25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, μέρα αγώνα!

Η φετινή 25 Νοέμβρη, έρχεται σε μια συγκυρία  που και στη χώρα μας  έχουμε έξαρση των γυναικοκτονιών και στο δήμο μας αρκετά πρόσφατα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Απουσιάζει η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση στην ανίχνευση των γυναικών σε κίνδυνο, υπάρχει μόνο η ατομική ευθύνη να σπάσει τη σιωπή του το θύμα.

Επείγουσα είναι η ανάγκη δημιουργίας καταφυγίων/προσωρινών καταλυμάτων για τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας που βρίσκονται σε φυγή καθώς η αναμονή για την εύρεση ξενώνα φιλοξενίας, μπορεί να είναι χρονοβόρα και να αποτελέσει στρεσσογόνο και ανασταλτικό παράγοντα για την απομάκρυνση της γυναίκας και των παιδιών της από το βίαιο περιβάλλον.

διεκδικούμε:

● Διευρυμένη λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών και δημοτικών ιατρείων ώστε οι καταγγελίες που γίνονται στην αστυνομία να υπάρχει η δυνατότητα να παραπέμπονται άμεσα και υποχρεωτικά σε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν τις γνώσεις, την κοινωνική ευαισθησία και συχνά ούτε καν τη θέληση να τις διαχειριστούν σωστά και αποτελεσματικά. Να παρέχεται άμεση ψυχολογική και ιατρική παρακολούθηση για την υποστήριξη του θύματος και την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για την ποινική δικογραφία.

  • Σε επίπεδο γειτονιάς, δωρεάν, προσβάσιμες σε όλες/ους δομές υποδοχής, όπου θα μπορούν να καταφεύγουν τα θύματα της έμφυλης και  ενδοοικογενειακής βίας για να καταγγείλουν σεξιστικές και κακοποιητικές πράξεις σε βάρος τους και να λάβουν ψυχολογική, νομική, πρακτική βοήθεια. Παροχή ασφαλούς πλαισίου διαβίωσης μακριά από τον κακοποιητή και το περιβάλλον του με εξασφάλιση καταλυμάτων έκτακτης/επείγουσας ανάγκης
  • Το δίκτυο των δομών στήριξης για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να έχει αδιάλειπτη λειτουργία, κατάλληλο και μόνιμο προσωπικό, πόρους που θα εξασφαλίζουν πολύπλευρη και μακροχρόνια στήριξη στα θύματα – για παράδειγμα, όχι μόνο ολιγόμηνη φιλοξενία σε ξενώνες αλλά ένταξη σε προγράμματα εξασφάλισης στέγης και εργασίας.
  • Για τα θύματα στον προσφυγικό πληθυσμό, η δημιουργία χώρων για την φιλοξενία τους είναι άμεσης προτεραιότητας δεδομένων των συνθηκών διαβίωσής τους. Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση του προσωπικού των υπαρχουσών δομών σε διαπολιτισμικά θέματα και η παροχή διερμηνείας, ώστε να διευκολύνεται η φιλοξενία του προσφυγικού πληθυσμού στις υφιστάμενες δομές μαζί με τον εγχώριο πληθυσμό
  • Συνεχή και συστηματική διοργάνωση σεμιναρίων ισότητας, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης βιωματικών εργαστηρίων (workshops) σε γειτονιές και ιδιαίτερα σε χώρους όπου συχνάζουν, εργάζονται, περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (προσφύγισσες/μετανάστριες) αντί για διαφημιστικού τύπου καμπάνιες ευαισθητοποίησης που έχουν επετειακό χαρακτήρα (με ‘λαμπερά πρόσωπα’ – π.χ. του θεάματος) με ευθύνη των δήμων και κρατικών φορέων.
  • Τα τοπικά σωματεία εργαζομένων να αναλάβουν πρωτοβουλίες δημιουργίας εσωτερικών διαδικασιών και σημείων επαφής όπου θα καταφεύγουν οι εργαζόμενες για να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης, τόσο στο χώρο εργασίας όσο και εκτός αυτού, με βάση το πνεύμα αλληλεγγύης και με επιδίωξη να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των θυμάτων και να ευαισθητοποιηθούν τα μέλη τους σε θέματα ισότητας των φύλων.
  • Πρωτόκολλα συνεργασίας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για χρηματοδότηση διεπιστημονικών κοινωνικών ερευνών για την έμφυλη βία στο δήμο μας ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση, να προταθούν στοχευμένες λύσεις, να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των πολιτικών, και να αναδειχθούν οι στερεοτυπικές προσεγγίσεις που διατηρούν και ενδυναμώνουν στερεότυπα.

Με δυο λόγια: Με δεδομένη τη συγκυρία, τη ορατότητα του προβλήματος και την έκταση που έχει λάβει στο δημόσιο διάλογο, ως δημοτική κίνηση αγωνιζόμαστε να καταστεί ο Δήμος πραγματικός φορέας προστασίας για τα θύματα κακοποίησης και ουσιαστικός συμπαραστάτης όσων ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, αγωνίζονται στις γειτονιές του Ζωγράφου και αγωνίζονται για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ | ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s