Κοπή 9 μουριών στην οδό Θεσσαλίας χωρίς απόφαση του Δήμου!

Στο δημοτικό συμβούλιο της 1/12 αναδείξαμε με ερώτησή μας το ζήτημα της κοπής 9 μουριών στην πλατεία της οδού Θεσσαλίας στα Ιλίσια χωρίς απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής όπως καθορίζει ο νόμος. Οι απαντήσεις της διοίκησης ήταν απαράδεκτες τόσο εντός του συμβουλίου όσο και μετά από αυτό με ανάρτηση στη σελίδα facebook του δήμου όπου επιχείρησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη 1/12 το πρωί ήμαστε παρόντες στην πλατεία της οδού Θεσσαλίας στα Άνω Ιλίσια όταν υπάλληλοι του δήμου έκοψαν 9 μουριές. Αν κρίνουμε μάλιστα από το πάχος του κορμού τους ήταν δέντρα πολλών χρόνων. Το κόψιμο μάλιστα συνεχιζόταν αφού φύγαμε. Οι μουριές είχαν προσβληθεί, όπως ενημερωθήκαμε αλλά ήταν ευδιάκριτο και ιδίοις όμμασι, από ένα έντομο, το Xylotrechus chinensis. Είναι ένα σκαθάρι που προσβάλει τη μουριά και η αναφορά της ύπαρξής του στην Ελλάδα γίνεται το 2017 στην Κρήτη.

Τα προσβεβλημένα δένδρα μπορεί να εμφανίζουν πολλαπλές οπές εξόδου, κυρίως προς τη νότια πλευρά τους. Η συνέπεια της προσβολής είναι η καχεξία του δέντρου που οδηγεί στη νέκρωση. Μέχρι τώρα εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει βρεθεί καταλληλότερη αντιμετώπιση του σκαθαριού από την έγχυση εντομοκτόνου μέσα στις οπές όταν εμφανίζονται στο δέντρο, ενώ τα πολύ προσβεβλημένα δέντρα συστήνεται να κόβονται, να απομακρύνονται και να καίγονται οι κορμοί και τα κλαδιά και κατά το κλάδεμα των δένδρων πρέπει οι ουλές να καλύπτονται με μαστίχα εμβολιασμού.

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι δεν εγείρονται κάποια σημαντικά ερωτήματα προς τη διοίκηση του δήμου και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που είναι η καθ’υλην αρμόδια να επιληφθεί τέτοιων θεμάτων και να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο αντίστοιχα για τις κοπές δέντρων αν και εφόσον χρειάζονται.

α) Εφόσον το πρόβλημα είναι γνωστό στη διοίκηση εδώ και 1-2 χρόνια (όπως η ίδια ομολόγησε) γιατί δεν έγινε ενδελεχής έλεγχος σε όλες τις μουριές του δήμου και καταγραφή της κατάστασης μήπως μπορέσουμε να διασώσουμε από την κοπή κάποιες; Μιλάμε για μεγάλα δέντρα με πλούσια σκιά, ηλικίας κάποιων δεκαετιών και είναι ζωτικής σημασίας η διατήρησή τους.

β) Γιατί δεν πέρασε το θέμα προς συζήτηση και απόφαση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια ώστε να αναδειχθεί εμπεριστατωμένα, να καταγραφεί ο αριθμός των κομμένων δένδρων και άρα να αποφασιστεί συγκεκριμένα και η εκ του νόμου υποχρεωτική αντικατάστασή τους;

Όταν θέσαμε ερωτηματικά τα συγκεκριμένα ζητήματα φάνηκε η πλήρης σύγχυση της διοίκησης. Ο νυν αντιδήμαρχος Πρασίνου και Καθαριότητας κ.Κουφός δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί πλήρως ακόμα και του είπαν ότι σε συνεννόηση με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο συστάθηκε η κοπή τους. Λίγο μετά ο πρώην αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Βούρτσης τον άδειασε αναφέροντας ότι το Μπενάκειο ποτέ δεν του απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις και αιτιάσεις του για το θέμα! Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αντιδήμαρχος κ. Δήμας απάντησε ότι δεν θυμάται να συζητήθηκε ποτέ τέτοιο θέμα στην επιτροπή…Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου που λίγο θεατρικά είπε ότι συμφωνεί ότι υπάρχει διαδικαστικό θέμα και κάλεσε σχεδόν επιπλήττοντας δημόσια τον αντιδήμαρχο κ.Κουφό και την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πρασίνου την επόμενη μέρα το πρωί στο γραφείο του για να το δουν.

Το πόσο για το θεαθήναι ήταν τελικά όλα αυτά φάνηκε λίγες ώρες μετά το δημοτικό συμβούλιο όταν στην σελίδα του δήμου στο facebook υπήρξε ανάρτηση που:

α) αφενός ανέφερε ότι τα κομμένα δέντρα είναι 6 ενώ είναι 9 όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς και επί τόπου

β) επιχειρούσε να δικαιολογήσει την κοπή χωρίς απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής επικαλούμενη έκτακτο θέμα…ασφάλειας! Για το πόσο σαθρό είναι αυτό ως επιχείρημα αρκεί να πούμε ότι αφενός θέμα ασφάλειας δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση (παρά μόνο για την ίδια την καημένη τη μουριά που αρρώστησε…) και αφετέρου ότι πολλές φορές η Επιτροπή έχει πάρει αντίστοιχες αποφάσεις αναφέροντας ρητά ως δικαιολόγηση ότι ενδείκνυται κοπή δέντρου για…λόγους ασφαλείας. Αφού το έκανε και άλλες φορές και μάλιστα σε δυνητικά πιο επικίνδυνες και έκτακτες περιπτώσεις γιατί τώρα το παρέκαμψε;

Έχουμε ξαναπεί ότι η συγκεκριμένη διοίκηση έχει αποδειχθεί μεγάλος εχθρός του πρασίνου στη γειτονιά μας έχοντας κόψει ήδη πάνω από 120 δέντρα σε διάφορα σημεία της πόλης είτε με απόφαση οργάνων του δήμου είτε χωρίς. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και οφείλουμε όλοι και όλες οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης να αντιδράσουμε ανάλογα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s