Ο δήμος επιχειρεί αλλαγή ωραρίου στην Υπηρεσία Καθαριότητας και στο βάθος…ιδιώτες εργολάβοι;

Εδώ και αρκετές μέρες, από τα μέσα Νοέμβρη, γίνονται κινήσεις από την πλευρά του δήμου για να αλλάξει το ωράριο των εργαζομένων στην καθαριότητα και να καθιερωθεί σπαστό 5θήμερο με ημέρα εργασία το Σάββατο και ρεπό την Τετάρτη. Ο λόγος είναι προφανής. Η διοίκηση έχει αποτύχει πλήρως στον τομέα της καθαριότητας παρά το ότι διατυμπανίζει την επιτυχία της…

Αλλιώς, αλήθεια, γιατί έχει αλλάξει 3 αντιδημάρχους σε 2 χρόνια θητείας; Γιατί κατέφυγε στον ορισμό του πρώην δημάρχου κ.Καζάκου ως άμισθου συμβούλου για την καθαριότητα και το πράσινο; Αν όλα πήγαιναν καλά θα υπήρχε λόγος να γίνουν αυτά; Επειδή στους ίδιους δρόμους περπατάμε όλοι και όλες την κατάσταση την βλέπουμε. Η καθαριότητα και η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι σε κακή κατάσταση.

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Γιατί πολύ απλά η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και ο στόλος σε κακή κατάσταση με αποτέλεσμα πολλά οχήματα να παραμένουν καθηλωμένα για συντήρηση ή ακόμα χειρότερα ως πλήρως μη λειτουργικά πλέον. Και η αιτία για αυτό είναι η σοβαρή υποχρηματοδότηση των δήμων λόγω των πολιτικών των μνημονίων και των νόμων Καλλικράτη & Κλεισθένη στην αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, η πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών τόσο γενικά όσο και ειδικά στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου. Θυμίζουμε ότι η υπηρεσία καθαριότητας πρακτικά αυτοχρηματοδοτείται από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και δεν επιτρέπεται να γίνει καμία πρόσληψη ή υποδομή εφόσον δεν καλύπτεται από αυτά.

Με λίγα λόγια, με το παρόν θεσμικό πλαίσιο υπάρχει έτσι κι αλλιώς το μνημονιακό εμπόδιο για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για να γίνει σοβαρή ενίσχυση των υποδομών πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα τέλη καθαριότητας. Αλλιώς η επιλογή που μένει στους δήμους (και προωθείται και από την κυβέρνηση και την ΕΕ) είναι να εκχωρηθούν αρμοδιότητες σε ιδιώτες εργολάβους, όπως πλέον επιτρέπεται και νομικά…Το έργο έχει ξαναπαιχτεί πολλές φορές: οι δημόσιες υπηρεσίες συστηματικά απαξιώνονται ώστε να προωθηθεί η αύξηση της φορολογίας ή η εισαγωγή αντιτίμου ή ακόμα και η ιδιωτικοποίησή τους.

Ευθύνη φυσικά έχει και η ίδια η δημοτική διοίκηση αφού όλως τυχαίως στον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2022 δεν ζήτησε ούτε έναν εργάτη για την αποκομιδή και τον οδοκαθαρισμό…

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση κάνει κατά τη γνώμη μας το εξής: επιχειρεί να εντατικοποιήσει τη δουλειά της υποστελεχωμένης υπηρεσίας. Αποδομώντας το ωράριο των εργαζομένων ώστε να μην έχουν πλέον διήμερη ανάπαυση το Σαββατοκύριακο όπως κάθε εργαζόμενος/η (με αντίστοιχη υπερωριακή εργασία αυτές τις μέρες για κάποιο προσωπικό). Και το κάνει ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στους εργαζομένους για να το αποδεχθούν. Και όταν οι εργαζόμενοι εύλογα αντέδρασαν αμέσως φροντίζει να επιρρίψει σε αυτούς και στην δημοτική αντιπολίτευση ευθύνες για την αποτυχία της στον τομέα της καθαριότητας.

Την ίδια στιγμή όταν τέθηκε ως ερώτηση το ζήτημα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος επικοινωνίας κ.Καλαρρύτης έσπευσε να τοποθετηθεί ως…λαγός και ενώ δεν είναι στην αρμοδιότητά του πετώντας μία δήθεν δική του πρόταση για πιλοτική εφαρμογή αποκομιδής από ιδιώτη εργολάβο σε μία από τις τρεις γειτονιές του δήμου «για να δούμε πώς θα πάει»!!!

Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Είτε εντατική υπερεργασία για να βγει η δουλειά από την υποστελεχωμένη υπηρεσία είτε εισαγωγή ιδιώτη (είτε και τα δύο στο τέλος όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αν δεν υπάρξει αντίδραση…).

Ως δημοτική κίνηση Ανυπότακτη Πόλη είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτούς τους χειρισμούς και για αυτό συνταχθήκαμε μαζί τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και ΜΑΖΙ για την πόλη μας σε κοινό αίτημα για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα, το οποίο θα γίνει στις 13/12 κατόπιν του αιτήματός μας.

Καλούμε το δήμο και όλους τους κατοίκους να απαιτήσουμε:

  • ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας και όλων των δημοτικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό που καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες
  • ενίσχυση και ανανέωση των υποδομών και του στόλου για να λειτουργεί στην πλήρη δυναμικότητά του
  • καμία σκέψη για σπαστό πενθήμερο
  • καμία σκέψη για εισαγωγή ιδιωτών εργολάβων στην καθαριότητα και το πράσινο
  • ανατροπή των μνημονιακών νόμων Καλλικράτη & Κλεισθένη και άλλων ρυθμίσεων που δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s