Μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή τώρα!

Συμμετέχουμε και καλούμε στη συγκέντρωση στην πλατεία της Πανόρμου και στην πορεία προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 6μμ

Εδώ και αρκετά χρόνια, ως φυσικό επακόλουθο των διαχρονικών πολιτικών εμπορευματικής εκμετάλλευσης και/ή συρρίκνωσης των δημόσιων χώρων, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο τόσο στο Δήμο Ζωγράφου όσο και συνολικότερα στο Λεκανοπέδιο παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (μόλις 0,96 τμ ανά κάτοικο όταν στη Θεσσαλονίκη είναι 2,14 και ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας συνιστά να είναι 9 τμ!). Εν μέσω κλιματικής κρίσης, την ώρα που ο υδράργυρος έπιασε τους 30 βαθμούς τον Απρίλιο, η ύπαρξη ή μη μεγάλων χώρων πρασίνου δεν είναι μόνο ζήτημα ποιότητας ζωής, είναι κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης.

Ο δήμος Ζωγράφου – όπως και οι όμοροι δήμοι –  παραμένει μια πόλη με ελάχιστα δέντρα και χώρους πρασίνου, ευρισκόμενα όλα υπό διαρκή απειλή. Τα 17 στρέμματα στο τέρμα του Ν. Ζωγράφου αποτελούν διαχρονικό «φιλέτο» προς εκμετάλλευση (όπου είχαμε εμπρησμό πριν λίγες μέρες για άλλη μία φορά…), στη Βίλα Παυλίνα (Αγλαντζιά) σχεδιάζεται εγκατάσταση προκάτ βαρέος τύπου για να φτιαχτεί παιδικός σταθμός, ενώ αντίστοιχα οι υπηρεσίες πρασίνου βρίσκονται σταθερά υποστελεχωμένες ώστε να αδυνατούν να φροντίσουν το πεδίο ευθύνης τους  (όταν δεν πετσοκόβουν δέντρα χωρίς καμία αιτιολογία, πολλές φορές για «εξυπηρέτηση» σε ιδιοκτήτες μαγαζιών). Οι πολιτικές αυτές  δεν αφορούν μόνο την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς και η παράταξη της νυν δημάρχου έχει στηρίξει επιλογές όπως την παραχώρηση για 99 χρόνια των 600 τ.μ. που καταλαμβάνει η εκκλησία εντός του χώρου του Πάρκου Γουδή και την προσπάθεια μετατροπής σε επ’ αόριστον της παραμονής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στους πρόποδες του Υμηττού.

Απέναντι σε αυτά, εδώ και δεκαετίες και χάρη στις αγώνες των κατοίκων και των τοπικών συλλογικοτήτων, υφίσταται η νομική δυνατότητα να διαμορφωθεί Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, ένα στολίδι και πραγματικός πνεύμονας στα όρια του δήμου μας με τους δήμους Αθηναίων και Χολαργού-Παπάγου. Πρόσφατα ξανάνοιξε η συζήτηση για τη σύσταση διαδημοτικού φορέα που θα αναλάβει την εφαρμογή για τη διαμόρφωση του Μητροπολιτικού Πάρκου. Πρόκειται για μια μάχη, η οποία μπορεί και πρέπει να κερδηθεί! Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, μια έκταση 4.500 στρεμμάτων στο σύνολο της (ο πυρήνας είναι 1.500 στρέμματα), η οποία θα επέτρεπε τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου γεμάτο πράσινο και ελεύθερους χώρους για την αναψυχή μας, την πολιτιστική δημιουργία, τον αθλητισμό και την κοινωνικοποίηση μας μακριά από πολυκατοικίες και αυτοκίνητα, που έχουν γίνει σημείο κατατεθέν της πόλης, για τους κατοίκους. Καθόλου τυχαία όμως, ο χώρος αυτός έχει γεμίσει από ασύμβατες χρήσεις, οι οποίες αλλοιώνουν το χαρακτήρα του πάρκου ως Μητροπολιτικό.

Τις παράνομες αυτές δραστηριότητες, αλλά και την εμπορευματοποίησή του αναδεικνύει εδώ και 25 χρόνια  η Επιτροπή για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, η οποία πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του Πάρκου διεκδικώντας τα αυτονόητα:  την απόκρουση των επιχειρηματικών σχεδίων και την εφαρμογή του νόμου για να αποκτήσουμε ένα χώρο, τον οποίο θα μπορούμε να απολαμβάνουμε ελεύθερα. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι ο υπό σύσταση διαδημοτικός φορέας να υιοθετήσει πλήρως τα αιτήματα της επιτροπής και να θέσει προ των ευθυνών της και την κυβέρνηση, η οποία – όπως και οι προηγούμενες- αδιαφορεί προκλητικά για τις ανάγκες μας και σχεδιάζει την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του. Και ο μόνος τρόπος για να μας ακούσουν είναι οι κινητοποιήσεις μας!

Συμμετέχοντας ενεργά και στηρίζοντας τα αιτήματα της επιτροπής, απαιτούμε:

  •             Την απαγόρευση της διαμπερούς κυκλοφορίας οχημάτων στον πυρήνα του πάρκου
  •             Την απομάκρυνση των περιφράξεων, που εμποδίζουν την ελεύθερη χρήση του      
  •             Την παραχώρηση κατά χρήση του ανενεργού στρατοπέδου “Βαρύτη” στο Δήμο Αθηναίων και την απομάκρυνση έως το 2025 των άλλων 2 στρατοπέδων (Φακίνου και Ζορμπά)       
  •             Την απομάκρυνση όλων των ασύμβατων λειτουργιών από τον πυρήνα του (κτίρια Μπάντμιντον, ΕΠΟ, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας), αλλά και των αυθαίρετων κατασκευών που συμβάλλουν στην εμπορευματοποίηση του (αναψυκτήρια Anassa και Άρχων)        
  •             Να μην ανεγερθεί κανένα νέο κτίριο στον πυρήνα και την περιφερειακή ζώνη του πάρκου, καθώς και να αποτραπεί η κατασκευή υπόγειου parking, εντός του πυρήνα του
  •             Να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα ανοιχτά γήπεδα και να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι
  •             Να αναμορφωθεί η παραρεμάτια ζώνη του Ιλισού και να ενισχυθεί το υψηλό πράσινο όλου του Πάρκου
  •             Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του Δήμου με μόνιμο προσωπικό για τη συντήρηση του πάρκου και η χρηματοδότηση του να πηγάζει από κρατικούς πόρους και όχι χορηγίες ιδιωτών

Σχολιάστε