Ολοταχώς προς αύξηση των δημοτικών τελών…

Στη φετινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα δημοτικά τέλη και φόρους (ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, τέλη κοινόχρηστων χώρων, τέλη διαφήμισης) φάνηκε πάλι πολύ καθαρά η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι συνδημότες μας, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επαγγελματίες. Η κατάσταση της πανδημίας του covid απλά την επιδείνωσε ακόμα περισσότερο.

Για άλλη μία χρονιά, ο ισολογισμός εσόδων και δαπανών που αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα είναι ελλειμματικός και προβλέπεται και για το 2021 έλλειμμα 658.000 ευρώ. Θυμίζουμε ότι εκ του νόμου πλέον οι υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο από τα έσοδα της υπηρεσίας αυτής και τα έσοδα της υπηρεσίας μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνο τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Αυτή είναι η γνωστή λογική της ανταποδοτικότητας ώστε οι δήμοι να είναι πιο «νοικοκυρεμένοι» σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα.

Μία λογική που νομιμοποιεί την ολοένα και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των δήμων (βλ. μείωση των ΚΑΠ και παρακράτηση ακόμα και μέρους των μειωμένων ΚΑΠ εδώ και 10 χρόνια με πρόσχημα τα μνημόνια). Και διαρκώς ωθεί τους δήμους σε μία κατεύθυνση αύξησης των ίδιων εσόδων ώστε να καταφέρουν να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας και τον δημοτικό προϋπολογισμό γενικά, όπως υποχρεούνται εκ του πλαισίου των νόμων Καλλικράτη-Κλεισθένη και άλλες ρυθμίσεις.

Αύξηση των ιδίων εσόδων σημαίνει πολύ απλά αύξηση των ανταποδοτικών τελών και των υπόλοιπων δημοτικών τελών και φόρων και πίεση για «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας (είτε με άμεση είτε με έμμεση ιδιωτικοποίηση).

Λειτουργώντας σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος μας μπορεί και φέτος να διατηρεί σε ίδιο επίπεδο όλα τα τέλη και φόρους, όμως είναι σαφές πλέον ότι πάμε για αύξηση αν δεν αλλάξει η κατάσταση, ίσως και του χρόνου αλλά σίγουρα σε δύο χρόνια με βάση τα σημερινά δεδομένα. Κάτι που παραδέχτηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και η σημερινή διοίκηση στη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Σημειώνουμε ότι εμείς καταψηφίσαμε και τη διατήρηση στο ίδιο επίπεδο προτείνοντας μείωση επειδή οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της πόλης μας ζορίζονται ήδη, ειδικά φέτος. Άλλωστε αυτό φαίνεται από τα ίδια τα στοιχεία της εισήγησης, όπου οι πληρωμές ήταν πολύ κάτω των προϋπολογισθέντων εσόδων (φυσικά και λόγω της επιδημίας, αλλά όχι μόνο για αυτή). Όπως χαρακτηριστικά το είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών «ο κόσμος δεν πληρώνει ΔΕΗ» και εμμέσως και δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω ΔΕΗ.

Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι η μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής των τελών δημιουργώντας μεγαλύτερο έλλειμμα στον ισολογισμό των υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας ωθεί σε…αύξηση των τελών τελικά! Αυτός είναι ο παραλογισμός της «ανταποδοτικότητας», όσο περισσότερο δεν έχεις να πληρώσεις να οδηγεί σε αύξηση των οφειλών και των χρεών των δημοτών!

Για άλλη μία φορά δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τη λογική της ανταποδοτικότητας:

  • Απαιτούμε να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση των δήμων (ΚΑΠ) για να μπορούν να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους προς όφελος των κατοίκων και των επαγγελματιών της πόλης.
  • Απαιτούμε να αποδοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα χρήματα ακόμα και των ήδη μειωμένων ΚΑΠ προηγούμενων χρόνων (που στη δεκαετία 2010-2020 προβλέπεται να φτάσουν τα…27 δις όπως υπολογίζει η ΚΕΔΕ!).
  • Όχι στην οικονομική ασφυξία των δήμων που μετακυλίεται στις πλάτες των πολιτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s