Προσπάθεια της διοίκησης να βάλει κάμερες στο 5ο Γυμνάσιο-Λύκειο

Στην 10η τακτική συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπήρχε θέμα στις εισηγήσεις και αποφασίστηκε τελικά η «έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης εξωτερικών χώρων στο 5ο Γυμνάσιο και 5ο Λύκειο Ζωγράφου.». Δηλαδή, να μπουν κάμερες επιτήρησης στην αυλή του σχολείου.

Αφορμή για αυτό, όπως αναφερόταν στην εισήγηση του θέματος στην σχολική επιτροπή, είναι ότι «κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες εισέρχονται στο σχολείο άτομα εκτός του σχολικού περιβάλλοντος με παραβατική συμπεριφορά που προβαίνουν σε καταστροφές του αύλειου χώρου, της περίφραξης κάνοντας χρήση και εμπορία ναρκωτικών«. Η αλήθεια είναι ότι τέτοια περιστατικά έχουν ακουστεί εδώ και λίγα χρόνια. Όμως, η απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι οι κάμερες;

Η πρώτη προφανής ερώτηση είναι γιατί δεν υπάρχει σχολικός φύλακας και εφόσον δεν υπάρχει και προκύπτει τέτοια ανάγκη γιατί δεν προβλέπεται αντίστοιχη πρόσληψη προσωπικού. Για άλλη μία φορά η ανεπαρκής στελέχωση του δήμου λόγω των μνημονιακών περιορισμών είναι η αιτία. Όταν το θέμα καταγγέλθηκε η κ.Μπότου, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και των σχολικών επιτροπών, απάντησε θεωρώντας δεδομένη την αδυναμία πρόσληψης προσωπικού.

Το θέμα, όμως, είναι σοβαρό. Οι κάμερες πάνω από την αυλή σχολείου δεν είναι ό,τι καλύτερο. Τα σχολεία είναι χώρος κοινωνικοποίησης και μάθησης, δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν χώρος διαρκούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Όσο και αν προσπαθούν να εθίσουν τους μαθητές και την κοινωνία ευρύτερα στη λογική της κλειδαρότρυπας με τα γνωστά τηλεοπτικά παιχνίδια που παρακολουθούν την καθημερινότητα των παικτών, αυτό δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται σωστή λειτουργία, πόσο μάλλον παιδαγωγικά. Άλλωστε, κανείς δεν ξέρει τι υλικό θα συλλέγουν αυτές οι κάμερες, ποιός θα το ελέγχει, σε ποιούς και για πόσο θα είναι διαθέσιμο αυτό το υλικό.

Καταθέτουμε την αντίθεσή μας και τον σοβαρό προβληματισμό μας για τέτοιες μεθοδεύσεις. Πόσο μάλλον αν έγιναν και εν αγνοία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αν υπάρχει πρόβλημα φύλαξης ας φροντίσει ο δήμος να στελεχώσει τα σχολεία με σχολικούς φύλακες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s