Απάντηση στο άρθρο της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ που ξεπλένει την κ.Μπότου

Η τοπική εφημερίδα ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο πρόσφατο τεύχος της αφιερώνει ένα ολοσέλιδο άρθρο (!!!) προσπαθώντας να αποδομήσει την τεκμηριωμένη καταγγελία που κάναμε για τις…43 αναθέσεις που έχει πάρει επί διοίκησης Θώδα η νεοσύστατη (2017) εταιρεία του αδελφού του προέδρου της τοπικής ΝΔ.

Ευχαριστούμε καταρχάς για την ολοσέλιδη ενασχόληση με εμάς από μία εφημερίδα που όχι απλώς δεν έχει ασχοληθεί έως τώρα με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις μας αλλά ούτε καν το όνομα της δημοτικής κίνησής μας δεν έχει αναφέρει ξανά! Άλλωστε, πρόκειται για μία εφημερίδα που δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου και με καμία άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης και κάθε φύλλο της είναι ένα ατελείωτο λιβανιστήρι στη διοίκηση Θώδα. Βρίσκει βέβαια σε ΚΑΘΕ τεύχος χώρο (συνήθως ολοσέλιδο) να αρθρογραφήσει επί παντός επιστητού ο πρώην δήμαρχος (και νυν άμισθος σύμβουλος του δημάρχου) κ.Καζάκος. Κάτι που δημιουργεί τουλάχιστον εύλογα ερωτήματα για το ποιός πράγματι την ελέγχει πρακτικά ανεξαρτήτως τυπικού ιδιοκτήτη…

Θυμίζουμε ότι η καταγγελία που αναρτήσαμε μετά και από αντίστοιχη ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο έτυχε ευρείας αποδοχής και δημιούργησε προβληματισμό σε πολλούς συμπολίτες μας. Παρόλο που πέραν των μέσων της δημοτικής κίνησης μας (blog, facebοok) δεν δημοσιεύτηκε σε ΚΑΜΙΑ τοπική έντυπη εφημερίδα, αν και την στείλαμε ως δελτίου τύπου σε όλες…Γιατί άραγε; Δεν κρίθηκε ως σημαντική τοπική είδηση που αξίζει να δημοσιευτεί; Ας βγάλει ο κάθε συμπολίτης μας τα συμπεράσματά του για αυτό. Δημοσιεύτηκε μόνο στη διαδικτυακή τοπική εφημερίδα «Νέα του Ζωγράφου«. Ευτυχώς πλέον, όμως, υπάρχουν και ομάδες ενεργών Ζωγραφιωτών στο facebook, τις οποίες παρακολουθούν πολλοί συμπολίτες μας, που συμβάλλουν και αυτές συχνά στην πλατειά δημοσιοποίηση ειδήσεων και γεγονότων μη αρεστών στη διοίκηση Θώδα και τις ευχαριστούμε για αυτό.

Όσον αφορά στην ολοσέλιδη προσπάθεια αποδόμησης της καταγγελίας μας από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ εμείς έχουμε να πούμε τα εξής:

  • η δημοσιογραφική δεοντολογία λέει ότι όταν ασκείς κριτική σε κάτι αναφέρεις και την πρωτογενή πηγή που κριτικάρεις. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ φυσικά ποτέ δεν δημοσίευσε την ίδια την καταγγελία στην οποία ασκεί κριτική, ούτε αναφέρει καν αποσπάσματά της. Το μόνο που επιχειρεί είναι να δημιουργήσει μία πλασματική εικόνα για αυτήν η ίδια «ερμηνεύοντας» αυθαίρετα σημεία της χωρίς ρητή αναφορά. Κάνει επίσης τη λαθροχειρία να αναφέρει ότι η Ανυπότακτη Πόλη «εξέδωσε φυλλάδιο» με την καταγγελία. Μάλλον για να αποφύγει κανείς τη σκέψη ότι επρόκειτο περί δελτίου τύπου που δεν έκαναν τον κόπο να αναδημοσιεύσουν.
  • Η δημοσιογραφική δεοντολογία λέει επίσης ότι όταν ασκείς κριτική επιδιώκεις και επικοινωνία με το πρόσωπο ή το φορέα στον οποίο ασκείς κριτική και επιχειρείς να μάθεις τη γνώμη του για όσα παραθέτεις. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ αντιθέτως δεν ήρθε σε καμία επαφή μαζί μας, ενώ όμως παραθέτει αναλυτικές δηλώσεις της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής κ.Μπότου για το θέμα. Δεν το λες και «αντικειμενική ενημέρωση».
  • ΨΕΜΑ 1ο: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ λέει ότι λανθασμένα αναφέραμε ότι η διαδικασία είναι παράνομη. Αν έκανε τον κόπο να παραθέτει την καταγγελία μας θα μπορούσε να δει ο καθένας ότι εμείς δεν είπαμε πουθενά ότι υπάρχει θέμα τυπικής νομιμότητας , αλλά αντιθέτως όπως γράψαμε θέσαμε στο δήμαρχο και την κ.Μπότου, ως πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών, το «πολιτικό και ηθικό ζήτημα» της εμφάνισης συναλλαγών εταιρείας που ο ιδιοκτήτης της είναι αδερφός του προέδρου της τοπικής ΝΔ και φίλος με άλλα μέλη της διοίκησης, ενώ προ της διοίκησης Θώδα δεν είχε ΠΟΤΕ αναλάβει δημόσια ανάθεση τόσο στην πόλη μας όσο και γενικά. Το ξαναλέμε λοιπόν: υπάρχει ηθικό και πολιτικό ζήτημα ή όλα καλά και καλώς καμωμένα; Σε μία εποχή που 3 βουλευτές της ΝΔ έχουν πιαστεί ήδη να κάνουν παρατύπως δουλειές με το δημόσιο στη διάρκεια της θητείας τους δικαιούμαστε να πούμε ότι υπάρχει θέμα, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι (κράτος) και φτάνει μέχρι και τους δήμους…
  • ΨΕΜΑ 2ο: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ψευδώς αναφέρει ότι η εταιρεία είχε αναλάβει εργασίες τοπικά και προ διοίκησης Θώδα! Συγκεκριμένα λέει: «Η αναφορά στο ιδιοκτήτη της εταιρείας «Kappa Solutions» και την αδελφική σχέση του με στέλεχος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας είναι ατυχής, διότι αδερφός του ήταν και προ της ανάδειξης της νέας δημοτικής αρχής, όπου είχε αναλάβει εργασίες!«. Προκαλούμε τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ να πει πού και πότε είχε αναλάβει εργασίες στην πόλη μας. Ή έστω και οπουδήποτε αλλού! Το ψέμα είναι κραυγαλέο και αποδεικνύεται εύκολα ανατρέχοντας στη Διαύγεια όπως είχαμε γράψει και στην αρχική καταγγελία μας. Η Kappa Solutions αναλαμβάνει πρώτη φορά δημόσια ανάθεση το 2019 στο δήμο μας επί διοίκησης Θώδα και οι μόνες δημόσιες αναθέσεις που έχει από τότε είναι όλως τυχαίως όλες στο δήμο Ζωγράφου επί διοίκησης Θώδα. Μα τόσο εύκολα νομίζετε ότι μπορείτε να κοροϊδεύετε πια;!
  • Εμείς με βάση το δημόσιο προφίλ της εταιρείας (βλ. site της) ρωτήσαμε ως οφείλαμε πώς μία εταιρεία που εμφανίζεται αποκλειστικά ως εταιρεία πληροφορικής ανέλαβε και μηχανολογικά έργα. Αν όντως έχει κάνει μεταβολή ΚΑΔ και έχει εντάξει και τέτοια έργα στη δικαιοδοσία της καλώς. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ούτε η διοίκηση ούτε και η κ. Μπότου ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ήξεραν να μας απαντήσουν! Όπως αναφέραμε στην καταγγελία μας σχετικά με την ερώτηση που κάναμε για αυτό στο δημοτικό συμβούλιο: «με ποιό κριτήριο, με ποιά προϋπηρεσία, με ποιά τεχνικά εχέγγυα οι Σχολικές Επιτροπές με εισήγηση της προέδρου κ.Μπότου και έγκριση της πλειοψηφίας των μελών της ανέθεσαν σε μία τέτοια εταιρεία…πληροφορικής πολλές μηχανολογικές τεχνικές εργολαβίες στα σχολεία;! Στη σχετική ερώτησή μας στο δημοτικό συμβούλιο προς την κ.Μπότου η απάντηση που πήραμε ήταν τουλάχιστον ανεπαρκής, είπε απλά «τους δοκιμάσαμε και μας κάνουν»! Επιμείναμε και ξαναρωτήσαμε ότι έστω και έτσι την πρώτη φορά που δεν γνώριζαν (υποτίθεται…) αυτή την εταιρεία με ποιές προϋποθέσεις την επέλεξαν και μάλιστα και σε έργα άσχετα με το αντικείμενο που η ίδια παρουσιάζει ότι έχει; Σιγή ιχθύος ακολούθησε τόσο από την κ.Μπότου όσο και από το δήμαρχο. » . Η απάντηση δυστυχώς είναι απλή. Το μόνο κριτήριο και προϋπόθεση για να αναλάβει η εταιρεία τα έργα ήταν κατά τα φαινόμενα η πολιτική και προσωπική γνωριμία του ιδιοκτήτη με τα στελέχη της διοίκησης…Θυμίζουμε ότι δεν μιλάμε για διαγωνιστικές διαδικασίες στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις αλλά για απευθείας αναθέσεις.
  • Αν αναλογιστεί κανείς τα παραπάνω τότε το παρακάτω απόσπασμα της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ είναι δυστυχώς για γέλια και για κλάματα: «Εμείς της φιλελεύθερης παράταξης δεν είπαμε ποτέ ότι θα αποκλείσουμε συγγενείς και φίλους μας από εργασίες και μάλιστα όταν είναι άριστοι «. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή τη δήλωση; «Αριστη» αφενός η Kappa Solutions που δεν είχε καμία προϋπηρεσία έως τις δουλειές με το δήμο μας, πώς το είχαν καταλάβει άραγε τα τσακάλια της Σχολικής Επιτροπής; Αφετέρου (και επειδή ο πραγματικός συντάκτης της καταγγελίας είναι πολύ καλός γνώστης και χρήστης της ελληνικής γλώσσας…) η έμμεση κυνική παραδοχή με τη δήλωση ότι μπορεί να μην αποκλείονται συγγενείς και φίλοι ακόμα και…αν δεν είναι άριστοι. Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τους οποίους ο συντάκτης έχει σε μεγάλη εκτίμηση εξ όσων θυμόμαστε.

Την παρούσα απάντηση θα στειλουμε φυσικά και στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη βέβαια ότι θα τη δημοσιεύσει. Δε νομίζουμε άλλωστε ότι ενδιαφέρεται για την ουσιαστική ενημέρωση των συμπολιτών μας. Φαίνεται και στο υπόλοιπο άρθρο της άλλωστε που είναι πρακτικά μία…διαφήμιση για την εταιρεία και τις δυνατότητές της…Καταλαβαίνουμε ότι προφανώς ενοχλήσαμε με όσα ρωτήσαμε και αποκαλύψαμε. Άρα κάτι καλό κάναμε και χαιρόμαστε για αυτό. Διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο μπορούμε!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s