθυνση, ότι το Σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη συμβασιούχων για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών του Δημοσίου. Δεν είναι τυχαίο ότι δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων δικαίωσαν προσφυγές εργαζομένων και μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους σε ΙΔΑΧ, ενώ ακόμη και απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή οδηγία, υπερισχύει των «συνταγματικών κωλυμάτων». Οι κυβερνήσεις όμως και οι Δήμαρχοι, αντί να σταματήσουν την παρανομία και τις προσλήψεις συμβασιούχων γι’ αυτές τις ανάγκες, επικαλούνται τα ανύπαρκτα συνταγματικά κωλύματα, για να συνεχίζεται η ανασφάλεια και η ομηρία χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Διεκδικούμε την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε ΙΔΑΧ, την νομοθετική κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, την προκήρυξη διαγωνισμών, μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την εγγραφή στον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους των κονδυλίων, για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική της χώρας μας να στηρίζεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα, να αυξομειώνεται ή να καταργείται, ανάλογα με τις επιχορηγήσεις και να μην είναι πάγια, ως στοιχειώδης υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες του, τους οποίους για το λόγο αυτό φορολογεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s