Για την κατάργηση του προγράμματος «Αθλητισμός για όλους» από την κυβέρνηση

Με έγγραφο που στάλθηκε από τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Αυγενάκη στους Δήμους (Α.Π. 388930,13-8-2021) ανακοινώθηκε η κατάργηση του προγράμματος «Αθλητισμός για όλους», το οποίο λειτουργεί στους Δήμους από το 1983! Η απόφαση αυτή συνιστά μια ακόμα απαράδεκτη νεοφιλελεύθερη πολιτική  πρακτική που εξωθεί τους πολίτες στους ιδιωτικούς χώρους άθλησης εάν θέλουν να συνεχίσουν να αθλούνται. Επιβαρύνοντας τους οικονομικά και ιδιαίτερα εκείνους και εκείνες που έχουν χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους συμπολίτες μας κ.ά.. Ταυτόχρονα ρίχνει στον Καιάδα της ανεργίας περισσότερους/ες από 1.100 εργαζομένους/ες (καθηγητές/τριες φυσικής αγωγής, καθαρίστριες/στές) που απασχολούνται στο πρόγραμμα αυτό.  Αν και διαχρονικά το πρόγραμμα δέχτηκε μεγάλες περικοπές από τις κυβερνήσεις, υποβαθμιζόμενο διαρκώς και λειτουργώντας πλέον σε όλους τους Δήμους βάσει της λογικής της ανταποδοτικότητας (επιβαρύνοντας δηλαδή οικονομικά και τους αθλούμενους) το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την δημιουργία του δεν είχε διακοπεί ποτέ έως σήμερα. Και παρά τα προβλήματά του είναι γεγονός πως ικανοποιούσε την ανάγκη άθλησης των δημοτών, και ιδίως των οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών ομάδων που δεν είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν ιδιωτικές δομές άθλησης.
Βέβαια καθώς οι Δήμοι λειτουργούν όλο και περισσότερο ως επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας τους δημότες ως πελάτες που καλούνται να βάζουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη, τέτοιες πρακτικές συνεχώς πληθαίνουν. Οι πολίτες, πέρα από τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν, καλούνται να πληρώσουν και για μια σειρά υπηρεσιών, ενώ οι εργαζόμενοι/ες γυμναστές/τριες, καθαριστές/τριες, υπάλληλοι απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 Συχνά οι γυμναστές έφτασαν να πληρώνονται «με το κεφάλι», δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό των αθλούμενων! Και όλα αυτά σε μια στιγμή που η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι τραγική, έπειτα από πάνω από δέκα χρόνια κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας.      
            Οι αντιδράσεις των πολιτών, του αθλητικού κόσμου, των γυμναστών και των φορέων τους που ζητούν την άμεση επαναφορά και αναβάθμιση του προγράμματος είναι δικαιολογημένες και πρέπει να εισακουστούν! Δυστυχώς μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή Ζωγράφου κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Σφυρίζει αδιάφορα, σαν να συντάσσεται και αποδέχεται την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του  υφυπουργού Αυγενάκη αφήνοντας συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη εκτός της δυνατότητας άθλησης.
Από την πλευρά μας απαιτούμε να παρθεί πίσω το απαράδεκτο αυτό έγγραφο, να συνεχιστεί και να αυξηθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος, ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να αθλούνται δωρεάν. Επιπλέον διεκδικούμε οι εργαζόμενοι/ες που απασχολούνται σε αυτό να έχουν σταθερή  εργασιακή σχέση και να αμείβονται βάσει της συλλογικής σύμβασης του κλάδου τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s